luni, 31 ianuarie 2011

Ce Trebuie Să Ştim Despre Cardul De Sănătate

De anul acesta se introduc cardurile de sănătate, iar până la sfârşitul anului 2012 fiecare persoană asigurată de peste 14 ani va avea un asemenea card, care va fi la fel de important precum cartea de identitate.

Ce trebuie să ştim despre acest card:
  • este confecţionat din plastic şi conţine un cip;
  • pe cip vor vi stocate informaţii cu privire la: identitatea posesorului, precum şi codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
  • cipul va mai conţine informaţii medicale despre posesor: grupa sanguină, Rh-ul, dacă are anumite alergii, dacă suferă sau nu de boli cronice;
  • tot pe card vor exista informaţii referitoare la acceptul posesorului pentru donarea de celule, ţesuturi sau organe;
  • de asemenea cardul va oferi date cu privire la serviciile medicale accesate de posesor; se va putea monitoriza astfel reţetele prescrise deţinătorului, ce medicamente i s-au eliberat sau dacă a fost spitalizat.
  • TREBUIE AVUT ÎN PERMANENŢĂ LA ÎNDEMÂNĂ! - Pentru a putea beneficia de toate serviciile medicale de care aveţi nevoie. Dar mai ales pentru cazurile de urgenţă!

vineri, 28 ianuarie 2011

Rezidenţiat 2011 Descentralizat

Am citit şi eu decizia Ministerului Sănătăţii cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului din acest an. Aşadar, anul acesta s-a hotărât ca rezidenţiatul să fie descentralizat. Centrele unde absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie vor putea susţine examenul sunt: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Tg. Mureş şi Craiova.

Că s-a decis ca rezidenţiatul să fie descentralizat, după părerea mea nu constituie o problemă, dar nici un pas înainte. O problemă o constituie tematica, şi nu pentru că e veche, ci pentru că nu e armonizată după materialele de predare din toate centrele universitare.

Asta presupune ca studentul, după 6 ani de studiu în cazul celui de la medicină şi 5 ani în cazul celui de la farmacie, să uite o parte din ce a învăţat şi să se apuce să înveţe practic aceeaşi materie, dar sub o altă formă şi cu alte date.

Să luăm spre exemplificare cazul studenţilor de la UMF Timişoara, care după 5-6 ani de învăţat după anumite materiale, susţin examenul de licenţă. Grilele de licenţă sunt armonizate după materialele pe care le-au studiat în timpul facultăţii. Până aici totul este în regulă.

La o lună distanţă, aceeaşi studenţi, s-au o parte dintre ei, susţin examenul de rezidenţiat, care este conceput după alte materiale. Aici apare problema!

Cu alte cuvinte, în timp de o lună, studentul trebuie să uite ce a învăţat pentru examenul de licenţă şi să-şi amintească ce a învăţat pentru cel de rezidenţiat. Teoretic este aceeaşi materie, dar practic sunt alte date, după alţi autori şi ştiţi că medicina se schimbă de la un autor la altul, nu e aceeaşi!

Dacă tot au vrut să schimbe ceva care să aducă progres şi performanţă, cei de la Minister ar fi trebuit să dea o lege, ca toate centrele universitare din ţară să înveţe după aceleaşi manuale, iar examenul de licenţă şi cel de rezidenţiat să fie conceput după materialele după care s-a studiat, nu după altele. Părerea mea!

joi, 27 ianuarie 2011

Pe Scurt Despre Etnobotanice

Observ că tot mai frecvent este dezbătut şi discutat, în special pe la televizor, subiectul "etnobotanice" şi anume ne sunt prezentate ştiri cu efectele acestora şi persoane, în special tineri, care în urma consumului lor au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Bazându-mă pe informaţiile de pe internet şi de la televizor, am observat că foarte multe persoane nu ştiu exact ce sunt aceste etnobotanice, confundându-le foarte des cu plantele medicinale sau cu plante precum marijuana sau canabis. De asemenea foarte multe persoane nu ştiu ce efecte nocive produc aceste plante, exceptând persoanele interesate de asemenea produse. Dar nici acestea nu cred că ştiu ce sunt şi ce conţin cu exactitate şi nu cred că realizează ce pot păţi în urma consumului de etnobotanice!

Pentru a înţelege mai bine ce sunt etnobotanicele, ce efecte produc şi cât de nocive pot fi pentru organismul uman, am pregătit un scurt rezumat pe această temă. Aşadar, materialul se doreşte a fi unul informativ şi educativ!

Ce sunt etnobotanicele?

Etnobotanicele (spice-uri sau condimente) sunt droguri psihoactive ilegale, constând din amestecuri de ierburi uscate şi diverse piese de plante (frunze, tulpini, rădăcini etc.). După ce au devenit cunoscute, spice-urile au intrat rapid pe piaţa consumatorilor de droguri, de exemplu: în rândul tinerilor, aceştia folosindu-le din ce în ce mai frecvent la petreceri. Etnobotanicele au devenit după "iarbă" cele mai folosite droguri.

La distribuitori se găsesc sub diferite forme: Silver, Gold (imagine), Diamond, Tropical Synergi, Arctic Synergy.
Ce conţin?

Etnobotanicele conţin în funcţie de producător diferite amestecuri de ierburi. Exemplu: coriandru, coadă de leu, floare de lotus alabstră, Maconha Brava, cunoscută şi sub denumirea de "marijuana falsă" şi multe altele. În urma unor serii de teste efectuate s-a găsit în aceste amestecuri chiar şi tămâie.

Pe lângă aceste plante, amestecurile conţin compuşi chimici, cum ar fi: agenţi chimici canabiomimentici, adică compuşi ce mimează efectele canabisului (ex: CP-47, 497 - canabiciclohexan). Alte exemple de compuşi chimici ce imită efectul halucinogen al canabisului: JWH-018, JWH-073 sau HU-210 (sunt tot agenţi canabiomimetici).

Pe lângă aceşti compuşi, esenţiali obţinerii efectului halucinogen, mai pot conţine şi diferiţi aditivi aromatizanţi, cu scopul de a da produsului o aromă specifică; ex.: vanilie, miere sau esenţă de trandafir.

Ce efecte produc etnobotanicele?

După ce se fumează, substanţele canabiomimetice declanşează o stare de ameţeală ("high"), asemănătoare cu cea de ebrietate. Efectul acesta de ameţeală este mult mai puternic decât al THC-ului din canabis. În alte cazuri s-a raportat: agitaţie psihomotorie, tremor, delir, stări confuzionale cu halucinaţii vizuale şi auditive, necesitând de cele mai multe ori spitalizarea consumatorului.

Cel mai frecvent, pe lângă starea de ameţeală, s-au raportat tulburări digestive (greaţă, vărsături, dureri stomacale), care în unele cazuri a necesitat spitalizarea.

Toate aceste efecte sunt mult mai puternice şi mult mai toxice pentru organism decât efectele produse de marijuana sau canabis.

Cantitatea de substanţă care se consumă o dată (la o priză) încă nu este pe deplin cunoscută, deoarece compuşii chimici sunt pulverizaţi peste amestecurile de plante, iar dozarea nu este foarte exactă, astfel că, în ciuda testelor de laborator efectuate până în prezent, nu se ştie câtă substanţă chimică se consumă o dată.

În 2009, Germania, în urma studiilor de laborator şi la insistenţa farmaciştilor cu privire la interzicerea etnobotanicelor, a decis interzicerea comercializării lor pe piaţă. Acum sunt interzise şi în Franţa, Letonia, Irlanda, precum şi în alte ţări.

În România, teoretic şi conform legii sunt interzise, dar producătorii şi distribuitorii le comercializează sub pretextul utilizării lor în medicina veterinară.

Cam acesta ar fi scurtul rezumat despre etnobotanice, desigur se poate spune mult mai multe, dar şi aşa m-am cam lungit cu articolul. Cred că am punctat esenţialul în ceea ce priveşte acest "nou drog", ce se pare că face victime din ce în ce mai des la noi în ţară.

PS: Iar pentru tine, cel ce cauţi informaţii despre etnobotanice cu scopul de a le consuma, gândeşe-te de 10 ori înainte de a le consuma! NU UITA CĂ ETNOBOTANICELE ÎŢI POT FACE MULT MAI MULT RĂU DECÂT bine!

marți, 25 ianuarie 2011

Cum Trebuie Să Luăm Medicamentele

Oricine care ia medicamente trebuie să acorde atenţie la ceea ce mănâncă şi ceea bea! Multe alimente interacţionează cu medicamentele, făcându-le ineficiente sau provocând reacţii adverse.

Traseul medicamentelor în organism

Toate pastilele pe care le înghiţim străbat un drum lung prin corpul nostru. După ce le înghiţim, trec prin esofag ajungând în stomac, apoi se absorb în intestinul subţire. De aici, medicamentele ajung în fluxul sanguin, după care ajung la locul unde trebuie să-şi exercite efectul. În final ajung la ficat pentru a fi metabolizate (transformate), apoi la rinichi pentru a fi eliminate din organism.

La ce trebuie să fim atenţi când luăm medicamente?

Important: atunci când luaţi pastile, beţi multă apă, un pahar, nu doar o înghiţitură!
Motivul: comprimatele de dimensiuni mai mari pot rămâne blocate la nivelul esofagului.
Avantaj: apa în cantitate suficientă ajută medicamentul să se dizolve şi să se absoarbă mai rapid, producând efectul terapeutic mai rapid.

Pentru ca medicamentele pe care le luăm să aibă efectele pe care le dorim trebuie să ştim cu exactitate următoarele:
  • momentul în care trebuie luat medicamentul: înainte, în timpul sau după mâncare.
  • momentul zile în care trebuie luat medicamentul: dimineaţa, la prânz sau seara.
  • dacă pot sau nu împărţi comprimatul. Unele comprimate îşi pierd efectul terapeutic dacă sunt înjumătăţite.
  • cât de des trebuie luat medicamentul: la 6 ore, la 8 ore, la 12, o dată pe zi etc.
  • cât durează tratamentul, pentru a şti exact cât timp să iau medicamentele.

Ce alimente pot interacţiona cu medicamentele?

După cum am spus şi mai sus, unele alimente pot influenţa efectul unor medicamente. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce mâncăm şi ce bem în timpul tratamentului.

Astfel:
  • tertaciclina, doxiciclina, ciprofloxacina nu se iau împreuna cu laptele, deoarece se pot forma complecşi greu absorbabil, iar efectul lor este nul. Cu laptele se pot administra, de exemplu, hormonii tiroidieni.
  • sucul de grapefruit conţine o flavoniodă (naringina), care în ficat se transformă în naringeină care inhibă activitatea unei enzime a ficatului responsabilă de metabolizarea unor antihipertensive sau a unor statine (medicamente ce scad colesterolul).
Deci, NU luaţi antihipertenisvele cu suc de portocale - Eficacitatea tratamentului în acest caz este aproape 0. La fel şi în cazul statinelor, simvastatina NU se administrează cu suc de grapefruit!

Pot consuma alcool în timpul tratamentului?

Răspunsul meu e: NU! Chiar dacă nu toate medicamentele interacţionează cu alcoolul, totuşi e bine să nu luăm medicamentele cu bere sau vin.

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Germania: Farmacist Clinician În Fiecare Spital! Se Poate Şi La Noi?

Fiecare spital din Germania va fi obligat să aibă desemnat un farmacist clinician, pentru a fi responsabil de managementul medicamentelor şi pentru a oferi medicilor şi pacienţilor informaţii despre medicamente şi interacţiunile posibile ce pot apărea la asocierea acestora.

La fel ca şi medicul, farmacistul clinician are un rol foarte important în echipa terapeutică, de aceea germanii au decis că e timpul ca în spitalele lor să existe minim un farmacist, totul pentru a îmbunătăţi calitatea actului terapeutic.

Oare în România când se va da o asemenea lege? Nici nu vreau să mă gândesc, când va fi...

(sursa text + poză)

joi, 20 ianuarie 2011

Tratament Împotriva Păduchilor, Pentru Copii Şi Adulţi

FDA (U.S. Food And Drug Administration) a aprobat punerea pe piaţă a produsului Natroba (spinosad), destinat tratamentului infestării cu păduchi.

Natroba este o suspensie topică, ce conţine 0,9% spinosad şi poate fi folosită începând cu vârsta de 4 ani împotriva infestării cu păduchi. Se aplică strict pe pielea scalpului atât la adulţi cât şi la copii conform recomandării medicului prescriptor.

Sigurnaţa şi eficacitatea acestui nou produs a fost testată prin două teste multicentrice. Un total de 552 subiecţi au primit un tratament de 10 minute cu Natroba. Dacă după o săptămână s-au observat păduchi vii, s-a aplicat un al doilea tratament. După 14 zile rata de succes a preparatului a fost de 86%.

Ca efecte adverse s-au raportat: roşeaţă sau iritaţii ale ochilor şi a pielii. În ceea ce priveşte siguranţa folosirii acestui produs la copii mai mici de 4 ani, aceasta nu a fost încă stabilită.

Acest produs nu trebuie utilizat la copii mai mici de 4 ani, deoarece produsul conţine alcool benzilic. Expunerea acestuia pe pielea sugarilor, şi în general la copii mai mici de 4 ani, a fost asociată cu reacţii adverse foarte grave, printre care se numără şi decesul.

Momentan produsul se comercializează doar în SUA.

miercuri, 19 ianuarie 2011

PiDaNa® - Un Nou Contraceptiv De Urgenţă

Compania HRA Pharma a introdus pe piaţa farmaceutică din Europa un nou contraceptiv de urgenţă. Cu acest nou produs, compania îşi măreşte gama de produse de nişă, oferind la ora actuală toate medicamentele necesare pentru contracepţia de urgenţă.

PiDaNa® este un contraceptiv de urgenţă, ce conţine 1,5 mg levonorgestrel, ce se administrează a doua zi dimineaţa, după un contact sexual neprotejat.

Alte contraceptive de urgenţă produse de HRA Pharma: Ellaone (30 mg ulipristal acetat - acţionează şi la 5 zile de la contactul sexual) şi NorLevo (0,75 mg levonorgestrel).

Compania mai produce şi preparate pe bază de hormoni destinate altor afecţiuni ginecologice şi endocrinologice, cum ar fi: cancer suprarenal (Lysodren; Lysosafe), vaginite (Cicatridine - acid hialuronic) etc.

marți, 18 ianuarie 2011

Multe Femei Gravide "Încărcate" Cu Substanţe Chimice

În urma unui studiu, cercetătorii americani au descoperit în organismul femeilor însărcinate un "cockteil" de chimicale. 

În acest studiu, cercetătorii au căutat în corpul gravidelor 163 de substanţe chimice şi poluanţi. În urma studiului au găsit urme a unor produse utilizate zi de zi, cum ar fi: substanţe din alimente semipreparate, produse cosmetice şi de îngrijire a pielii etc.

La 99% dintre femei s-au găsit compuşi foarte toxici, cum ar fi: bisfenol A, bifenili policloruraţi şi hidrocarburi aromatice policiclice. Chiar şi unele produse toxice interzise acum mulţi ani, cum ar fi DDT-ul (interzis în 1972 în SUA), au putut fi încă identificate în organismul unor femei gravide.

Aşadar, în urma acestui studiu, putem vedea cum unii compuşi toxici sau mai puţini toxici, cu care intrăm în contact zi de zi, pot rămâne în organismul uman timp de foarte mulţi ani. Tot din acest studiu mai putem trage concluzia că, o infestare din trecut cu o substanţă toxică, peste ani de zile ne poate face rău, iar în cazul femeilor însărcinate, poate face rău copilului.

Ca un sfat, vă pot spune că ar fi bine să ne ferim pe cât putem de substanţele nocive din produsele odorizante (spray-uri, odorizante auto etc.), din ţigări (conţin hidrocarburi aromatice - sunt cancerigene), din alimente (fructe, legume) tratate cu erbicide, pesticide etc., din preparate de carne (vezi cazul "dioxina") ş.a.m.d. E greu să facem toate astea, dar trebuie să ne ferim pe cât posibil!

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Algocalminul, Doar Cu Reţetă De La 1 Februarie

ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului) a luat decizia ca medicamentele pe bază de metamizol să fie eliberate doar pe bază de reţetă. Această decizie s-a luat ca urmare a unui studiu, care a arătat că metamizolul poate duce la apariţia agranulocitozei.


Agranulocitoza, este o boală ce se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge, afectând astfel imunitatea organismului.

La noi în ţară sun 13 produse ce conţin metamizol, iar de la 1 februarie acestea vor fi eliberate doar pe bază de reţetă.

Este vorba de: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin.

vineri, 14 ianuarie 2011

Decalogul Lui Mălăiele

Pentru weekend-ul acesta vă propun ceva interesant şi care să vă relaxeze. Este vorba despre "Decalogul lui Mălăiele" din cartea "Horaţiu despre Mălăiele". Mi-e mi-a plăcut foarte mult! 

Decalogul lui Mălăiele:
  1. Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut, uşor de depistat.
  2. Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că "numai iubindu-i poţi să-i distrugi".
  3. Rămâi modest. Dar fă în aşa fel încât lucrul ăsta să se ştie. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale.
  4. Dacă pierzi teren lasă impresia că ai făcut-o intenţionat. Impune un principiu: am dat doi paşi înapoi, ca să-mi pot lua avânt.
  5. Nu fura pe nimeni. Dacă o faci totuşi, schimbă obiectul într-o altă podoabă.
  6. Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a rămâne sus îţi trebuie unanimitate.
  7. Nu-ţi explica greşelile. Învăluie-le în mister şi abstracţiune. Nu schimba mare lucru, dar derutează.
  8. Nu te întinde prea tare. Rişti să-ţi pierzi controlul graniţelor.
  9. Nu lupta împotriva cabalelor întemeiate pe ambiţie şi frustare. Îţi pierzi vremea, iar lor le creezi un scop.
  10. Dacă nu reuşeşti, modelează-ţi existenţa după principiul "Nu se întâmplă decât ceea ce trebuie să se întâmple". Este o dură, dar relaxantă fatalitate.
E bun de pus în practică! NU!? Aveţi timp weekend-ul acesta să meditaţi asupra lui!

Limitarea Cantităţii De Acetaminofen În Produsele Farmaceutice

FDA (Food And Drug Administration) cere producătorilor de medicamente să reducă cantitatea de acetaminofen (paracetamol) de la 500 mg la 325 mg din produsele farmaceutice ce conţin această substanţă.

Această modificare a concentraţiei de acetaminofen vine ca urmare a rapoartelor care au arătat că în ultima perioadă a avut loc o creştere a incidenţei leziunilor hepatice la pacienţii ce utilizau aceste medicamente. Leziunile hepatice au apărut mai frecvent la pacienţii ce depăşeau doza de 4000 mg de paracetamol pe zi, sau la cei care utilizau simultan mai multe produse farmaceutice pe bază de acetaminofen sau consumau alcool în timpul tratamentului.

Acteaminofenul (paracetamolul), este o substanţă medicamentoasă cu acţiune analgezică şi antipiretică, adică ameliorează durerea şi scade febra. Paracetamolul poate fi eliberat atât pe bază de prescripţie medicală, cât şi fără prescripţie. 

În urma studiilor s-a constatat că 325 mg paracetamol este suficient pentru combaterea durerii sau a febrei.

De asemenea, FDA solicită producătorilor de astfel de produse farmaceutice să actualizeze prospectele tuturor produselor cu acetaminofen, pentru a avertiza pacienţii asupra potenţialului risc de afectare hepatică severă.

joi, 13 ianuarie 2011

Antiinflamatoarele Nesteroidiene Pot Dăuna Inimii

Conform ultimului studiu făcut de cercetătorii Universităţii din Berna şi publicat în British Medical Journal, se pare că ibuprofenul, diclofenacul, precum şi alte antiiflamatoare nesteroidiene (AINS), luate în cantităţi mari pot cauza grave afecţiuni cardiace.

Studiul s-a realizat pe un eşantion de 116.000 de pacienţi care au luat mai multe medicamente antiinflamatoare. În urma studiului s-a concluzionat că riscul apare la pacienţii care iau regulat aceste medicamente.

Ibuprofenul ar creşte de mai mult de trei ori riscul unui atac de cord, iar diclofenacul ar creşte cu de patru ori riscul de deces din cauze cardiovasculare. Totuşi, per ansamblu numărul de atacuri de cord e mic, în raport cu numărul uriaş de oameni care iau AINS-uri.

Autorii studiului susţin că nu există, momentan, un antiinflamator nesteroidian 100% inofensiv pentru inimă şi că medicii ar trebuie să ţină cont de riscurile cardiovasculare atunci când prescriu aceste medicamente.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Evitaţi Utilizarea Antibioticelor Pe Perioada Sarcinii!

Asociaţia Federală a Ginecologilor din München atrage atenţia asupra utilizării antibioticelor pe parcursul sarcinii,  susţinând că acestea ar trebui să nu mai fie eliberate la cererea femeii însărcinate, deoarece pot provoca avort spontan sau naştere prematură.

Totuşi, infecţia nu trebuie neglijată, dar dacă este tratată necorespunzător utilizând antibiotice necorespunzătoare acestei perioade (sarcina) poate duce la unele complicaţii cum ar fi naşterea prematură. Aproximativ jumătate din cazurile de naşteri premature se datorează acestui fapt.

Pe parcursul unei sarcini, dacă apare o infecţie de natură bacteriană, se pot utiliza o serie de antibiotice ce sunt inofensive pentru făt. Dar nu toate antibioticele se pot utiliza în condiţii de siguranţă!

Astfel, dacă apare o infecţie pe parcursul unei sarcini ce necesită tratament antibiotic, consultaţi întotdeauna medicul dumneavoastră ginecolog pentru evitarea oricărui tip de complicaţie!

luni, 10 ianuarie 2011

Estrogenul Incriminat În Cancerul De Gât

Conform unui studiu publicat în revista Cancer Prevention Research, se pare că estrogenul poate contribui la dezvoltarea cancerului de gât şi a cancerului din zona capului, în cazul femeilor tinere.

Estrogenul ajută celulele precanceroase, prin activarea unei enzime, să se deplaseze în organism şi să se dividă. În urma testelor, a reieşit că estrogenul activează o izoenzima a CYP450, mai exact CYP1B1. Fenomenul de deplasare şi multiplicare a fost remarcat numai în cazul celulelor precanceroase, în cazul celulelor sănătoase şi a celor canceroase acest efect nu a fost evidenţiat.

În momentul în care activitatea enzimei a fost blocată, celulele precanceroase şi-au pierdut capacitatea de a se deplasa în organism şi de a se divide cu aceeaşi intensitate.

Acest studiu, ca multe altele, trebuie să tragă un semnal de alarmă cu privire la folosirea estrogenilor la pacienţii sănătoşi pe post de anticoncepţionale. După mai multe discuţii cu unii profesori, dar şi unii colegi, am ajuns la concluzia că aceste medicamente trebuie folosite doar în cazurile care necesită tratament hormonal. 

În concluzie, recomand ca înaintea iniţierii unui tratament cu estrogeni sau derivaţi ai estrogenului, să se consulte un medic de specialitate.

duminică, 9 ianuarie 2011

Vaccin Împotriva Dependenţei De Cocaină

Un articol recent publicat în revista Live Science, susţine că cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit un vaccin ce ar putea fi folosit în tratarea dependenţei de cocaină.

Vaccinul combină un segment de virus ce cauzează răceala (adenovirus) şi o substanţă asemănătoare cocainei. Printr-o inginerie genetică, cercetătorii au renunţat la partea din adenovirus ce provoacă infecţia propriu-zisă şi au păstrat doar partea ce alertează sistemul imunitar asupra prezenţei virusului, pe care au cuplat-o cu substanţa asemănătoare cocainei.

Astfel, odată injectat în organism vaccinul va alerta sistemul imunitar asupra infecţiei, dar datorită substaţei asemănătoare cocainei sistemul imunitar va "învăţa să vadă" cocaina ca pe un "intrus". Cu alte cuvinte vaccinul va produce anticorpi împotriva cocainei.

Spre deosebire de alte tratamente, acest vaccin nu acţionează asupra sistemului nervos, ci împiedică tranzitul cocainei spre creier.

vineri, 7 ianuarie 2011

Acţiunea Dioxinei Asupra Organismului

Probabil sunteţi la curent cu scandalul din Germania în ceea ce priveşte infestarea ouălor, laptelui de vită, a cărnii de vită şi a cărnii de porc cu dioxină. Pe zi ce trece aflăm că tot mai multe produse de origine animală au fost infestate cu această substanţă toxică. Infestarea s-a făcut prin intermediul furajelor ce au fost tratate cu ulei de dioxină, interzis de Comisia Europeană.

Traseul acestor preparate a fost foarte greu de stabilit şi se pare că unele produse au ajuns şi în ţara noastră. Deşi inspectorii sanitari din România spun că nu există motive de îngrijorare, totuşi, ar trebui să avem o oarecare precauţie atunci când consumăm aceste preparate de import.

Ce trebuie să ştim despre dioxină şi de ce este ea toxică?

Dioxina este o substanţă toxică ce este solubilă în grăsimi, ca urmare se va acumula în ţesutul gras al organismului şi nu va fi eliminată prin urină. De asemenea se acumulează în celulele ficatului, fapt ce poate duce la scăderea capacităţii de detoxifiere a acestuia.

Expunerea pe termen lung la preparate cu dioxină poate duce la o serie de afecţiuni şi modificări ale sistemului imunitar, ale sistemului nervos, ale sistemului de reproducere sau poate modifica echilibrul hormonal.

Toate aceste acţiuni toxice ale dioxinei pot duce la: infertilitate, probleme cardiace şi circulatorii, boli ale aparatului respirator şi a aparatului digestiv. La nivelul pielii poate produce depigmentare, acnee severă sau poate produce distrugerea ireversibilă a ţesutului epitelial (pielii).

De asemenea o expunere îndelungată la dioxină poate produce cancer (leucemie, tumori la nivelul aparatului respirator sau cancer al vezicii biliare).

(sursa imagine)

Administrarea Antibioticelor Înainte De 6 Luni, Creşte Riscul De Astm

Conform unui studiu, bebeluşilor cărora li se administrează antibiotice înainte de 6 luni au cu până la 70% şanse mai mari, ca în copilărie, să dezvolte astm.

Cercetătorii au descoperit că sugarii trataţi necorespunzător cu medicamente împotriva infecţiilor respiratorii, înainte de 6 luni, prezintă un risc mai mare cu 40% de a face boala. Însă procentul a crescut la 70%, atunci când s-a administrat un antibiotic pentru a trata infecţiile.

Constatările oamenilor de ştiinţă de la Yale University, sunt cele mai recente studii dintr-o serie ce leagă utilizarea medicamentelor la sugari de astmul bronşic. În ultima anchetă, cercetătorii au concluzionat că există o legătură puternică între utilizarea antibioticelor la sugari şi apariţia astmului, chiar şi după ce au studiat antecedentele familiale, care se doreau a arăta dacă nu cumva copilul va dezvolta astm oricum.

Echipa de cercetători de la Yale a studiat 1400 de copii pentru a vedea dacă utilizarea timpurie de antibiotice este cauza apariţiei astmului. Studiul a vizat copii care au primit tratament cu medicamente pentru alte afecţiuni, decât cele legate de aparatul respirator, înainte de vârsta de 6 luni şi copii născuţi din părinţi fără antecedente de astm.

Rezultatele au arătat o creştere a riscului de a face astm, chiar dacă copii nu au avut niciodată infecţii respiratorii şi nu provin din familii cu antecedente.

Se pare că antibioticele administrate în primele luni de viaţă distrug flora intestinală a nou-născutului, floră ce este responsabilă de dezvoltarea sistemului imunitar al organismului şi de răspunsul alergic.

Din acest studiu reiese că nu trebuie încurajată administrarea de antibiotice la nou-născuţi în cazul infecţiilor uşoare şi care nu prezintă un risc major. Organismul copilului trebuie lăsat să "lupte" cu boala, astfel încât să dezvolte un sistem imunitar cât mai puternic şi cât mai performant, care este capabil să facă faţă, singur, infecţiilor ce pot apărea pe parcursul vieţii.

joi, 6 ianuarie 2011

Robot Ce Aranjează Medicamentele Pe Raft + Video

Germanii de la Rowa, au construit un robot care este capabil să aranjeze medicamentele pe raft, pe baza unor comenzi primite din partea farmacistului, prin intermediul unui computer. Robotul se numeşte Rowa Vmax şi este din ce în ce mai folosit în farmaciile şi spitalele din Europa de Vest.

În funcţie de mărimea farmaciei, robotul Rowa Vmax este disponibil în mai multe variante. Având o lungime de 3 până la 15 metri şi o lăţime de 1,60 metri, robotul Rowa Vmax poate fi folosit atât în farmaciile mici, cât şi în cele mari. De asemenea acest robot este proiectat şi pentru dimensiunile unei farmacii de spital. Rata de intrare a cutiilor în robot este 900 cutii/h, iar rata de ieşire este de 2000 cutii/h.  În timpul funcţionării, zgomotul pe care îl face funcţionarea acestui robot este de 48,3 dB (decibeli), astfel încât personalul farmaciei cât şi pacienţii nu vor fi deranjaţi de zgomot.

Robotul este alcătuit dintr-un braţ mobil ce la capăt este prevăzut cu un cleşte de carbon ce poate prinde la o singură manevră până la opt cutii de medicamente. Opţional robotul poate fi echipat cu o a doua pereche de cleşti, astfel încât poate lua două sortimente diferite de medicamente ducându-le la aceiaşi destinaţie. Accesul la medicamente se face în mod direct şi automat, prin intermediul sistemului inteligent de stocare şi control a robotului, astfel încât medicamentul este pus la dispoziţia farmacistului şi a pacientului în cel mai scurt timp.



miercuri, 5 ianuarie 2011

Sexul Ca Medicament

Partidele de amor nu pot substitui tratamentul cu pastile, dar pot ajuta în prevenirea sau vindecarea unor boli, susţin medicii de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Astfel, sexul este benefic în:
  • Nevroză - ultimele studii arată că sexul, făcut de cel puţin trei ori pe săptămână, diminuează tensiunile dintre parteneri.
  • Obezitate - potrivit cercetătorilor americani, persoanele care fac sex de trei ori pe săptămână, timp de 20 de minute, ard în jur de 7.500 de kcal pe an, echivalentul a 120 km de jogging.
  • Osteoporoză şi Alzheimer - conform specialiştilor, femeile care au o viaţă sexuală activă au un nivel ridicat de estrogen în organism, hormon ce scade riscul de osteoporoză şi de Alzheimer. 
  • Colesterol şi Diabet - partidele de amor cresc nivelul de HDL colesterol în organsim. Explicaţia constă în faptul că sexul aduce aceleaşi beneficii organismului ca şi sportul. Atunci când facem exerciţii fizice, corpul arde grăsimi, astfel că nivelul LDL colesterol este diminuat.
  • Congestie - un studiu, realizat de cercetătorii de la Departamentul de Neurochirurgie de la Universitatea de Medicină din Iran, arată că sexul desfundă nasul. Potrivit studiului, vasele de sânge care înfundă nasul sunt decongestionate în urma excitării sexuale.
  • Imunitate - studiile de specialitate arată că cel puţin o partidă de sex pe săptămână măreşte cu 30% nivelul imunoglobulinei A, care nu permite virusurilor să atace organismul.
(sursa) 

luni, 3 ianuarie 2011

Echinacea Nu Ajută La Combaterea Răcelii

Un studiu recent realizat de Colegiul American al Medicilor şi publicat de Daily Mail, a demonstrat că suplimentele cu echinacea nu ajută la combaterea răcelii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 719 persoane care aveau simptome de răceală. Jumătate dintre pacienţi au primit tablete de echinacea o dată pe zi, timp de cinci zile, iar cealaltă jumătate au primit tablete placebo. Timp de o săptămână a fost urmărită evoluţia celor două grupuri.

Rezultatul: durata bolii în rândul pacienţilor care au luat echinacea a fost mai scurtă cu 7 până la 10 ore, un rezultat nesemnificativ din punct de vedere statistic. De asemenea, echinacea nu a avut nici-un efect asupra severităţii simptomelor.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de britanici iau suplimente cu echinacea la primul simptom de răceală, sperând că le va ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Gama Aspacardio


Compania farmaceutică, Terapia Ranbaxy, a scos pe piaţă noi medicamente pentru păstrarea sănătăţii cardiovasculare. Este vorba de gama Aspacardio, gamă ce cuprinde următoarele produse farmaceutice: Aspacardio Q10, Aspacardio Q10 Extra Forte, Aspacardio Omega3 şi Aspacardio Mix Omega3 + Q10.

Aspacardio Q10
  • acţiune farmacologică: menţine buna funcţionare a inimii şi sănătatea vaselor de sânge în timpul activităţii fizice; are acţiune antioxidantă, ce contribuie la păstrarea integrităţii şi funcţiei celulare; ajută la refacere organismului în stările de oboseală; contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.
  • indicaţii: este recomandat adulţilor tineri şi persoanelor active.
  • prezentare şi compoziţie: se prezintă sub formă de capsule gelatinoase moi ce conţin 30 mg ubiochinonă.
  • mod de administrare: 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi.
Aspacardio Q10 Extra Forte
  • acţiune farmacologică: menţine buna funcţionare a inimii şi sănătatea vaselor de sânge contribuind la reducerea capacităţii aterogene a LDL colesterol, fiind utilă atunci când capacitatea de pompă a inimii este scăzută; contribuie la scăderea presiunii din vasele de sânge; are acţiune antioxidantă; contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.
  • idicaţii: la persoanele adulte cu valori crescute ale LDL colesterol; la persoanele adulte cu o capacitate de pompă scăzută; la persoanele adulte cu presiunea sanguină crescută.
Aspacardio Omega3
  • acţiune farmacologică: acţiune antioxidantă, contribuind la reducerea radicalilor liberi; ajută la funcţionarea optimă a inimii şi a vaselor de sânge; contribuie la reducerea proceselor aterogene şi a presiunii din vasele de sânge; optimizează metabolismul energetic; rol în regalarea glicemiei; contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar; rol în buna funcţionare a ochilor şi a pielii.
  • indicaţii: persoanelor adulte cu valori crescute ale colesterolului, celor cu presiune sanguină crescută şi persoanelor adulte cu o capacitate de apărare a organismului scăzută.
  • compoziţie: ulei de peşte bogat în acizi graşi omega3, carotenoizi micşti extraşi din alga Dunalliela Salina, acid alfa lipoic, acid eicosapentaenoic (EPA), acid docohexaenoic (DHA), licopen, sulfat de zinc monohidrat, sulfat cupric, clorură de crom hexahidratată, selenat de sodiu.
Aspacardio Mix Omega3 + Q10
  • acţiune farmacologică: îmbină efectele terapeutice ale ubiochinonei cu cele ale uleiului de peşte bogat în acizi graşi omega3, licopenului, seleniului, EPA şi DHA; are acţiune antioxidantă, contribuind la reducerea radicalilor liberi; rol în buna funcţionare a inmii şi a vaselor de sânge; optimizează metabolismul energetic; întăreşte sistemul imunitar.
  • indicaţii: la adulţii cu valori crescute ale colesterolului, cu presiune sanguină crescută, cu afecţiuni cardiovasculare sau cu risc de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare şi a celor cu capacitate de apărare a organismului scăzută.

duminică, 2 ianuarie 2011

FaringoImun

Acţiune farmacologică: ameliorează simptomele răcelii şi gripei, creşte capacitatea de apărare a organismului, are acţiune antiinflamatoare, analgezică şi antipiretică.

Indicaţii:
  • ca adjuvant în răceală şi gripă.
  • ca mijloc de prevenţie, mai ales în perioadele de expunere majoră cum ar fi stresul fizic şi intelectual, oboseala, perioadele de convalescenţă, dieta dezechilibrată sau în anotimpul rece.
Prezentare: cutiile de FaringoImun conţin două blistere cu capsule gelatinoase pentru formula de zi şi unul cu capsule gelatinoase pentru formula de noapte. Un pachet acoperă 10 zile de tratament.

Conţinut în substanţe active:
  • capsulele pentru formula de zi conţin: acid ascorbic, sulfat de zinc, extract uscat de echinaceea, extract de fruct uscat de soc negru şi extract de scoarţă de salcie.
  • capsulele pentru formula de noapte conţin în plus extract de rădăcină uscată de valeriană, care contribuie la inducerea unui somn odihnitor.
Mod de administrare: se recomandă administrarea a două capsule pe zi, formula de zi dimineaţa, iar formula de noapte seara înainte de culcare.

Producător: Terapia Ranbaxy.