joi, 30 decembrie 2010

Plan 2011

Am făcut bilanţul pe 2010, acum urmează planul pe 2011! :) Sau cu alte cuvinte ce îmi propun eu de la noul an?! Pentru anul ce urmează mi-am propus două liste de obiective, o listă ce cuprinde obiectivele mele în plan personal, iar a doua listă cuprinde obiectivele mele pe plan profesional, dacă îi pot spune aşa. Aşadar:

Obiective pe 2011:

Personal:
  1. Sănătate. Defapt îmi propun să am mai multă grijă de sănătatea mea, prin abordarea unui stil de viaţă mai sănătos.
  2. Sport. Sper ca în 2011 să fac mai mult sport! Mă bate gândul să fac tenis, înot, alergări şi sper să mă pot reapuca de sală.
  3. Gadget-uri. Un telefon, un GPS şi ... cred că e de ajuns! :D 
  4. Excursie în străinătate. De preferat în Austria sau Germania.
  5. Să fac o surpriză! ;)
Profesional:
  1. Să închei cât se poate de bine cu ultimele două sesiuni.
  2. Să devin domn' Farmacist! Adică să termin facultatea, fapt ce implică trecerea cu bine a ultimului examen din facultate şi anume Licenţa. Îmi propun să iasă cât mai bine!
  3. Rezidenţiat sau Master. Dacă nu amândouă, unul este neapărat obligatoriu!
  4. Să mă documentez din ce în ce mai mult în plan profesional. Cât mai mult!
  5. Limba germană. Am făcut ceva progrese anul acesta, dar vreau mai mult. Deci, ca urmare "studieren"! :)
Cam acestea ar fi obiectivele propuse pentru 2011. Sper să le duc la bun sfârşit pe toate!

Pentru voi, cititorii:

Vouă vă doresc multă sănătate, îndeplinirea obiectivelor pe care vi le-aţi propus pentru 2011 şi un călduros LA MULŢI ANI!

PS: Vă doresc lectură plăcută în continuare aici pe blog şi aştept feedback-ul vostru!

LA MULŢI ANI 2011!

Bilanţ 2010

La sfârşitul fiecărui an, obişnuiesc să fac o listă cu ce am realizat în acel an. De obicei acest lucru îl făceam pe o foaie de hârtie sau într-un fişier Word, dar acum că am blog, am decis să scriu aici. :) Pentru că mai sunt doar două zile din acest an, cred că e momentul să tragem linie şi să vedem cum a fost anul 2010 pentru mine şi ce lucruri importante am realizat.

2010 pe scurt:

Anul 2010 a început cu sesiunea de iarnă de la facultate. Multe examene, stress, ore multe de învăţat, puţine ore dormite, dar într-un final a ieşit neaşteptat de bine. ;) Spun neaşteptat, deoarece toată lumea spunea că anul IV de facultate e cel mai greu. S-a dovedit a nu fi aşa, cel puţin pentru mine! ;)

În martie am reuşit în sfârşit să particip la prima mea ediţie de InterFarma (un fel de schimb de experienţă între studenţii facultăţiilor de farmacie). Am fost la Bucureşti! :D A fost o experienţă foarte plăcută, am rămas cu amintiri frumoase de acolo, dar cel mai mult am rămas impresionat de doamna conf. farm. Simona Negreş, de la disciplina de Farmacologie a Facultăţii de Farmacie. M-a impresionat modul de predare, lejeritatea cu care explica farmacologia, ritmul predării (unul foarte rapid :-o ), şi multe altele. Şi acum ţin minte exact cursul predat!

Tot cam în această perioadă am aflat că trebuie să mă reoperez la braţ. Nu vreţi să ştiţi cum m-am simţit! :-t Dar trecem peste!

Prin luna mai am renunţat să mai scriu pe primul meu blog, deoarece mi-am dat seama că nu mi se potriveşte stilul în care scriam şi decid să-mi fac un blog unde să scriu lucruri din domeniul meu, adică farmacie. Iniţial am început să scriu păreri personale despre anumite lucruri, după care blogul a devenit încet, încet ceea ce vedeţi acum.

În iunie am avut din nou sesiune, care şi ea s-a încheiat cu bine, după care a urmat vacanţa. Vacanţa am petrecut-o pe drumurile din ţară, cu scopul de a găsi un medic bun care să mă opereze la braţ. Într-un final am găsit un medic foarte bun la Arad, şi anume pe domnul doctor Liviu Iovănescu, medic ortoped, care m-a şi operat. Rezulatul: unul neaşteptat de bun, braţul e refăcut aproape complet! :D

Luna octombrie m-a prins din nou prin spital, de data aceasta cu altă problemă, nu foarte gravă, dar destul de gravă încât să necesite două săptămâni de spitalizare. :( x( Între timp m-am făcut bine şi mă simt execelent! :D

Din aceste experienţe au rezultat şi unele articole, incluse în categoria "Recomandări". Aproape tot ce am scris în această categorie, a fost "testat" de mine. ;)

În noiembrie, am decis să fac o mică schimbare în ceea ce priveşte blogul, astfel am trecut pe domeniu propriu, îndeplinindu-mi astfel un alt obiectiv. Blogul între timp a cunoscut o uşoară creştere, fiind vizitat de tot mai multe persoane interesate de ceea ce scriu. Asta nu mă face decât să continui să mă documentez din ce în ce mai mult, pentru a scrie articole din ce în ce mai interesante. Pentru asta m-am abonat la o serie de publicaţii de specialitate online, publicaţii ce îmi asigură necesarul de informaţii pentru scrierea articolelor de pe blog. 

Cam acesta ar fi pe scurt bilanţul anului 2010! Un an cu bune, cu realizări importante pentru mine, dar şi un an prost, din punct de vedere al sănătăţii pe care am avut-o. Sper ca 2011 să fie un an mai bun!

Aici se încheie ANUL 2010! 

miercuri, 29 decembrie 2010

Noutăţi Medicale Pe Scurt

Nu am respectat ce am spus în "prima ediţie", şi anume că în fiecare săptămână, mai exact vinerea, vreau să fac un rezumat cu noutăţile cele mai importante din săptămâna respectivă, şi asta din cauză că nu am găsit destule informaţii interesante pentru voi. Aşa că reformulez: de fiecare dată când găsesc informaţii interesante voi posta un rezumat al lor. Sper să fie cât mai des!

Pentru a "doua ediţie", avem următoarele:
  • Medicii din România vor primi stimulente pentru a rămâne în ţară. Printr-o hotărâre a Ministerului Sănătăţii, cadrele medicale vor primi stimulente cum ar fi: locuinţe de serviciu sau bani. (sursa)
  • În Bulgaria o persoană a murit de gripă porcină. Conform autorităţilor, s-au depistat trei persoane infectate cu virusul A(H1N1), dintre care una a decedat acum două-trei săptămâni. Celelalte două persoane se află în afara oricărui pericol. (sursa)
  • 60% din contribuţiile de sănătate dintr-un judeţ vor reveni Casei Judeţene. Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care 60% din contribuţiile la fondul de asigurări de sănătate dintr-un judeţ vor reveni Casei de Asigurări de Sănătate din judeţul respectiv. (sursa)
  • Dispozitiv cu ultrasunete ce detectează cancerul uterin. Acest dispozitiv a fost construit de cercetătorii britanici de la University College din Londra. Dispozitivul este capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar câţiva ani înainte de apariţia primelor simptome (Studiu publicat de The Lancet Oncology).
  • Scandal medical de proporţii în Franţa. Medicii francezi au continuat să prescrie, în ciuda avertismentelor oamenilor de ştiinţă, medicamentul numit Mediator (benfluorex). Acest medicament iniţial a fost prescris pentru tratarea diabetului, apoi ca pilulă de slăbit, dar conform ultimelor studii s-a dovedit că această substanţă atacă sistemul cardio-vascular, în special valvele inimii. În luna noiembrie a acestui an, un raport oficial a demonstrat că acest medicament este responsabil de moartea a cel puţin 500 de pacienţi. (sursa)

Noua Lege A Farmaciei - Rezultatul


S-a propus, s-a discutat, am discutat cu toţii pe bloguri, pe forumuri, am dat indicaţii, că doar toţi ne pricepem la politică, fotbal şi sănătate, şi rezultatul mult aşteptat este egal cu 0. Când spun toate astea mă refer la ceea ce trebuia să fie Noua Lege a Farmaciei. Nu o mai reiau, pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, am prezentat-o pe scurt acum câteva săptămâni.

Cum era de aşteptat s-a ales praful de proiectul de lege propus. Ca să înţelegeţi ceea ce spun, trebuie să explic că legea avea două părţi: una bună şi una rea. Şi ca de obicei, în loc ca românul să aleagă partea bună, să ne aliniem şi noi în rând cu lumea, el alege partea rea din lege. Adică, alege să distrugă un lucru bun făcut, să zică şi el că a modificat ceva. Şi după aceea ne mirăm că suntem unde suntem, că sănătatea este la pământ şi ne gândim cu toţii să plecăm din România.

Ca să nu o mai lungesc, voi fi scurt şi la obiect. Aproape toţi farmaciştii, cei care ţinem la etică şi în general la profesia de farmacist, am sperat ca odată cu acest proiect de lege, farmacia va fi a farmacistului, adică farmacistul va fi unicul proprietar, sau după cum spunea legea: "farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni". Am sperat şi cu speranţa am rămas!

Aceasta era partea bună a legii şi după cum am spus s-a ales praful de ea. S-a decis ca această lege să nu fie inclusă în ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte Noua Lege a Farmaciei. Banul a decis şi de această dată! Lanţurile farmaceutice (acelea care nu sunt conduse de farmacişti) şi-au făcut încă o dată treaba, iar ca urmare unităţiile farmaceutice vor putea fi înfinţate de oricine doreşte acest lucru, indiferent de pregătirea pe care o are. Probabil vor mai trece mulţi ani până când acest vis, că deocamdată este un vis, şi anume că farmacia va fi a farmacistului în totalitate, va deveni realitate.

Şi cum trebuia ca să se modifice ceva, guvernanţii au decis desfinţarea farmaciilor din complexele comerciale, gări şi aerogări. Acesta ar fi fost partea rea a legii, mă refer la desfinţare. Aşa că de acum nu vor mai exista farmacii în locurile enumerate mai sus. După părerea mea este un lucru greşit. Am explicat această afirmaţie! Probabil există un interes şi în această decizie. Eu nu pot să spun care ar fi motivul, pentru că nu ştiu exact, doar presupun unele lucruri, dar dacă ştiţi voi ceva sunteţi liberi să spuneţi.

S-a mai inclus în ordonanţa de urgenţă şi punctul de lege ce face referire la criteriul demografic, astfel o unitate farmaceutică va putea fi înfiinţată la 4.500 de locuitori în Bucureşti, la 3.500 în oraşele reşedinţă de judeţ şi la 3000 de locuitori în celelalte oraşe. De mediul rural nu s-au atins şi bine au făcut, deoarece la sate trebuie farmacii cât mai multe.

De celelalte puncte ale legii nu s-a spus nimic, dar oricum nu sunt aşa de importante precum acestea. Presupun că sunt incluse în această ordonanţă. Dacă ştiţi ceva, vă rog să lăsaţi în comenatriu!

Unii l-au criticat pe nedrept pe fostul Ministru al Sănătăţii, Nicolaescu, acum îl vor critica şi pe Cseke Atilla, actualul Ministru, probabil îi vor critica şi pe următorii care vor veni, că nu au fost în stare să impună un lucru, că au fost influenţaţi, că nu sunt buni, că au interese ş.a.m.d., uitând totuşi că nu de ei depind deciziile importante în ceea ce priveşte sănătatea. Pur şi simplu nu se doreşte acest lucru!

luni, 27 decembrie 2010

Gardasil Aprobat Pentru A Preveni Cancerul Anal

FDA (U.S. Food And Drug Administration) a aprobat vaccinul Gardasil (Silgard) pentru prevenirea cancerului anal şi a leziunilor precanceroase cauzate de HPV (virusul papiloma uman), tipurile 6, 11, 16 şi 18, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 9 şi 26 de ani.

Gardasil nu va împiedica dezvoltarea leziunilor anale precanceroase asociate cu infecţiile HPV deja existente în momentul vaccinării. Vaccinul este eficient doar dacă se administrează înainte de infecţia cu tulpinile HPV conţinute în vaccin.

Notă: Gardasil este o suspensie injectabilă care conţine proteine purificate din patru tipuri de HPV (tipurile 6, 11, 16 şi 18).

Reacţiile adverse ale vaccinului

Cele mai frecvente efecte adverse includ leşinul (frecvent după administrarea vaccinului la adolescenţi), durere la locul injectării, dureri de cap, greaţă şi febră. Şi ca după orice imunizare, pot să apară reacţii alergice severe (şoc anafilactic).

Gardasil mai este folosit ca metodă de prevenţie în cazul cancerului vulvar, vaginal şi cervical, precum şi a leziunilor precanceroase cauzate de HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18, la femeile cu vârsta cuprinsă între 9 şi 26 de ani, iar la bărbaţi ca metodă de prevenţie împotriva verucilor genitale determinate de HPV tipurile 6 şi 11.

Notă: Pentru cei care nu ştiu, s-au care nu îşi mai aduc aminte, Gardasil (Silgard) este vaccinul care în 2008 a fost inclus pe lista vaccinurilor pe care fetiţele de peste 9 ani trebuiau să-l facă, tocmai în scopul prevenirii canerelor amintite mai sus, şi a creat foarte multe controverse, atât în rândul populaţiei cât şi în rândul oamenilor de specialitate (medici ginecologi şi farmacişti).

duminică, 26 decembrie 2010

Test de Aritmetică Elementară

Propun să începem ultima săptămână din 2010 în forţă! :) A trecut şi Crăciunul, am colindat, ne-am distrat, am lenevit, am mâncat tot felul de bunătăţi, iar acum e momentul să ne dezmorţim un pic neuronii cu un test simplu de aritmetică, pentru a ne menţine în formă. Testul l-am găsit întâmplător înainte de Crăciun şi m-am gândit că este numai bun de rezolvat după ce trec sărbătorile.

Testul este unul destul de simplu şi face apel la cunoştinţele din clasa a ... cred că... a V-a!? :) Dar să vedem despre ce este vorba!

Exerciţiul sună aşa:
Folosind cifrele 1, 3, 4 şi 6, fiecare câte o singură dată, şi operaţiile: adunare, scădere, înmulţire şi împărţire, trebuie să se obţină rezultatul final egal cu 24. Indicaţie: pentru rezolvarea exerciţiului se pot folosi şi paranteze.
Spor! :) 

PS1: Încearcă să rezolvi exerciţiul mai întâi, după care poţi să te uiţi ce au răspuns alţii!
PS2: Încearcă să rezolvi exerciţiul fără a căuta răspunsuri în alte părţi, cum ar fi pe internet!

vineri, 24 decembrie 2010

Crăciun Fericit!

Vă doresc un Crăciun Fericit, şi pe lângă bucurii şi jucării, doresc ca Moşul să vă aducă MULTĂ SĂNĂTATE!!! (Ca să nu aveţi nevoie de mine!) :)

Puiu Codreanu - Copilule cu ochi senin

miercuri, 22 decembrie 2010

Automedicaţia - Statistici

Problema majoră cu care se confruntă medicii, dar şi farmaciştii la ora actuală, o reprezintă automedicaţia pacienţilor. Adică, mai pe înţeles, pacientul (bolnavul) la primul simptom al unei boli îşi administrează singur medicamentul de care crede el că are nevoie, evitând să ceară ajutorul unui medic sau a unui farmacist. Abia când boala se agravează, pacientul cere un consult de specialitate. Evident, în acest moment boala este mai dificil de tratat, decât dacă s-ar fi intervenit în prima fază cu medicamentul adecvat.

În această direcţie s-au relizat foarte multe studii statistice ce arată care este procentul de oameni care "apelează" la automedicaţie, şi care cer un consult de specialitate. O metaanaliză a unui număr de studii statistice demonstrează că: din cadrul populaţiei atinse de simptome de boală, majoritatea (3 indivizi din 4, ceea ce echivalează cu 75%), se rezumă la automedicaţie, şi doar 1 individ din 4, adică 25%, decide să apeleze la asistenţă medicală primară (medicul de familie), iar din aceşti 25% de pacienţi doar 1 din 10 sunt trimişi la spital, adică 2,5%.
Notă: Aceste studii se referă la populaţia de la nivel mondial.

În România un studiu comandat de Fundaţia OZONE arată faptul că:
  • 73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a cere în prealabil un consult de specialitate.
  • 22% dintre aceştia "apelează" la automedicaţie cel puţin o dată pe lună.
  • 86% sunt femei şi 63% bărbaţi.
  • aprox. 50% consideră că sunt suficienţi de pregătiţi pentru a-şi administra singuri medicamente atunci când suferă de afecţiuni minore.
  • 1 din 2 români (50%) declară că oferă sfaturi rudelor şi apropiaţilor cu privire la tratarea unor probleme de sănătate. 
  • 1 din 7 părinţi (14%) îşi tratează copii, fără a apela la consult de specialitate.
Atunci când se informează:
  • 68% citesc indicaţiile terapeutice şi modul de administrare conţinute în prospect, apoi urmând dozajul, data expirării, interacţiunea cu alte medicamente, efecte secundare sau substanţa activă.
  • 51% indică preţul ca fiind baza informaţiilor despre un produs.
La baza deciziei de cumpărare a unui medicament care se eliberează fără prescripţie medicală, influenţă au:
  • 80% medicul sau farmacistul.
  • 56% familia, urmând apoi broşurile şi sfaturile primite de la prieteni sau vecini.
Efectele secundare ale automedicaţiei de care românii se tem cel mai mult, apar la administrarea medicamentelor pentru combaterea:
  1. Tulburărilor de somn.
  2. Durerilor de stomac.
  3. Durerilor de cap. (Cefaleea este intens combătută cu automedicaţie, cu toate că este asociată cu cel mai crescut risc de apariţie a efectelor secundare.)
Factorii care influenţează automedicaţia:
  • existenţa unor simptome care permit desfăşurarea normală a activităţilor zilnice.
  • intervalul scurt de la debutul simptomatologiei, mai exact în primele trei zile. 
  • existenţa unei simptomatologii asemănătoare în antecedente.
  • convingerea că afecţiunea nu poate pune viaţa în pericol.
Când merg românii la medic:
  • peste 50% se decid să meargă la medic abia atunci când simptomele apărute le împiedică buna desfăşurare a activităţii zilnice.
  • 80% din românii care merg la medic respectă doza şi durata tratamentului indicate.
Notă: Studiul a fost realizat de compania GfK, la nivel naţional, în perioada 1-14 mai şi are o marjă de eroare de 2,9%.

Aceste două studii ne oferă o imagine de ansamblu a comportamentului populaţiei faţă de tratamentul diverselor afecţinui şi de modul în care aceasta preferă să acţionează în acest sens.

marți, 21 decembrie 2010

Help Net A Primit Statutul De Superbrand

Pe data de 14 decembrie, într-un eveniment organizat de Superbrands România, compania farmaceutică Help Net a primit statutul de Superbrand, pentru întreaga prezenţă şi activitate din 2010. Criteriile după care s-a făcut jurizarea sunt:
  • reputaţie
  • încredere
  • calitate
  • diferenţiere pe piaţă
Pentru cei care nu ştiu

Help Net Farma SA este o companie 100% românească înfiinţată în 1998 de către Isabelle Iacob. Este o societate pe acţiuni, ce operează în 25 oraşe, având la ora actuală 107 farmacii, cu peste 1 milion de clienţi pacienţi fideli şi un portofoliu de peste 22.000 de produse. De asemenea compania face parte alături de Green Net (importator şi distribuitor de produse fitoterapeutice şi dermato-cosmetice) din grupul Farmexim, primul importator şi distribuitor de produse farmaceutice din România.

Părerea mea

Chiar dacă a primit acest statut de Superbrand, pe mine unul acest lanţ de farmacii nu mă impresionează cu absolut nimic. Dacă ar fi să comentez această decizie după criteriile de mai sus cred că ar ieşi tocmai invers. 
De ce spun asta?
Întâmplător am fost şi eu clientul pacientul lor şi nu o dată, ci de mai multe ori, şi am fost foarte dezamăgit de serviciile oferite. Şi să o luăm după criterii:
  • calitate - Dacă o luăm doar strict pe calitate, aproape toate farmaciile au calitate în serviciile oferite, servicii care la ora actuală se rezumă, după părerea mea, doar la gama de produse farmaceutice, care la ora actuală cuprinde o paletă foarte vastă. Partea cu consultanţa o lăsăm deoparte, pentru că deşi ar trebui să fie prezentă în fiecare farmacie, cam lipseşte. Deci, spuneam despre calitate, dar haideţi să ne uităm la calitate - preţ! Deci, criteriul calitate-preţ?! Am cumpărat un produs care într-o farmacie necunoscută costa în jur de 23 lei, la cei de la Help Net costa în jur de 30 de lei. Acelaşi produs! Unde-i calitatea?!
  • diferenţierea pe piaţă - După părerea mea, nu se diferenţiază cu absolut nimic faţă de alte lanţuri. Au target impus, au carduri de fidelitate, oferă nu ştiu ce bonus-uri, deci nu sunt cu nimic mai sus sau mai jos decât celelalte lanţuri. Faţă de celelalte farmacii probabil prin aceste lucruri se diferenţiază.
  • încredere - Sincer mai multă încredere îmi oferă un farmacist dintr-o farmacie obişnuită. Şi asta pentru că ştiu că farmacistul din farmacia respectivă nu mă abureşte să cumpăr nu ştiu ce "prafuri de ghicit", pentru că nu are target impus, nu-i forţat să-mi dea un medicament doar pentru a face bani. Păi în condiţiile astea cred şi eu că e o companie de succes, cu profituri uriaşe.
  • reputaţia - Am lăsat acest criteriu la final, pentru că aici, după părerea mea şi din ce cunosc eu, Help Net-u' stă cel mai prost dintre toate criteriile. Şi pentru a susţine această afirmaţie spun următorul lucru: "Target-ul suprimă libertatea şi etica farmacistului!"
Totuşi, în ciuda acestor aspecte compania Help Net s-a clasat înaintea unor companii precum Google, BMW, Coca-Cola, Pampers, Mercedes Benz, Nokia sau Microsoft. În top 10, pe ultimul loc ce-i drept, se află o altă mare compania farmaceutică, şi anume Sensiblu.

Întrebare: Voi ce credeţi, e pe merit acest titlu acordat companiei Help Net? Exprimaţi-vă liber opinia!

duminică, 19 decembrie 2010

Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann - Cartea

Acum vreo două săptămâni, m-am pus să citesc o carte de "homeopatie", carte ce reprezintă unul dintre materialele de studiu, ale colegilor mei de la facultate (anul V Farmacie), de la disciplina numită Homeopatie. În următoarele rânduri voi rezuma câteva idei şi păreri personale despre această carte.

Cartea sub titlul "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann" scrisă de Thomas Lindsey Bradford, nu este tocmai o carte de homeopatie aşa cum am spus mai sus, ci mai degrabă este o biografie a doctorului S. Hahnemann. Din câte am înţeles cartea a fost scrisă iniţial în limba germană, apoi tradusă în engleză de către autorul menţionat, ca ulterior să fie tradusă şi în limba română.
(Notă: Cartea în limba engleză se găseşte la preţul de 9$.)

Câteva cuvinte despre carte

Cum spuneam, cartea nu este o carte de homeopatie, ci prezintă viaţa "părintelui homeopatiei" S. Hahnemann alături de o serie de scrisori ale acestuia.
La prima vedere pare o carte greu de citit şi de înţeles, deoarece la început, ca şi pe tot parcursul cărţii , avem de a face cu multe date istorice, multe locaţii, multe personaje, iar scrisoriile prezentate par a nu avea nici-o logică, nici-un sens, mai ales cele din prima parte a cărţii, făcând astfel cartea să pară, mai mult o carte de istorie, decât una de homeopatie. Bineînţeles, fiind o biografie, cuprinde date istorice, din trecut, deci automat poate fi considerată o carte "de istorie".

Un alt motiv pentru care cartea poate fi considerată greu de citit şi de înţeles, este faptul că se află la a treia traducere. Spuneam mai sus că iniţial a fost scrisă în limba germană, apoi tradusă în limba engleză, după care a fost tradusă în limba română. Sunt convins că pe parcurs s-a mai pierdut din înţelesul unor propoziţii. Acest lucru este menţionat chiar în Prefaţă, autorul spune că unele cuvinte au fost corectate, înlocuite pentru a da un înţeles propoziţiilor. Dar una peste alta, cartea poate fi citită şi înţeleasă destul de uşor, deşi la prima vedere pare grea şi neinteresantă.

Rezumatul - Câteva idei

Nu o să mă pun să fac un rezumat al cărţii, deoarece mi-ar lua ceva timp şi în fond nu este acesta scopul articolului. Dar câteva idei punctuale voi prezenta, pentru a vă putea face o idee despre ceea ce conţine cartea.

Astfel:
  • Titlul cărţii: "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann".
  • Autorul: Thomas Lindsey Bardford.
  • Capitole: 92 plus Familia lui Hahnemann.
(Notă: datele sunt luate din cartea scrisă în limba engleză.) 
  • Primele capitole prezintă pe scurt oraşul unde s-a născut Hahnemann, copilăria şi anii de studiu la Leipzig, Vienna şi Hermanstadt (Sibiu), abslovirea facultăţii de medicină la Erlangen, şi căsătoria. (cap. 1-7) 
  • În următoarele capitole sunt prezentate lucrările, descoperirile, scrisorile către diverşi doctori, conducători sau pacienţi, experimentele, scrierile lui Hahnemann în ceea ce priveşte homeopatia (Materia Medica, Organonul, dar şi altele, cum ar fi diverse terorii în tratarea bolilor cronice). De asemenea sunt prezentate şi rezultatele tratamentelor aplicate de el, care erau net superioare tratamentelor alopate. Tot în aceste capitole sunt prezentate şi persecuţiile pe care Hahnemann a trebuit să le îndure datorită noii sale metode de tratament (homeopatia), din partea medicilor şi farmaciştiilor alopaţi, care doreau ca acestui doctor să-i fie interzis să mai practice medicina. Datorită acestor persecuţii el a fost nevoit să se mute constant dintr-un oraş în altul.
  • Într-un final s-a stabilit într-un orăşel numit Koethen, unde datorită unui decret din partea ducelui Ferdinand, conducătorul acestui oraş, a putut să-şi practice în linişte, fără a mai fi deranjat şi persecutat de medicii alopaţi sau farmacişti. Aici a continuat să studieze, să trateze, să descopere noi tratamente şi să emită noi teorii cu privire la taratarea diferitelor boli. De asemenea a scris şi a publicat noi volume din Materia Medica şi Organon.
  • Tot în aceste capitole este prezentată viaţa doctorului la Koethen, moartea soţiei sale (cu care a avut 11 copii), dar şi înfiinţarea Fundaţiei Societăţii de Homeopatie, înfiinţare care a avut loc cu ocazia sărbătoririi împlinirii a 50 de ani de practică medicală pe care îi avea doctorul Hahnemann la acea oră.
  • Cu banii strânşi la acestă sărbătoare (banii s-au strâns din portrete cu Hahnemann pictate în ulei, busturi sculptate, monede bătute cu chipul lui Hahnemann etc.) s-a înfiinţat la Leipzig primul spital de homeopatie. (cap. 8-61)
  • În 1834 Hahnemann cunoaşte o franţuzoaică, cu care în 1835 se căsătoreşte şi pleacă la Paris, pentru tot restul vieţii sale.
  • La Paris, Hahnemann continuă să tarteze bolnavii, continuă să studieze şi să emită teorii cu privire la noi metode de tratament homeopat, şi tot aici pregăteşte a 6-a ediţie a Organonului, care însă nu a mai apucat să o publice niciodată.
  • La data de 2 aprilie 1843, la vârsta de 88 de ani, doctorul Hahnemann moare datorită unui catar bronşic, şi este îngropat într-un cimitir din Paris. (cap. 62-85)
  • După moartea sa, doamna Hahnemann (a doua soţie), care în timpul celor 8 ani petrecuţi alături de Hahnemann a învăţat multe din metodele sale de tratament, a continuat să trateze bolnavii după metodele lui. După moartea doctorului, ei îi revin o mulţime de scrieri importante din partea lui Hahnemann, printre care şi a 6-a ediţie a Organonului, însă ea refuză să le publice, în ciuda insistenţelor venite din partea medicilor homeopaţi din America.
  • După moartea doamnei Hahnemann, manuscrisele au ajuns în posesia doamnei Boenninghausen, fiica vitregă a doamnei Hahnemann, care şi ea la rândul ei a fost ofertată de medicii homeopaţi din America, dar cerând un preţ prea mare pe manuscrise, acestea nu au mai ajuns să fie tipărite niciodată. (cap. 86-92)
  • În ultimul capitol, "Familia lui Hahnemann", sunt prezentate soţiile acestuia, fraţii, şi copii acestuia.
Concluzii

După cum spuneam şi la început, la prima vedere cartea nu pare interesantă şi nu pare a avea mari tangenţe cu homeopatia. Dar pe parcurs, scoate la iveală nişte lucruri destul de interesante legate de homeopatie.

Legătura cea mai mare cu homeopatia şi cu metodele lui Hahnemann de tratament o au scrisorile lui, prezentate în această carte. Din scrisori aflăm cum a descoperit diferite remedii, deoarece el prin scrisori adresate diferiţilor editori ai acelei perioade, prezenta descoperirea pe care a făcut-o. Defapt el trimitea scrisoarea la redacţie pentru a fi tipărită şi publicată în diferite reviste de specialitate ale vremii (ex: Allgemeine Homeopatische Zeitung, Archiv, etc.

Tot din scrisori aflăm principii foarte importante în ceea ce priveşte posologia tratamentului, adică cum trebuie el aplicat pentru a da randamentul cel mai mare. De asemenea aflăm de ce Hahnemann era împotriva medicilor alopaţi, şi ce părere avea el despre metoda lor ("metoda veche" - după cum o numea el). Tot în scrisori sunt prezentate remedii pentru diferite afecţiuni. La unii pacienţi, aflaţi la distanţă mare, Hahnemann le trimitea scrisori cu recomandările sale în ceea ce priveşte tratamentul şi stilul de viaţă, pentru ca boala să se vindece cât mai repede. De aici putem vedea principiul după care Hahnemann trata pacienţii.

Astea sunt doar câteva din ideile ce pot fi extrase din scrisori, ele sunt mult mai multe, ca urmare vă las să citiţi cartea şi să trageţi singuri concluziile.

PS1: Pe mine unul această carte m-a făcut să-mi schimb puţin părerea despre homeopatie. Adică, consider că pe viitor ar trebui ca HOMEOPATIEI să i se acorde mult mai multă atenţie. Asta deoarece văzând că rezultatul tratamentului homeopat este net superior celui alopat (statistici din carte), m-a făcut să-mi pun un mare semn de întrebare, şi anume: dacă nu cumva HOMEOPATIA chiar poate tarata cu adevărat bolile existente?
PS2: Promit să mai scriu pe această temă, ca dovadă voi face o nouă categorie care se va numi Homeopatie.

vineri, 17 decembrie 2010

Noutăţi Medicale Pe Scurt

La fiecare sfârşit de săptămână, de preferinţă vinerea, voi încerca să prezint pe scurt câteva noutăţi din domeniul farmaceutic şi medical. Voi încerca să prezint noutăţile cele mai interesante din domeniu şi care să fie incluse într-un domeniu de interes cât mai larg, astfel aceste scurte ştiri se vor adresa atât persoanelor (cititorilor) din domeniu, dar şi celorlalţi cititori ai blogului care nu sunt în domeniu farmaceutic sau medical, dar vor să afle "ce mai e nou". Sper să iasă bine!

Pentru "prima ediţie" am pregătit câteva ştiri:
  • Direcţionarea Dopaminei în Depresie. Cercetătorii canadieni au conceput un peptid care blochează interacţiunile dintre receptorii dopaminergici, având efecte antidepresive la rozătoare. Echipa de cercetători a optimizat peptida pentru a-i creşte biodisponibilitatea şi pentru a trece bariera hemato-encefalică.
  • Integrina alfa-v-beta-8. Două studii separate pe şoareci sugerează că inhibarea integrinei alfa-v-beta-8 ar putea să scadă nivelul de celule T-helper 17 proinflamatorii (Th 17) şi trata boala autoimună.
  • Imagistică. Cercetătorii de la Harvard Medical School au dezvoltat un mod non-invaziv de a obţine o imagine asupra pancreasului inflamat, una din primele semne de diabet zaharat tip 1. Deşi tehnica poate distinge pancreasul sănătos de cel al pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1, pentru o predicţie cât mai exactă, tehnica va trebui îmbunătăţită mai mult.
  • Receptorii Toll-like 7 (TLR 7); TLR 9. Studiile efectuate pe şoareci arată că inhibarea TLR 7 şi TLR 9 ar putea ajuta la tratarea lupusului cutanat.
  • E. Coli - substratul de bază pentru producerea de eritromicină. Bacteria E. Coli utilizată ca substrat pentru obţinerea eritromicinei A, ar putea contribui la creşterea pe scară largă a producţiei de antibiotic şi analogi.

miercuri, 15 decembrie 2010

Clinicile Private Sunt Viitorul

Zilele astea am fost pentru o investigare la o clinică privată din ţara asta. Nu are importanţă oraşul şi nici numele clinicii, deoarece nu doresc ca acest articol să sune a reclamă. Ceea ce voi rezuma în câteva rânduri reprezintă experienţa trăită după această "vizită".

Prin ce m-a impresionat "vizita" la clinica privată:
  • curăţenie - încă de la intrare s-a putut observa o curăţenie nemaivăzută prin spitalele României. De precizat că peste tot era la fel.
  • căldură - de cum am intrat, am simţit căldura, care din nou în spitalele de Stat lipseşte de cele mai multe ori. Înăuntru se putea sta lejer în tricou.
  • atmosferă calmă în care se desfăşura activitatea - nu se auzea zumzăit, nu ţipete, nu zgomote, nu troncăneli, iar personalul vorbea pe un ton calm şi foarte primitor şi părea foarte relaxat.
  • respectul - de cum m-am întâlnit cu prima persoană, am primit un "bună ziua" plin de respect. Până la locul de aşteptare am întâlnit vreo 5 persoane, şi toate au dat "bună ziua" la fel de respectuos.
  • dotarea locului de aşteptare - în mijloc era biroul doamnei de la recepţie, iar pe o parte erau scaune (aprox. 20). Camera avea televizor, cuier la fiecare scaun, şi ce m-a impresionat cel mai mult, a fost locul de joacă destinat copiilor mici, care cuprindea tot felul de jucării (erau destul de multe). 
  • rapiditatea - nu am apucat bine să mă aşez pe scaun, că imediat a venit la mine o persoană să mă întrebe ce problemă am. I-am spus ce doresc, apoi am fost chemat de doamna de la recepţie, i-am dat trimiterea de la medicul de familie, în două minute mi-a făcut actele, după care am fost condus de 3 persoane la locul unde se făcea investigarea.
  • vestiarul - înainte să înceapă procedura, mi-am lăsat hainele într-un vestiar special destinat pentru aşa ceva.
  • rapiditatea primirii rezultatelor - după încheierea procedurii care a durat cam 3-4 minute, în 5 minute am primit rezultatele. De menţionat că într-un spital obişnuit, aceleaşi rezultate la primeam cam după 15-20 minute de aşteptare.
Totul a durat aproximativ 15 minute! 

Dacă la început am intrat înarmat cu multă răbdare, cam atât de multă cât ar trebui să ai dacă mergi într-un spital obişnuit, după cele 15 minute, nu-mi venea să cred că sunt în maşină cu rezultatele în mână.

CONCLUZIA: Clinicile Private Sunt Viitorul!

duminică, 12 decembrie 2010

Vitamina D în bolile de rinichi

Într-un articol publicat de revista Nature Drug Discovery a fost prezentată implicarea vitaminei D în tratamentul diferitelor boli de rinichi cum ar fi: insuficienţa renală cronică sau osteodistrofia renală.

Există dovezi clare care arată că insuficienţa renală cronică, care rezultă din boli de rinichi polichistic sau nefropatie diabetică, este asociată cu boli metabolice osoase severe. Pierderea funcţiei renale poartă cu ea pierderea funcţiei sistemului endocrin al vitaminei D, de unde rezultă o tulburare gravă în metabolismul vitaminei D.

Descoperirea 1-alfa,25-dihidroxivitaminei D3 şi a precursorului său sintetic, 1-alfa hidroxivitamină D3 (alfacalcidol), a dus la o atenţie imediată din partea cercetătorilor, ca posibil tratament pentru osteodistrofia renală.
Mai târziu s-a descoperit că vitaminei D îndeplineşte un rol important în suprimarea proliferării celulelor paratiroide.

Cu toate astea, analogii 1-alfla,25-dihidroxivitaminei D3 au cunoscut un succes mai mare pe piaţa farmaceutică, comparativ cu 1-alfla,25-dihidroxivitamina D3 şi 1-alfla hidroxivitamina, deoarece aceştia oferă o paletă mai vastă din punct de vedere terapeutic.
Exemple: 
  • Paricalcitolul pare a avea activitate mai specifică pe ţesuturi, decât 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3.
  • Doxeclaciferolul ocoleşte primul pasaj metabolic, şi conţine un lanţ lateral D2, care reduce răspunderea calcemică.
  • Toxicitatea scăzută a oxacalcitriolului se datorează timpului scurt în care acesta se află circulaţia sanguină.
Recent s-a constatat că 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3 suprimă nivelul de renină, acest lucru conducând la explorarea de analogi pentru utilizarea lor potenţială ca o terapie în stadii incipiente de boală de rinichi. Se ştie că un nivel ridicat de renină în organism conduce la hipertensiune arterială şi implicit la boli cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces. Terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, a crescut rata de supravieţuire a pacienţilor cu insuficienţă renală cronică.

Dovezi recente sugerează că terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, în etapele anterioare bolii de rinichi, coroborată cu asociere de IECA (inhibitori ai enzimei de conversie) sau blocante ai receptorilor angiotensinei II (sartani), ar putea întârzia progresul bolii.

duminică, 5 decembrie 2010

Testul de "inteligenţă" a lui Albert Einstein

E vechi şi de demult, e cunoscut, dar nu toată lumea a auzit de el, şi nu toată lumea poate să-l rezolve, şi anume este vorba de... "Testul de Inteligenţă a lui Albert Einstein".

Din ce am văzut până acum, mulţi au dat soluţia acestui test, dar din cei care au dat-o nimeni nu a dat şi modul de rezolvare a acestei probleme de logică, adică, exact etapele pe care le-a parcurs până a afla răspunsul. Aşadar, aşteptăm în continuare modul de rezolvare! :)

Testul a fost conceput de A. Einstein, care susţinea că doar 2% din populaţia globului poate rezolva această problemă. Nu se ştie dacă se referă la rezolvarea în scris sau mintală, aşa că vă las pe voi să decideţi cum rezolvaţi această problemă.

Eu cred că acest test nu ţine neapărat de inteligenţă, ci mai degrabă de calm, de răbdare, de ordinea în care îţi aşezi ideile în minte. Deci, dacă nu îl poţi rezolva, nu înseamnă că eşti mai puţin inteligent, ci mai degrabă îţi pierzi uşor răbdarea sau ai o gândire puţin haotică în comparaţie cu cei care reuşesc să-l rezolve.

Gata cu introducerea, să trecem la treabă!

Testul de "inteligenţă" a lui Albert Einstein:

Prezumţii:
  1. Există 5 case fiecare de altă culoare.
  2. În fiecare casă locuieşte o singură persoană, fiecare de altă naţionalitate.
  3. Fiecărui locatar îi place o anumită băutură, fumează o anumită marcă de ţigări şi deţine un anumit animal.
  4. Nici una din cele 5 persoane nu bea aceeaşi băutură, nu fumează aceeaşi marcă de ţigări şi nu deţine acelaşi animal.
Se cunosc următoarele:
  • Britanicul locuieşte în casa roşie.
  • Suedezul are un câine.
  • Danezul bea cu plăcere ceai.
  • Casa verde se află în stânga casei albe.
  • Locatarul casei verzi bea cafea.
  • Persoana care fumează Pall Mall are o pasăre.
  • Locatarul casei din mijloc bea lapte.
  • Locatarul casei galbene fumează Dunhill.
  • Norvegianul locuieşte în prima casă.
  • Fumătorul de Marlboro locuieşte lângă cel care are o pisică.
  • Locatarul care are un cal locuieşte lângă cel care fumează Dunhill.
  • Fumătorul de Winfield bea bere.
  • Norvegianul locuieşte lângă casa albastră.
  • Germanul fumează Rothmans.
  • Fumătorul de Marlboro are un vecin care bea apă.
Întrebarea: Cine are acvariul cu peşti?

Se mai cere:
  1. Stabilirea ordinii în care apar vecinii, ce naţionalitate au, fiecare unde stă (culoarea casei), ce vecini are, ce bea, ce fumează şi ce animal are.
  2. Modul de rezolvare a problemei, pe etape. Adică rezolvarea problemei pas cu pas. Exemplu: 1.britanicul locuieşte în casa roşie, 2.norvegianul locuieşte în prima casă, 3.casa nr.2 este albastră ş.a.m.d.
Spor! :)

PS1: Încearcă să rezolvi problema mai întâi, după care poţi să te uiţi ce au răspuns şi alţii!
PS2: Încearcă să rezolvi problema fără a căuta răspunsuri în alte părţi, cum ar fi pe internet!
PS3: Nu uita să cronometrezi timpul în care ai rezolvat problema!

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Totuşi criteriul demografic trebuie păstrat

dar doar în ceea ce priveşte mediul urban!

Într-un post anterior nu eram de acord cu punctul din Noua Lege a Farmaciei, legat de criteriul demografic. Defapt am interpretat acest punct, punând în evidenţă părţile mai puţin bune ale acestei legi. Pentru cei care nu ştiu despre ce punct al legii este vorba, îl voi rescrie mai jos:
"Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent."
După ce m-am documentat, am analizat, am văzut şi citit părerile farmaciştilor (specialişti în legislaţie), dar nu numai, cu privire la această lege, am ajuns să fiu şi eu de acord cu menţinerea acestui criteriu demografic, dar după cum am spus mai sus, doar în ceea ce priveşte mediul urban. În ceea ce priveşte mediul rural, acest criteriu nu trebuie aplicat.

Să explic de ce!
Tot în articolul anterior spuneam că nu sunt multe farmacii la oraş, dar mai ales la ţară. E... renunţarea la acest criteriu, probabil ar avea două consecinţe: unu - înfiinţarea de noi farmacii la oraş (lucru bun) şi doi - probabil unele farmacii se vor muta de la ţară la oraş, fapt ce ar duce la şi mai puţine farmacii în mediu rural, fenomen ce ar adânci şi mai mult criza în ceea ce priveşte sănătatea în acest mediu, iar de suferit vor suferi locuitorii din aceste zone.

Ca urmare acest criteriu demografic trebuie păstrat, deoarece în primul rând el vine mai mult ca o măsură de prevenţie, împiedicând mutarea farmaciilor de la sat la oraş, iar în al doilea rând susţine indirect, înfiinţarea de noi farmacii în mediul rural.

În cazul mediului rural eu cred că nu ar trebui aplicat criteriul demografic, deoarece nu sunt farmacii suficiente în aceste zone. Sunt sate la rând care nu au farmacii, iar înfiinţarea a 2 sau 3 farmacii într-o comună mai mare, în vecinătatea căreia se află şi alte localităţi care nu au farmacii, este un lucru bine venit mai ales în ceea ce priveşte locuitorii din satele învecinate, care nu vor mai fi nevoiţi să străbată distanţe de peste 30 km pentru ajunge la farmacie.

Ideal ar fi ca în fiecare localitate de peste 500 de locuitori să existe o unitate farmaceutică, dar la ora actuală acest lucru, din diferite motive, nu este posibil. Aşa că mai bine să fie 2-3 farmacii într-o localitate, iar de pe urma lor să beneficieze şi locuitorii din comunele (satele) învecinate.

Şi mai cred că într-o localitate de 2000 de locuitori dacă există 2-3 farmacii, nu va veni cineva să deschidă şi o a treia sau a patra farmacie, pentru că cel mai probabil îşi va da seama că nu se i se merită, nu i se rentează. Dar dacă el va dori să înfiinţeze o nouă farmacie, eu cred că ar trebui să fie lăsat să o facă, şi nu ar trebui împiedicat prin lege. 

Cu cât există mai multe farmacii în mediul rural, cu atât cei aproximativ 45% din populaţia României vor avea acces mai uşor la medicamente, se vor trata mai uşor, şi deci vor fi mai sănătoşi.

duminică, 28 noiembrie 2010

Liv.52

Că tot ne apropiem de sărbătorile de iarnă, iar mâncărurile gustoase, dar grele şi băuturile alcoolice de toate felurile îşi vor face apariţia pe aproape fiecare masă a românului,  m-am gândit să scriu despre un produs care în această perioadă ne poate face mult bine, protenjându-ne ficatul de acţiunile nocive ale celor enumerate mai sus.

Este vorba despre Liv.52! Ce este Liv.52?
Liv.52 este un supliment alimentar, alcătuit dintr-un complex de multi-ingrediente naturale, având ca acţiune protejarea ficatului de acţiunea nocivă a alcoolului, a medicamentelor, alimentelor şi a stresului.

Acţiune farmacologică
  • restabileşte buna funcţionare a ficatului prin protejarea parenchimului hepatic şi prin stimularea regenerării celulelor hepatice.
  • previne distrugerea membranei celulare a hepatocitului (celula hepatică).
  • menţine buna funcţionare a citocromului P450 (citocrom implicat în majoritatea proceselor metabolice ale organismului).
  • scurtează perioada de recuperare şi asigură restabilirea rapidă a funcţiilor hepatice în hepatitele infecţioase acute sau cronice, normalizând transaminazele.
  • facilitează eliminarea rapidă a acetaldehidei (metabolit toxic, intermediar în metabolizarea alcoolului).
  • protejează ficatul de acţiunea dăunătoarea a alcoolului.
  • diminuează activitatea lipotropică în alcoolismul cronic, prevenind încărcarea grasă a ficatului.
  • rol în reglarea colesterolului, lipoproteinelor, fosfolipidelor şi trigliceridelor.
  • stimulează eliberarea fermenţilor biliari.
  • normalizează apetitul.
Recomandat în prevenirea şi tratarea:
  • hepatitelor virale acute sau cronice
  • boală hepatică de natură alcoolică
  • condiţiilor de pre-ciroză şi ciroză timpurie
  • toxicităţii induse de medicamente, alcool, solvenţi, metale grele
  • anorexiei şi malnutriţiei
  • dischineziei biliare
  • steatozei hepatice
  • stărilor de greaţă, balonării, constipaţiei
Se poate asocia ca:
  • adjuvant în tratamentul antiparazitar la copii
  • adjuvant în tratamentul cu medicamente hepatotoxice
  • adjuvant valoros în timpul bolii şi convalescenţei prelungite
Liv.52 a fost recent înregistrat de către Intercantonal Office for the Control of Medicines, Elveţia, echivalentul a U.S. FDA, ca fiind un medicament sigur şi eficace fără efecte adverse.

Mod de administrare:
  • adulţi: 2-3 tablete/zi
  • copii: 1 tableta de două ori pe zi
  • se poate administra la copiii cu hepatită virală începând cu luna a 5-a de viaţă.
Ştiri despre Liv.52
  • Liv.52 este unul dintre produsele cele mai cercetate pe bază de plante.
  • S-au efectuat peste 300 de studii clinice, multe dublu-orb, pentru observarea acţiunii asupra ficatului. 
  • Aceste studii s-au realizat de acum aproximativ 50 de ani, atunci când a fost descoperită compoziţia tabletei. 
  • Se produc aproximativ două miliarde de tablete anual de Liv.52.

vineri, 26 noiembrie 2010

Antibiotice fără prescripţie

Nu, nu s-a modificat legislaţia, antibioticele tot pe reţetă se eliberează atât la noi cât şi în multe alte tări din lume. Însă în SUA se pot obţine antibiotice şi fără prescripţie de la medic! Acest lucru a fost demonstrat de către o echipă de investigatori din SUA care au cumpărat antibiotice fără prescripţie medicală, folosindu-se de nişte "portiţie" din legislaţia Americii.

Ei au cumpărat antibioticele prin 4 modalităţi:
  1. De la farmaciile veterinare sau magazinele de animale. Legislaţia farmaceutică a Americii prevede că antibioticele destinate peştilor se pot elibera şi fără prescripţie medicală. Trebuie menţionat faptul că tratamentul infecţiilor bacteriene la peşti se face cu aceleaşi antibiotice care se folosesc şi în cazul oamenilor. Exemple de preparate cu antibiotice: geluri şi picături ce conţin tetraciclină, tetraciclină sub formă de comprimate etc.
  2. De pe internet. Defapt este vorba de importul de antibiotice dintro ţară în care eliberarea de antibiotice nu necesită prescripţie medicală. Cu alte cuvinte, cumperi antibioticele din altă ţară.
  3. Din Bodegas. Bodegas sunt un fel de băcănii, care printre altele vând şi antibiotice. Aceste magazine se găsesc în cartierele latino ale oraşelor şi de la ele îţi poţi cumpăra antibiotice, dar şi alte medicamente care în mod normal necesită prescripţie medicală pentru a putea fi eliberate.
  4. Din Mexic. Între graniţa Americii cu Mexic, mai exact în Tijuana sunt numeroase farmacii de la care se pot cumpăra antibiotice fără prescripţie medicală şi fără ca farmacistul să te întrebe pentru ce ai nevoie de ele.
Interesant, nu?!

marți, 23 noiembrie 2010

Noua Lege A Farmaciei - Continuare 2

Şi am ajuns la ultima parte în ceea ce priveşte părerea mea despre Noua Lege a Farmaciei. Am prezentat-o, am analizat unele puncte şi mi-am exprimat părerea cu privire la ele, şi pentru final a mai rămas să-mi spun opina în ceea ce priveşte punctul 4 al legii.

Spuneam în posturile anterioare că acest punct 4 este ideal pentru farmacişti, dar că la ora actuală ridică o problemă cu o importanţă destul de mare, după părerea mea.
Dar pentru început să vedem despre ce punct al legii este vorba:
"O farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială , în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni."
După cum am spus, legea este ideală, este gândită de a readuce farmacia "în mâinile farmacistului", ca să-l citez pe domnul ministru Cseke Atilla, fenomen care se întâmplă de ani buni în ţările vestice.

Dar tot această lege prezintă un dezavantaj important, care după părerea mea trebuie luat în calcul. Este limpede că legea îi va afecta pe toţi deţinătorii de farmacii, ce nu sunt de profesie farmacişti, adică pe "afaceriştii" de care vă vorbeam eu în alte articole. Ca să fiu şi mai exact, legea îi afectează pe deţinătorii de lanţuri farmaceutice, care după cum bine se ştie nu sunt farmacişti şi care la ora actuală din diferite motive nu sunt foarte agreaţi. Atenţie: a nu se confunda deţinătorii de lanţuri farmaceutice care nu sunt farmacişti, cu farmaciştii care sunt proprietari de lanţuri farmaceutice!

După cum reiese din textul legii, o farmacie va putea fi înfiinţată, va putea funcţiona, doar dacă este deţinută de un farmacist sau o asociaţie de farmacişti. Până aici, toate-s bune şi frumoase! Dar nimeni nu vede problema care ar putea apărea. Şi anume: la ora actuală în România, sistemul sanitar duce foarte multe lipsuri, de la spitale, medici, asistente, personal auxiliar etc. etc. până la farmacii. Ştiu că mulţi nu vor să vadă această lipsă a farmaciilor şi spun că ea nu există, dar în realitate ea există. Această lipsă nu se vede în oraşele mari, unde sunt farmacii una lângă alta, defapt această amplasare a lor dă senzaţia de foarte multe farmacii, dar nu este deloc aşa, nu sunt foarte multe farmacii. Ia mergeţi în cartierele mărginaşe ale oraşelor să vedeţi dacă mai vedeţi vreo farmacie! Ce, oamenii de acolo nu au nevoie de medicamente?

De exemplu: în judeţele Arad şi Timiş sunt localităţi cu peste 2000 - 3000 de locuitori care nu au farmacii, iar locuitorii sunt nevoiţi să străbată peste 20 km pentru a ajunge la oraş, pentru a-şi procura medicamentele de care au nevoie. Şi astfel de loclaităţi nu sunt izolate, sunt foarte multe din păcate. 

Exemplu: între localitatea unde locuiesc eu şi oraşul Arad sunt 3 comune mari, iar farmacie se găseşte doar în localitatea cea mai aproape de oraş.

Deci, farmacii sunt puţine! Conform acestei legi, un număr destul de mare de farmacii de la oraş ar trebui să-şi înceteze activitatea. Rezultatul va fi unul singur: vom avea şi mai puţine farmacii la tot atâţia bolnavi, ceea ce e clar că nu e bine. 

O altă întrebare! Bun, îi dăm la o parte pe "afaceriştii" cu farmacii, dar în schimb ce facem, pe cine punem, ce facem în loc? Acest aspect eu nu am auzit să se discute! Prin lege aducem farmacia în mâna farmacistului, dar farmaciştii vor avea bugetul necesar înfinţării de noi farmacii?

Din câte ştiu eu pe "afacerişti" statul, prin diferite legi, le facilita înfiinţarea şi funcţionarea farmaciilor, iar pe farmaciştii care doreau să-şi deschidă o farmacie, îi ajuta mai puţin. 

Aşadar legea va fi bună, doar dacă statul va ajuta farmaciştii să înfiinţeze alte farmacii în locul celor care se vor închide şi le va facilita funcţionarea prin legislaţie. Altfel, la ora actuală pentru România renunţarea dintro dată la aceste farmacii, nu este cea mai bună soluţie. Farmaciile deţinute de persoanele care nu sunt de profesie farmacist, trebuie scoase treptat, progresiv din sistemul sanitar, deoarece o renunţare bruscă la ele ar duce la şi mai mulţi oameni care ar rămâne fără medicamente şi fără tratament.

Nici mie nu-mi convine modul în care acele farmacii s-au deschis şi funcţionează, şi chiar îmi doresc ca în cel mai scurt timp să nu mai existe, dar după părerea mea orice modificare a unui sistem, mai ales a unuia şubrezit cum este sistemul sanitar din România, va antrena fenomene nedorite şi singurii ce vor avea de suferit vor fi pacienţii. 

Ideea în sine e foarte bună, dar trebuie aplicată cu mult tact şi pricepere din partea autorităţilor. 

duminică, 21 noiembrie 2010

Noua Lege a Farmaciei - Continuare

După cum am promis în postul anterior, astăzi vreau să explic de ce eu nu sunt de acord cu 3 puncte din această nouă lege, şi de ce punctul 4 este cu două "tăişuri".

Pentru început să vedem care sunt cele 3 puncte cu care, eu ca viitor farmacist nu sunt în totalitate de acord. Cele ce vor urma sunt strict părerile personale şi reprezintă viziunea mea în ceea ce priveşte această profesie.

Cele 3 puncte ale legii despre care voi vorbi sunt:
  1. Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.
  2. Eliminarea excepţiei înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări.
  3. Funcţia de farmacist-şef va putea fi dobândită, doar de farmacistul care face dovada unei experienţe de cel puţin 2 ani în profesie.
Şi să le luăm pe rând!

Punctul nr. 1 - Şi până acum înfiinţarea unei noi farmacii era condiţionată de criteriul demografic şi dacă nu mă înşel şi de o anumită distanţă între farmacii, dar nu sunt sigur. Din start la această lege mă pot lega de faptul că, prin impunerea restricţiei, se interzice indirect dreptul la muncă a farmacistului. 

De ce spun asta? Ca farmacist ai dreptul să-ţi deschizi o afacere proprie, adică o farmacie, dar dacă în jurul locului unde tu vrei să deschizi mai există 1 sau 2 farmacii, sau numărul de locuitori este prea mic să satisfacă cerinţele legii, tu nu mai poţi deschide. Deci nu ţi se dă voie să munceşti, să-ţi exerciţi profesia de farmacist, de altfel una liberală.

Tot datorită acestei legi, se interzice dreptul la concurenţă, concurenţă ce există în orice stat democrat. De ce spun acest lucru? Să nu uităm faptul că o farmacie este o societate comercială, deci cu alte cuvinte vinde şi cumpără ceva. 

Să presupunem următorul caz. În jurul locului unde X vrea să deschidă o farmacie mai există una. Acea farmacie are un mangement defectuos, preţuri mari, care pe cetăţean îl afectează la buget, nu acordă interes pacienţilor etc. Bine ar fi să nu există aşa ceva! Şi X este mult mai performant atât în ceea ce priveşte mangementul , cât şi în relaţia cu pacientul. E clar că pacienţii vor merge la farmacistul X, dar pentru că farmacistului X îi este interzis să deschidă farmacia nu se va întâmpla acest lucru.

Să nu uităm că ridicarea nivelului de performanţă şi evoluarea unei societăţi, se produce doar prin concureţă, nu prin protejarea anumitor membrii ai societăţii. Legea e simplă: eşti slab, eşti dat la o parte, eşti bun eşti în vârf. Oamenii vor alege, au dreptul să aleagă, şi în general aleg pe cel bun. E doar o chestie de mentalitate!

Şi la urma urmei de ce să fie interzisă înfiinţarea de farmacii una lângă alta?! Atâta timp cât toate au profit şi îşi fac treaba conform normelor deontologice ale profesiei de farmacist, de ce nu e bine, ce e rău în asta, e rău că cineva vrea să muncească? 

Punctul nr. 2 - După părerea mea acest nou punct din lege este o reglementare neinspirată. Nu văd care e problema ca farmaciile să funcţioneze în spaţii comerciale, în gări şi aerogări. 

Îmi susţin părera cu câtva argumente simple. Dacă cetăţeanul (pacientul) îşi face cumpărăturile de la un anumit centru comercial şi întâmplător are şi o prescripţie medicală sau pur şi simplu doreşte să cumpere anumite OTC-uri (medicamente ce nu necesită prescripţie), de ce să nu o poată face?! 

Dacă farmacistul îşi face treaba bine, tratează pacienţii cu multă dăruire, are profit, merge afacerea, pacienţii se duc la acea farmacie, unde e problema?

În ceea ce priveşte interzicerea funcţionării farmaciilor în gări şi aerogări, aici pot spune că au fost total neinspiraţi cei care au gândit-o. După cum ştiţi trenul de la Constanţa la Timişoara, sau dacă voi vreţi de la V la E face 24 h, exact ca la începuturi, adică ca atunci când au pus calea ferată în România. Păi dacă eu sau oricare altul în 24 h de mers cu trenul, datorită curentului (că ştim în ce condiţii se circulă cu trenul la noi) mă apucă durerile de măsele, ochi, cap urechi, ce mă fac? Presupun că naşu' nu are un analgezic la îndemână. Hai că eu ca farmacist se presupune că aş avea la mine ceva medicamente, dar un cetăţean simplu sunt aproape sigur că nu are. Valabil şi prin aeroporturi. Tot în ceea ce priveşte această lege trebuie să ne gândim şi la mamele ce circulă pe distanţe mari, cu copii mici, care nu ştiu să îndure durerea!

Punctul nr. 3 - Păi dacă vrei să fi şef, eu zic că în primul rând trebuie să demonstrezi, să faci ceva, să meriţi acest titlu. Nu merge cu ... "ştii eu am 2 ani de experienţă şi gata sunt mai şef decât tine". Nu aşa ridicăm calitatea serviciului medical şi farmaceutic! Dacă vrei să fi farmacist-şef, trebuie să şi o dovedeşti. Prin ce o dovedeşti? În primul rând prin concurs, prin examen, şi asta după ce ai strâns un anumit număr de credite. Şi ca să fie treaba treabă, după ce ai luat examenul cu minim 7, trebuie să se facă şi un sondaj printre pacienţii ce îţi calcă pragul farmaciei. Dacă sunt mulţumiţi de serviciile primite, dacă sunt mulţumiţi de cum sunt trataţi de către farmacist, dacă sunt mulţumiţi de preţuri etc. Şi asta printrun simplu chestionar. Simplu, nu? Obţii un anumit puctaj, iar dacă este peste limita impusă devii farmacist-şef, dacă nu o iei de la zero. 

Cam acestea ar fi micile mele nemulţumiri în ceea ce priveşte această nouă Lege a Farmaciei! Desigur se poate discuta mult pe această temă, şi desigur se poate discuta la infinit plus unu despre legislaţia farmaceutică din România, dar degeaba discutăm şi iar discutăm dacă nu se vine cu soluţii şi nu se aplică soluţiile care chiar ar resuscita sănătatea din ţară. 

Deoarece m-am întins cam mult, voi lăsa pentru postul următor explicaţiile în ceea ce priveşte unele probleme ce le ridică punctul 4 al legii!

vineri, 19 noiembrie 2010

Pe scurt Noua Lege a Farmaciei

Iată ce modificări propune Ministrul Sănătăţii, domnul Cseke Attila în ceea ce se doreşte a fi Noua Lege a Farmaciei!

Şi avem:
  1. Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.
  2. Eliminarea excepţiei înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări.
  3. Serviciul de permanenţă în unităţile farmaceutice. Asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei este obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 de locuitori. 
  4. O farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială , în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni.
  5. Funcţia de farmacist-şef va putea fi dobândită, doar de farmacistul care face dovada unei experienţe de cel puţin 2 ani în profesie.
  6. Interzicerea vânzării de medicamente pe internet de către farmaciile comunitare.
  7. Farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii. Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.
Cam acestea ar fi modificările aduse la Legea Farmaciei. Ca viitor farmacist pot spune că punctele 3, 6 şi 7 au acoperire, sunt binevenite, aduc un plus în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii actului farmaceutic, dar la punctele 1, 2 şi 5 mai e de lucrat după părerea mea.

Am lăsat punctul 4 la final, deoarece adoptarea lui ar fi ideală, dar dacă nu mă înşel un lucru asemănător a vrut să facă şi fostul ministru Nicolaescu şi nu a reuşit, ceea ce cred că se va întâmpla şi acum.

Dacă ar fi să votez legea, aş vota PENTRU, şi asta pentru punctul 4 în primul rând, şi în al doilea rând pentru punctele 3, 6, 7. Dar după cum am spus şi mai sus, eu cred că legea nu va trece, nu va fi adoptată şi asta deoarece punctul 4 trimite farmacia în mâinile farmacistului, lucru neacceptat de marii afacerişti care sunt deţinători de unităţi farmaceutice (lanţuri).

În postul următor voi explica de ce nu sunt de acord cu punctele 1, 2 şi 5 ale legii şi de ce punctul 4 în viziunea mea prezintă o mare slăbiciune !

joi, 18 noiembrie 2010

Anamneaza farmaceutică (I)

Sau ce te poate întreba farmacistul clinician? Dacă vreodată ajungeţi să fiţi internaţi întrun spital, lucru de nedorit, iată la ce întrebări ar trebui să vă aşeptaţi din partea farmacistului din spital în legătură cu boala de care suferiţi. Bine, trecem peste faptul că la noi în spitale nu prea există farmacişti clinicieni, dar nu se ştie niciodată.

Dar să lăsăm introducerea şi să trecem la subiect! În primul rând, ce înseamnă ANAMNEZĂ? În linii mari, ANAMNEZA se referă la un set te întrebări adresate pacientului sau însoţitorului acestuia de către medic sau farmacist cu scopul de a obţine informaţiile necesare stabilirii unui diagnostic în cazul medicului, iar în cazul farmacistului cu scopul de a stabili un tratament optim, care în final să ducă la o vindecare sau ameliorare a bolii cât mai rapidă şi cât mai eficientă.

Setul de întrebări cuprinde:
  1. Identificarea pacientului (nume, prenume - opţional, data naşterii - obligatoriu, pentru stabilirea vârstei).
  2. Care este motivul spitalizării? De când au apărut aceste simptome? Ce credeţi că le-a declanşat?
  3. Cum aţi ajuns la spital? V-aţi prezentat din proprie iniţiativă, la recomandarea unui medic, în urgenţă (cu Salvarea)?
  4. Aţi folosit medicamente ca să amelioraţi simptomele (boala)? Dacă DA: Cine vi le-a recomandat? Cum a evoluat simptomatologia? S-au ameliorat simptomele (boala)? Cum aţi suportat aceste medicamente pe care le-aţi luat?
  5. De când vă ştiţi bolnav? Aţi mai fost internat pentru boala dumneavoastră? Aţi mai fost internat în spital?
  6. Aţi utilizat şi alte medicamente vreodată? Ce medicamente(chiar şi homeopate)? Când şi pentru ce?
  7. Dacă a utilizat medicamente prescrise de către medic/farmacist: Medicamentele pe care vi le-a prescris medicul/farmacistul le-aţi utilizat aşa cum v-a recomandat să le utilizaţi? S-a întâmplat să uitaţi să le luaţi? Dacă DA: Ce aţi făcut la următoarea doză, aţi luat doză dublă?
  8. Dacă are medicaţie cu care a venit din ambulator (de acasă): Medicamentele cu care aţi venit în spital continuaţi să vi le administraţi sau vi s-a recomandat întreruperea tratamentului?
  9. Sunteţi alergic la anumite medicamente, alimente, polen, praf?
  10. Aţi urmat vreun regim alimentar până la internare? Vi s-a recomandat aici în spital un regim? L-aţi respectat în totalitate?
  11. Alcool consumaţi (cantitate, frecvenţă, tărie sau bere)? Fumaţi (câte ţigări pe zi, de când)? Beţi cafea (cantitate)?
  12. Sunteţi o persoană sedentară sau faceţi sport, depuneţi efort peste zi, mergeţi pe jos, faceţi mişcare?
  13. Cunoaşteţi tratamentul care vi s-a prescris aici în spital? Pentru ce luaţi aceeste medicamente? Ştiţi la ce vă ajută aceste medicamente?
  14. Ce credeţi despre boala dumneavoastră? E rară? Pot apărea complicaţii?
  15. Ştiţi ce probleme pot apărea dacă nu utilizaţi medicamentul aşa cum v-a fost recomandat?
  16. Cum luaţi aceste medicamente(posibil - oral, parenteral, singur, le administrează asistenta)? De câte ori pe zi luaţi aceste medicamente? Cât timp veţi lua aceste medicamente? Ştiţi ceva despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luaţi?
  17. Cum vă simţiţi după tratament? Boala s-a ameliorat? Au apărut de când sunteţi în spital alte simptome?
Cam acestea ar fi întrebările adresate de către farmacist pacientului. Desigur, mai pot exista şi alte întrebări, dar în mare acest set de întrebări acoperă întro proporţie destul de mare necesarul de informaţii despre pacient şi boala sa pe baza cărora un farmacist poate stabili şi prescrie un tratament eficient.

La aceste întrebări este recomandat ca răspunsurile pacientului să fie cât mai veridice, tocmai pentru ca farmacistul împreună cu medicul să poată stabili tratamentul cel mai adecvat şi cel mai eficient bolii în cauză.

Notă: Întrebările sunt luate din seminarul de Farmacologie Clinică destinat studenţilor din anul V de la Facultatea de Farmacie, din cadrul UMF "Victor Babeş" Timişoara.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Acidum tiocticum

Sinonime: acid alfa-lipoic.

Acţiune farmacologică: acidul tioctic este un antioxidant endogen care are proprietatea de a lega radicalii liberi (compuşi chimici toxici pentru organism).

Indicaţii: în tulburări de sensibilitate datorate polineuropatiei diabetice, în afecţiuni hepatice (ex: hepatite virale), intoxicaţii, ateroscleroză.

Mod de administrare: i.v. foarte lent sau în perfuzie (ex: în 500 ml glucoză 10% soluţie perfuzabilă), 600 mg o dată pe zi în primele săptămâni de tratament, după care tratamentul de întreţinere se continuă cu 300 mg pe zi.

Reacţii adeverse: în cazul unei administrări rapide i.v. pot apărea creşteri ale tensiunii intracraniene, inhibarea respiraţiei, convulsii, diplopie (vederea unei imagini duble a unui obiect), rar şoc anafilactic. La locul injectării pot apărea eczemă şi urticarie.
În administrarea p.o. (orală) pot să apară reacţii alergice cutanate, iar în caz de supradozare apar manifestări digestive (greaţă, vărsături) şi cefalee.

Contraindicaţii: la femeile ce alăptează şi la persoanele cu sensibilitate crescută la acid tioctic.

Interacţiuni: interacţionează cu unele metale, cu zahărul şi fructoza formând compuşi insolubili. De asemenea poate interacţiona cu soluţiile de glucoză şi soluţia Ringer.

Specialităţi farmaceutice cu acid tioctic:
  • THIOCTACID 600T (Viatris GmbH, Germania): soluţie injectabilă 25 mg/ml - 4 ml.
  • THIOCTACID 200; 600 (Viatris GmbH, Germania): comprimate filmate 200 mg; 600 mg.
  • THIOGAMMA 600, INJECT (Worwag Pharma GmbH, Germania): comprimate filmate 600 mg, concentrat pentru soluţie perfuzabilă 30 mg/ml - fiola 20 ml, soluţie perfuzabilă 12 mg/ml - 50 ml.
Notă: aceste medicamente se administrează doar la recomandarea medicului sau a farmacistului clinician, iar soluţiile injectabile şi perfuzabile sunt de uz intraspitalicesc.

luni, 15 noiembrie 2010

Cum să prăbuşeşti sănătatea?

Aseară întro emisiune pe postul Realitatea TV, nu am reţinut numele emisiunii, se discuta pentru a nu ştiu câta oară despre sistemul sanitar din România. Mai exact, se discuta despre lipsa banilor şi a medicamentelor din spitalele şi farmaciile din ţară.

După ce mi-am spus şi eu părerea întrun articol anterior, cu privire la lipsa banilor pentru medicamente, parcă încep să cred că am dreptate. De fapt, în acel articol prezentam o posibilă cauză a acestui fenomen, dar după cum am spus, după ce am văzut aseară în emisiune încep să cred că am judecat bine problema.

Spre sfârşitul emisiunii a intrat în direct Preşedintele CNAS, domnul Lucian Nicolae Duţă, care printre altele a prezentat două metode care au dus la această problemă. A cam deranjat cele spuse, dar ştiţi cum e... adevărul întotdeauna doare!

Prima metodă: unii medici prescriau reţete compensate sau gratuite unor oameni morţi (chiar de zeci de ani), medicamente care în unele farmacii, unde patronii acestora erau în cârdăşie cu medicii, şi cu "inventatorii" acestei metode, erau eliberate. Deci, se eliberau medicamentele unor oameni ce nu existau. Ce s-a întâmplat cu ele după eliberare, nu se ştie exact. Dar cel mai probabil au fost revândute.
Astfel, o dată se încasau banii de la stat, iar a doua oară se încasau bani din vânzarea lor. Din această manevră ieşeau mulţumiţi toţi cei implicaţi: medici, patroni de farmacii, şi nu în ultimul rând "capii" metodei, care par a fi importatorii de medicamente, după spusele domnului preşedinte CNAS. Deci cu alte cuvinte, şi importatorii de medicamente au contribuit, şi se pare că desul de mult, la prăbuşirea sistemului sanitar din România.

A doua metodă: unii medici prescriau pacienţilor medicamente scumpe, fără a-i înştiinţa de existenţa altora, mai ieftine, şi cu acelaşi efect terapeutic, încălcând unele norme de etică profesională. Şi de această dată după cum vă imaginaţi dirijorii au fost tot importatorii de medicamente. De pe urma acestei metode, din nou toată lumea era mulţumită: importatorii îşi vindeau medicamentele scumpe, iar în urma profitului, medicii îşi luau şi ei partea lor.

Ce e de remarcat, e că în ceea ce priveşte ultima metodă, farmaciile par a fi mai puţin implicate, faţă de prima variantă, unde unii patroni de farmacii, joacă un rol foarte important.

Cam astea ar fi câteva "lecţii" de "Cum să prăbuşeşti sănătatea?". Cu siguranţă mai sunt şi alte cauze care au dus la acest efect, sunt sigur de asta, doar că încă nu au ieşit în toalitate la iveală.

Având cele două cazuri în faţă, chiar trei, cu acea supoziţie a mea, în ceea ce priveşte farmaciile, îmi menţin părerea că farmaciile trebuiesc deţinute de farmacişti, nu de afacerişti şi speculanţi, care după cum se observă, urmăresc doar obţinerea profitului prin orice mijloace, şi nu buna funcţionare a sistemului sanitar, bună funcţionare ce ar fi în folosul pacientului.
Spun aceste lucruri, deoarece sunt convins că farmaciile ce lucrau sau încă lucrează în favoarea unora şi a altora sunt conduse de oameni de afaceri şi nu de farmacişti. Totuşi o oarecare vină o au şi acei farmacişti care acceptă să "joace" acest "joc" creat de aceşti oameni lipsiţi de orice urmă de etică şi bun simţ. Probabil gustul banilor te face să-ţi pierzi rapid judecata.

Iar în ceea ce priveşte medicii şi importatorii de medicamente, din câte am înţeles din emisiune, împotriva lor s-a declanşat o anchetă din partea Parchetului. E şi normal ca cei vinovaţi să plătească!

vineri, 12 noiembrie 2010

Diferenţa între Magne B6 şi Magne B6 Premium

După ce am postat spotul publicitar în care se făcea reclamă la Magne B6 Premium, am simţit nevoia de a scrie un post în care să explic acea diferenţă care există între Magne B6 şi Magne B6 Premium.

După cum îi spune şi numele, Magne B6 conţine două componente principale, componente care dau efectul terapeutic, şi anume: magneziu şi vitamina B6 (piridoxină, adermină). După cum se ştie, magneziul şi vitamina B6 îndeplinesc numeroase roluri în organismul uman.

Magneziul, acţionează ca factor de creştere, intervine în buna funcţionare a sistemului nervos, are proprietăţi regeneratoare, menţine cantitatea de calciu din organism la un nivel constatnt, împiedicând astfel formarea de calculi renali, are efect antidepresiv şi tranchilizant, are rol în formarea oaselor şi a dinţilor, are rol în activarea sistemului neuromuscular, intervine în reglarea a numeroase funcţii enzimatice etc.

Vitamina B6, de asemenea îndeplineşte o serie de roluri foarte importante pentru organism, şi anume: intervine în buna funcţionare a sistemului nervos şi a măduvei osoase, al sistemului muscular şi osos, are rol în metabolizarea colesterolului, rol în controlul echilibrului de sodiu şi potasiu, rol în creştere şi reproducere etc.

Pe scurt am văzut ce roluri îndeplinesc cele două componente. După cum se observă, acţiunile celor două sunt asemănătoare, ceea ce rezultă că în asociere se obţine un sinergism, adică o intesificare a acţiunii terapeutice.

Astfel, Magne B6 cât şi Magne B6 Premium este indicat în:
  • carenţa de magneziu, forme uşoare, izolate sau asociate
  • nervozitate, iritabilitate, oboseală trecătoare, anxietate formă uşoară, tulburări minore de somn
  • crampe musculare, palpitaţii.
Totuşi între cele două specialităţi farmaceutice există o mică diferenţă, care conform studiilor s-a dovedit a avea o importanţă destul de însemnată. Diferenţa constă în conţinutul de magneziu şi piridoxină. Astfel:
  1. Magne B6 conţine: 470 mg lactat de magneziu dihidrat (48 mg magneziu) şi 5 mg clorhidrat de piridoxină (vitamina B6).
  2. Magne B6 Premium conţine: 618,43 mg citrat de magneziu anhidru (100 mg magneziu) şi 10 mg clorhidrat de piridoxină (vitamina B6).
Aşadar, după cum se observă, Magne B6 Premium conţine magneziu şi vitamina B6 în cantităţi duble faţă de Magne B6, ceea ce îi conferă o acţiune terapeutică de intesitate mai mare, de unde rezultă că şi efectul terapeutic se va instala mai rapid. De asemenea utilizarea de Magne B6 Premium va conferi pacientului un confort crescut în ceea ce priveşte administrarea, deoarece datorită cantităţilor duble de magneziu si vitamina B6, pacientul işi va administra dozele necesare la un interval mult mai mare de timp. 

Ce este de reţinut, este faptul că atât Magne B6 cât şi Magne B6 Premium au aceeaşi acţiune terapeutică, ele nu diferă din acest punct de vedere, sunt indicate în aceleaşi afecţiuni, doar că Magne B6 Premium conţine cantităţi duble de magneziu şi vitamina B6, ceea ce duce evident la un efect mult mai puternic.

miercuri, 10 noiembrie 2010

farmacistul.eu

ANUNŢ: De astăzi puteţi accesa blogul studentului farmacist direct de la adresa http://www.farmacistul.eu/

Ca să nu existe probleme, blogul se poate accesa şi de pe adresa veche: http://alexandrupinta.blogspot.com/.

Pentru mine este un pas important această trecere pe domeniu propriu, un pas pe care mi l-am dorit să-l fac de mai mult timp. Şi iată că după mai multe zile de studiat piaţa, de căutări, decizii şi muncă, am reuşit să-mi îndeplinesc dorinţa.

Am decis să rămân tot pe platforma BlogSpot pentru că îmi place, m-am obişnuit cu ea, la ora actuală îmi este destul de utilă, îndeplinindu-mi cerinţele, şi nu în ultimul rând, doresc să dezvolt în continuare tema blogului, bineînţeles după bunul meu plac. Pentru cei care nu ştiu, tema este creată de mine pornind de la tema default (Minima).

Odată cu această schimbare, voi încerca să abordez mai mult subiectele legate de prezentarea de medicamente/suplimente alimentare (vitamine), prezentarea de tratamente medicamentoase, homeopate cât şi naturiste a diferitelor afecţiuni, ştiri şi informaţii din domeniu etc. În principiu voi încerca să abordez subiecte cât mai aproape de viitoarea mea specializare şi mai puţin subiecte personale. Desigur, nu voi renunţa în a-mi expune părerea de laudă sau critică în ceea ce priveşte diferite decizii, întâmplări ş.a.m.d. din domeniul abordat.

Sper ca noul proiect, să aducă un PLUS blogului din toate punctele de vedere, şi sper ca prin "noul" blog să pot oferi cât mai multe informaţii utile cititorilor ce-mi vor "călca pragul"

Acestea fiind spuse, vă doresc NAVIGARE PLĂCUTĂ! 

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Foaie verde de mălin/Nu bea ceai, ci fă vaccin

Cam aşa va fi în curând! Companiile farmaceutice mari, în frunte cu "capo di tutti capi", adică cei de la Big Pharma, au câştigat "bătălia" cu producătorii de produse farmaceutice pe bază de plante medicinale. Aşa că de acum de la anu' produsele farmaceutice pe bază de plante medicinale vor fi interzise. 

Cu alte cuvinte, dacă vei dori să te tratezi de o anumită afecţiune cu plante medicinale, ceaiuri sau orice altceva pe bază de plantă medicinală, va fi destul de dificil, deoarece companiile producătoare de astfel de produse farmaceutice vor fi restricţionate în a mai pune pe piaţă asemenea produse. Ce îţi rămâne de făcut, e să înghiţi de voie de nevoie "chimicale" (medicamente sintetice) pentru orice afecţiune, fie ea una minoră.

Toate aceste restricţii sunt posibile datorită unei legi tâmpite, aberante ce va intra în vigoare de la anu' de ziua păcălelilor, mai exact 1 aprilie, şi va fi valabilă în ţările din Uniunea Europeană. Aşa ne trebuie, dacă am vrut UE!

De ce s-a dorit acest lucru?
Păi simplu. Companiile farmaceutice mari, produc medicamente sintetice, iar pentru ca aceste medicamente să fie puse pe piaţă sunt necesare o serie de avize, avize ce se obţin în urma unor cercetări ştiinţifice ce durează uneori 15-20 de ani, în unele cazuri poate şi mai mult, iar aceste cercetări implică costuri foarte mari (zeci/sute de milioane de euro). E logic, costurile sunt recuperate mai târziu din preţul produsului obţinut şi din brevetul acelui produs. Tot logic e că, un asemenea produs nou va avea un preţ destul de mare în momentul când va ajunge pe piaţa farmaceutică.

Cum în ultimii 10-15 ani populaţia din Europa, dar şi de peste ocean a acordat o mai mare atenţie produselor din plante în tratarea diferitelor afecţiuni, vânzarea de medicamente sintetice, "chimicale", a început să stagneze, sau în unele cazuri chiar să piardă teren în favoarea celor pe bază de plante medicinale, fapt neagreat de companiile producătoare de "droguri" sintetice.

Aceste produse pe bază de plante pentru a fi puse pe piaţă, nu aveau nevoie să treacă prin atâtea teste prealabile la fel ca cele sintetice, de unde rezultă că şi preţul de producere este infim în comparaţie cu cel al medicamentelor sintetice, iar preţul de vânzare este şi el mult mai scăzut. Aspect ce nu a fost tocmai pe placul marilor companii farmaceutice producătoare de medicamente sintetice, deoarece ele investeau sume uriaşe, iar cererea nu era pe măsura investiţiilor. Pe când companiile producătoare de medicamente pe bază de plante naturale cu investiţie minimă începeau să aibă tot mai mare succes, implicit şi venituri din ce în ce mai mari.

Prin această lege, companiile producătoare de medicamente pe bază de plante, pentru a mai putea pune pe piaţă aceste medicamente, vor fi nevoite să le testeze în prealabil, la fel cum fac şi companiile farmaceutice ce produc "chimicalele". Este limpede că majoritatea nu îşi vor permite să investească sumele uriaşe necesare acestor teste, iar ca urmare îşi vor închide liniile de producţie, făcând loc pe piaţa farmacutică medicamentelor produse pe cale chimică.

Ce e de neînţeles, este faptul că vor fi interzise şi plantele medicinale care de-a lungul anilor şi-au dovedit eficacitatea terapeutică în tratarea diferitelor afecţiuni. Să nu uităm faptul că majoritatea "chimicalelor" sunt sintetizate având la bază principiile active din plante, doar că printr-un proces tehnologic performant s-au obţinut substanţe mult mai pure, în concentraţii mult mai mari şi cu un efect terapeutic mult îmbunătăţit şi mult mai rapid.

Legea mai specifică faptul că, orice plantă folosită în forma sa naturală va fi considerată drog, deoarece nu este purificată. Încă nu înţeleg de ce!

Probabil, prin această lege se doreşte obţinerea unui monopol al companiilor mari, pentru tot ce înseamnă medicamente. La urma urmei sunt doar afaceri!

Ce ne rămâne de făcut?
Probabil aceste medicamente pe bază de plante medicinale, cât şi ceaiurile din aceste plante vor mai putea fi comercializate şi utilizate, dar nu ca şi medicamente, ci ca suplimente alimentare. Asta ar fi o posibilitate, bineînţeles atâta timp cât legislaţia o va permite.

Eu unul, ca un pasionat al plantelor medicinale, deşi susţin şi medicamentele de sinteză, sunt împotriva interzicerii lor, deoarece în decursul a secole de utilizare şi-au dovedit eficacitatea terapeutică şi au ajutat la dezvoltarea medicamentelor sintetice de astăzi. Ce testare mai de durată doresc aceşti oameni? Plantele medicinale nu sunt folosite de ieri de azi, sunt folosite de mii şi mii de ani cu rezultate excepţionale. 

Şi la urma urmei, de ce să-mi interzică mie să beau un ceai de măcese pentru a-mi procura necesarul de vitamina C?! Mai bine iau o pastilă? Nu mai bine beau un ceai cu gust bun, mă relaxez, şi în acelaşi timp mă şi vitaminizez?! Ce rău poate să-mi facă? Apropo, eu încă nu am văzut un drogat cu mentă sau cu muşeţel sau cu păducel (antihipertensiv)! Dar cu medicamente de sinteză... hohoho... cât cuprinde.

Dar până mai vedem ce se întâmplă, eu propun să mergem pe hotar, să culegem singuri nişte plante medicinale, să ne facem un ceai bun şi sănătos şi să ne relaxăm! Dar atenţie: "orice plantă folosită în forma sa naturală va fi considerată drog!"