duminică, 19 decembrie 2010

Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann - Cartea

Acum vreo două săptămâni, m-am pus să citesc o carte de "homeopatie", carte ce reprezintă unul dintre materialele de studiu, ale colegilor mei de la facultate (anul V Farmacie), de la disciplina numită Homeopatie. În următoarele rânduri voi rezuma câteva idei şi păreri personale despre această carte.

Cartea sub titlul "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann" scrisă de Thomas Lindsey Bradford, nu este tocmai o carte de homeopatie aşa cum am spus mai sus, ci mai degrabă este o biografie a doctorului S. Hahnemann. Din câte am înţeles cartea a fost scrisă iniţial în limba germană, apoi tradusă în engleză de către autorul menţionat, ca ulterior să fie tradusă şi în limba română.
(Notă: Cartea în limba engleză se găseşte la preţul de 9$.)

Câteva cuvinte despre carte

Cum spuneam, cartea nu este o carte de homeopatie, ci prezintă viaţa "părintelui homeopatiei" S. Hahnemann alături de o serie de scrisori ale acestuia.
La prima vedere pare o carte greu de citit şi de înţeles, deoarece la început, ca şi pe tot parcursul cărţii , avem de a face cu multe date istorice, multe locaţii, multe personaje, iar scrisoriile prezentate par a nu avea nici-o logică, nici-un sens, mai ales cele din prima parte a cărţii, făcând astfel cartea să pară, mai mult o carte de istorie, decât una de homeopatie. Bineînţeles, fiind o biografie, cuprinde date istorice, din trecut, deci automat poate fi considerată o carte "de istorie".

Un alt motiv pentru care cartea poate fi considerată greu de citit şi de înţeles, este faptul că se află la a treia traducere. Spuneam mai sus că iniţial a fost scrisă în limba germană, apoi tradusă în limba engleză, după care a fost tradusă în limba română. Sunt convins că pe parcurs s-a mai pierdut din înţelesul unor propoziţii. Acest lucru este menţionat chiar în Prefaţă, autorul spune că unele cuvinte au fost corectate, înlocuite pentru a da un înţeles propoziţiilor. Dar una peste alta, cartea poate fi citită şi înţeleasă destul de uşor, deşi la prima vedere pare grea şi neinteresantă.

Rezumatul - Câteva idei

Nu o să mă pun să fac un rezumat al cărţii, deoarece mi-ar lua ceva timp şi în fond nu este acesta scopul articolului. Dar câteva idei punctuale voi prezenta, pentru a vă putea face o idee despre ceea ce conţine cartea.

Astfel:
  • Titlul cărţii: "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann".
  • Autorul: Thomas Lindsey Bardford.
  • Capitole: 92 plus Familia lui Hahnemann.
(Notă: datele sunt luate din cartea scrisă în limba engleză.) 
  • Primele capitole prezintă pe scurt oraşul unde s-a născut Hahnemann, copilăria şi anii de studiu la Leipzig, Vienna şi Hermanstadt (Sibiu), abslovirea facultăţii de medicină la Erlangen, şi căsătoria. (cap. 1-7) 
  • În următoarele capitole sunt prezentate lucrările, descoperirile, scrisorile către diverşi doctori, conducători sau pacienţi, experimentele, scrierile lui Hahnemann în ceea ce priveşte homeopatia (Materia Medica, Organonul, dar şi altele, cum ar fi diverse terorii în tratarea bolilor cronice). De asemenea sunt prezentate şi rezultatele tratamentelor aplicate de el, care erau net superioare tratamentelor alopate. Tot în aceste capitole sunt prezentate şi persecuţiile pe care Hahnemann a trebuit să le îndure datorită noii sale metode de tratament (homeopatia), din partea medicilor şi farmaciştiilor alopaţi, care doreau ca acestui doctor să-i fie interzis să mai practice medicina. Datorită acestor persecuţii el a fost nevoit să se mute constant dintr-un oraş în altul.
  • Într-un final s-a stabilit într-un orăşel numit Koethen, unde datorită unui decret din partea ducelui Ferdinand, conducătorul acestui oraş, a putut să-şi practice în linişte, fără a mai fi deranjat şi persecutat de medicii alopaţi sau farmacişti. Aici a continuat să studieze, să trateze, să descopere noi tratamente şi să emită noi teorii cu privire la taratarea diferitelor boli. De asemenea a scris şi a publicat noi volume din Materia Medica şi Organon.
  • Tot în aceste capitole este prezentată viaţa doctorului la Koethen, moartea soţiei sale (cu care a avut 11 copii), dar şi înfiinţarea Fundaţiei Societăţii de Homeopatie, înfiinţare care a avut loc cu ocazia sărbătoririi împlinirii a 50 de ani de practică medicală pe care îi avea doctorul Hahnemann la acea oră.
  • Cu banii strânşi la acestă sărbătoare (banii s-au strâns din portrete cu Hahnemann pictate în ulei, busturi sculptate, monede bătute cu chipul lui Hahnemann etc.) s-a înfiinţat la Leipzig primul spital de homeopatie. (cap. 8-61)
  • În 1834 Hahnemann cunoaşte o franţuzoaică, cu care în 1835 se căsătoreşte şi pleacă la Paris, pentru tot restul vieţii sale.
  • La Paris, Hahnemann continuă să tarteze bolnavii, continuă să studieze şi să emită teorii cu privire la noi metode de tratament homeopat, şi tot aici pregăteşte a 6-a ediţie a Organonului, care însă nu a mai apucat să o publice niciodată.
  • La data de 2 aprilie 1843, la vârsta de 88 de ani, doctorul Hahnemann moare datorită unui catar bronşic, şi este îngropat într-un cimitir din Paris. (cap. 62-85)
  • După moartea sa, doamna Hahnemann (a doua soţie), care în timpul celor 8 ani petrecuţi alături de Hahnemann a învăţat multe din metodele sale de tratament, a continuat să trateze bolnavii după metodele lui. După moartea doctorului, ei îi revin o mulţime de scrieri importante din partea lui Hahnemann, printre care şi a 6-a ediţie a Organonului, însă ea refuză să le publice, în ciuda insistenţelor venite din partea medicilor homeopaţi din America.
  • După moartea doamnei Hahnemann, manuscrisele au ajuns în posesia doamnei Boenninghausen, fiica vitregă a doamnei Hahnemann, care şi ea la rândul ei a fost ofertată de medicii homeopaţi din America, dar cerând un preţ prea mare pe manuscrise, acestea nu au mai ajuns să fie tipărite niciodată. (cap. 86-92)
  • În ultimul capitol, "Familia lui Hahnemann", sunt prezentate soţiile acestuia, fraţii, şi copii acestuia.
Concluzii

După cum spuneam şi la început, la prima vedere cartea nu pare interesantă şi nu pare a avea mari tangenţe cu homeopatia. Dar pe parcurs, scoate la iveală nişte lucruri destul de interesante legate de homeopatie.

Legătura cea mai mare cu homeopatia şi cu metodele lui Hahnemann de tratament o au scrisorile lui, prezentate în această carte. Din scrisori aflăm cum a descoperit diferite remedii, deoarece el prin scrisori adresate diferiţilor editori ai acelei perioade, prezenta descoperirea pe care a făcut-o. Defapt el trimitea scrisoarea la redacţie pentru a fi tipărită şi publicată în diferite reviste de specialitate ale vremii (ex: Allgemeine Homeopatische Zeitung, Archiv, etc.

Tot din scrisori aflăm principii foarte importante în ceea ce priveşte posologia tratamentului, adică cum trebuie el aplicat pentru a da randamentul cel mai mare. De asemenea aflăm de ce Hahnemann era împotriva medicilor alopaţi, şi ce părere avea el despre metoda lor ("metoda veche" - după cum o numea el). Tot în scrisori sunt prezentate remedii pentru diferite afecţiuni. La unii pacienţi, aflaţi la distanţă mare, Hahnemann le trimitea scrisori cu recomandările sale în ceea ce priveşte tratamentul şi stilul de viaţă, pentru ca boala să se vindece cât mai repede. De aici putem vedea principiul după care Hahnemann trata pacienţii.

Astea sunt doar câteva din ideile ce pot fi extrase din scrisori, ele sunt mult mai multe, ca urmare vă las să citiţi cartea şi să trageţi singuri concluziile.

PS1: Pe mine unul această carte m-a făcut să-mi schimb puţin părerea despre homeopatie. Adică, consider că pe viitor ar trebui ca HOMEOPATIEI să i se acorde mult mai multă atenţie. Asta deoarece văzând că rezultatul tratamentului homeopat este net superior celui alopat (statistici din carte), m-a făcut să-mi pun un mare semn de întrebare, şi anume: dacă nu cumva HOMEOPATIA chiar poate tarata cu adevărat bolile existente?
PS2: Promit să mai scriu pe această temă, ca dovadă voi face o nouă categorie care se va numi Homeopatie.

Un comentariu:

  1. Cu siguranta va trebui acordata importanta mai mare homeopatiei, dar, sunt convins, ca o si mai mare importanta ar trebui acordata unei medicini integrative, in spiritul principiului holistic de abordare a sanatatii/nonsanatatii omului. Cred ca acesta este viitorul medicinii adevarate.

    RăspundețiȘtergere