Cam aşa va fi în curând! Companiile farmaceutice mari, în frunte cu "capo di tutti capi", adică cei de la Big Pharma, au câştigat "bătălia" cu producătorii de produse farmaceutice pe bază de plante medicinale. Aşa că de acum de la anu' produsele farmaceutice pe bază de plante medicinale vor fi interzise.
Cu alte cuvinte, dacă vei dori să te tratezi de o anumită afecţiune cu plante medicinale, ceaiuri sau orice altceva pe bază de plantă medicinală, va fi destul de dificil, deoarece companiile producătoare de astfel de produse farmaceutice vor fi restricţionate în a mai pune pe piaţă asemenea produse. Ce îţi rămâne de făcut, e să înghiţi de voie de nevoie "chimicale" (medicamente sintetice) pentru orice afecţiune, fie ea una minoră.
Toate aceste restricţii sunt posibile datorită unei legi tâmpite, aberante ce va intra în vigoare de la anu' de ziua păcălelilor, mai exact 1 aprilie, şi va fi valabilă în ţările din Uniunea Europeană. Aşa ne trebuie, dacă am vrut UE!
De ce s-a dorit acest lucru?
Păi simplu. Companiile farmaceutice mari, produc medicamente sintetice, iar pentru ca aceste medicamente să fie puse pe piaţă sunt necesare o serie de avize, avize ce se obţin în urma unor cercetări ştiinţifice ce durează uneori 15-20 de ani, în unele cazuri poate şi mai mult, iar aceste cercetări implică costuri foarte mari (zeci/sute de milioane de euro). E logic, costurile sunt recuperate mai târziu din preţul produsului obţinut şi din brevetul acelui produs. Tot logic e că, un asemenea produs nou va avea un preţ destul de mare în momentul când va ajunge pe piaţa farmaceutică.
Cum în ultimii 10-15 ani populaţia din Europa, dar şi de peste ocean a acordat o mai mare atenţie produselor din plante în tratarea diferitelor afecţiuni, vânzarea de medicamente sintetice, "chimicale", a început să stagneze, sau în unele cazuri chiar să piardă teren în favoarea celor pe bază de plante medicinale, fapt neagreat de companiile producătoare de "droguri" sintetice.
Aceste produse pe bază de plante pentru a fi puse pe piaţă, nu aveau nevoie să treacă prin atâtea teste prealabile la fel ca cele sintetice, de unde rezultă că şi preţul de producere este infim în comparaţie cu cel al medicamentelor sintetice, iar preţul de vânzare este şi el mult mai scăzut. Aspect ce nu a fost tocmai pe placul marilor companii farmaceutice producătoare de medicamente sintetice, deoarece ele investeau sume uriaşe, iar cererea nu era pe măsura investiţiilor. Pe când companiile producătoare de medicamente pe bază de plante naturale cu investiţie minimă începeau să aibă tot mai mare succes, implicit şi venituri din ce în ce mai mari.
Prin această lege, companiile producătoare de medicamente pe bază de plante, pentru a mai putea pune pe piaţă aceste medicamente, vor fi nevoite să le testeze în prealabil, la fel cum fac şi companiile farmaceutice ce produc "chimicalele". Este limpede că majoritatea nu îşi vor permite să investească sumele uriaşe necesare acestor teste, iar ca urmare îşi vor închide liniile de producţie, făcând loc pe piaţa farmacutică medicamentelor produse pe cale chimică.
Ce e de neînţeles, este faptul că vor fi interzise şi plantele medicinale care de-a lungul anilor şi-au dovedit eficacitatea terapeutică în tratarea diferitelor afecţiuni. Să nu uităm faptul că majoritatea "chimicalelor" sunt sintetizate având la bază principiile active din plante, doar că printr-un proces tehnologic performant s-au obţinut substanţe mult mai pure, în concentraţii mult mai mari şi cu un efect terapeutic mult îmbunătăţit şi mult mai rapid.
Legea mai specifică faptul că, orice plantă folosită în forma sa naturală va fi considerată drog, deoarece nu este purificată. Încă nu înţeleg de ce!
Probabil, prin această lege se doreşte obţinerea unui monopol al companiilor mari, pentru tot ce înseamnă medicamente. La urma urmei sunt doar afaceri!
Ce ne rămâne de făcut?
Probabil aceste medicamente pe bază de plante medicinale, cât şi ceaiurile din aceste plante vor mai putea fi comercializate şi utilizate, dar nu ca şi medicamente, ci ca suplimente alimentare. Asta ar fi o posibilitate, bineînţeles atâta timp cât legislaţia o va permite.
Eu unul, ca un pasionat al plantelor medicinale, deşi susţin şi medicamentele de sinteză, sunt împotriva interzicerii lor, deoarece în decursul a secole de utilizare şi-au dovedit eficacitatea terapeutică şi au ajutat la dezvoltarea medicamentelor sintetice de astăzi. Ce testare mai de durată doresc aceşti oameni? Plantele medicinale nu sunt folosite de ieri de azi, sunt folosite de mii şi mii de ani cu rezultate excepţionale.
Şi la urma urmei, de ce să-mi interzică mie să beau un ceai de măcese pentru a-mi procura necesarul de vitamina C?! Mai bine iau o pastilă? Nu mai bine beau un ceai cu gust bun, mă relaxez, şi în acelaşi timp mă şi vitaminizez?! Ce rău poate să-mi facă? Apropo, eu încă nu am văzut un drogat cu mentă sau cu muşeţel sau cu păducel (antihipertensiv)! Dar cu medicamente de sinteză... hohoho... cât cuprinde.
Dar până mai vedem ce se întâmplă, eu propun să mergem pe hotar, să culegem singuri nişte plante medicinale, să ne facem un ceai bun şi sănătos şi să ne relaxăm! Dar atenţie: "orice plantă folosită în forma sa naturală va fi considerată drog!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu