Iată ce modificări propune Ministrul Sănătăţii, domnul Cseke Attila în ceea ce se doreşte a fi Noua Lege a Farmaciei!
Şi avem:
- Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.
- Eliminarea excepţiei înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări.
- Serviciul de permanenţă în unităţile farmaceutice. Asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei este obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 de locuitori.
- O farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială , în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni.
- Funcţia de farmacist-şef va putea fi dobândită, doar de farmacistul care face dovada unei experienţe de cel puţin 2 ani în profesie.
- Interzicerea vânzării de medicamente pe internet de către farmaciile comunitare.
- Farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii. Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.
Cam acestea ar fi modificările aduse la Legea Farmaciei. Ca viitor farmacist pot spune că punctele 3, 6 şi 7 au acoperire, sunt binevenite, aduc un plus în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii actului farmaceutic, dar la punctele 1, 2 şi 5 mai e de lucrat după părerea mea.
Am lăsat punctul 4 la final, deoarece adoptarea lui ar fi ideală, dar dacă nu mă înşel un lucru asemănător a vrut să facă şi fostul ministru Nicolaescu şi nu a reuşit, ceea ce cred că se va întâmpla şi acum.
Dacă ar fi să votez legea, aş vota PENTRU, şi asta pentru punctul 4 în primul rând, şi în al doilea rând pentru punctele 3, 6, 7. Dar după cum am spus şi mai sus, eu cred că legea nu va trece, nu va fi adoptată şi asta deoarece punctul 4 trimite farmacia în mâinile farmacistului, lucru neacceptat de marii afacerişti care sunt deţinători de unităţi farmaceutice (lanţuri).
În postul următor voi explica de ce nu sunt de acord cu punctele 1, 2 şi 5 ale legii şi de ce punctul 4 în viziunea mea prezintă o mare slăbiciune !
Lanturile au trecut deja la contraatac.Sa speram ca actualul ministru isi va fi facut lectiile,Nicolaescu a esuat lamentabil...
RăspundețiȘtergerePe de o parte ar trebui lasata sa functioneze legea concurentei, si eu as spune ceva de genul, nu ai voie sa faci intr-un centru urban o farmacie la mai putin de x metri de alta farmacie daca mai ai deja o farmacie in acel oras sau daca mai sunt zone cu o populatie ma mare de x locuitori in care nu exista o farmacie
RăspundețiȘtergere