vineri, 7 ianuarie 2011

Acţiunea Dioxinei Asupra Organismului

Probabil sunteţi la curent cu scandalul din Germania în ceea ce priveşte infestarea ouălor, laptelui de vită, a cărnii de vită şi a cărnii de porc cu dioxină. Pe zi ce trece aflăm că tot mai multe produse de origine animală au fost infestate cu această substanţă toxică. Infestarea s-a făcut prin intermediul furajelor ce au fost tratate cu ulei de dioxină, interzis de Comisia Europeană.

Traseul acestor preparate a fost foarte greu de stabilit şi se pare că unele produse au ajuns şi în ţara noastră. Deşi inspectorii sanitari din România spun că nu există motive de îngrijorare, totuşi, ar trebui să avem o oarecare precauţie atunci când consumăm aceste preparate de import.

Ce trebuie să ştim despre dioxină şi de ce este ea toxică?

Dioxina este o substanţă toxică ce este solubilă în grăsimi, ca urmare se va acumula în ţesutul gras al organismului şi nu va fi eliminată prin urină. De asemenea se acumulează în celulele ficatului, fapt ce poate duce la scăderea capacităţii de detoxifiere a acestuia.

Expunerea pe termen lung la preparate cu dioxină poate duce la o serie de afecţiuni şi modificări ale sistemului imunitar, ale sistemului nervos, ale sistemului de reproducere sau poate modifica echilibrul hormonal.

Toate aceste acţiuni toxice ale dioxinei pot duce la: infertilitate, probleme cardiace şi circulatorii, boli ale aparatului respirator şi a aparatului digestiv. La nivelul pielii poate produce depigmentare, acnee severă sau poate produce distrugerea ireversibilă a ţesutului epitelial (pielii).

De asemenea o expunere îndelungată la dioxină poate produce cancer (leucemie, tumori la nivelul aparatului respirator sau cancer al vezicii biliare).

(sursa imagine)

2 comentarii:

  1. O imagine face cat o mie de cuvinte.Nu ma pricep s-o adaug,dar cauta pe Google Images "Iuscenko dioxina".E extrem de sugestiv...

    RăspundețiȘtergere