Într-un articol publicat de revista Nature Drug Discovery a fost prezentată implicarea vitaminei D în tratamentul diferitelor boli de rinichi cum ar fi: insuficienţa renală cronică sau osteodistrofia renală.
Există dovezi clare care arată că insuficienţa renală cronică, care rezultă din boli de rinichi polichistic sau nefropatie diabetică, este asociată cu boli metabolice osoase severe. Pierderea funcţiei renale poartă cu ea pierderea funcţiei sistemului endocrin al vitaminei D, de unde rezultă o tulburare gravă în metabolismul vitaminei D.
Descoperirea 1-alfa,25-dihidroxivitaminei D3 şi a precursorului său sintetic, 1-alfa hidroxivitamină D3 (alfacalcidol), a dus la o atenţie imediată din partea cercetătorilor, ca posibil tratament pentru osteodistrofia renală.
Mai târziu s-a descoperit că vitaminei D îndeplineşte un rol important în suprimarea proliferării celulelor paratiroide.
Cu toate astea, analogii 1-alfla,25-dihidroxivitaminei D3 au cunoscut un succes mai mare pe piaţa farmaceutică, comparativ cu 1-alfla,25-dihidroxivitamina D3 şi 1-alfla hidroxivitamina, deoarece aceştia oferă o paletă mai vastă din punct de vedere terapeutic.
Exemple:
- Paricalcitolul pare a avea activitate mai specifică pe ţesuturi, decât 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3.
- Doxeclaciferolul ocoleşte primul pasaj metabolic, şi conţine un lanţ lateral D2, care reduce răspunderea calcemică.
- Toxicitatea scăzută a oxacalcitriolului se datorează timpului scurt în care acesta se află circulaţia sanguină.
Recent s-a constatat că 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3 suprimă nivelul de renină, acest lucru conducând la explorarea de analogi pentru utilizarea lor potenţială ca o terapie în stadii incipiente de boală de rinichi. Se ştie că un nivel ridicat de renină în organism conduce la hipertensiune arterială şi implicit la boli cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces. Terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, a crescut rata de supravieţuire a pacienţilor cu insuficienţă renală cronică.
Dovezi recente sugerează că terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, în etapele anterioare bolii de rinichi, coroborată cu asociere de IECA (inhibitori ai enzimei de conversie) sau blocante ai receptorilor angiotensinei II (sartani), ar putea întârzia progresul bolii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu