joi, 27 ianuarie 2011

Pe Scurt Despre Etnobotanice

Observ că tot mai frecvent este dezbătut şi discutat, în special pe la televizor, subiectul "etnobotanice" şi anume ne sunt prezentate ştiri cu efectele acestora şi persoane, în special tineri, care în urma consumului lor au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Bazându-mă pe informaţiile de pe internet şi de la televizor, am observat că foarte multe persoane nu ştiu exact ce sunt aceste etnobotanice, confundându-le foarte des cu plantele medicinale sau cu plante precum marijuana sau canabis. De asemenea foarte multe persoane nu ştiu ce efecte nocive produc aceste plante, exceptând persoanele interesate de asemenea produse. Dar nici acestea nu cred că ştiu ce sunt şi ce conţin cu exactitate şi nu cred că realizează ce pot păţi în urma consumului de etnobotanice!

Pentru a înţelege mai bine ce sunt etnobotanicele, ce efecte produc şi cât de nocive pot fi pentru organismul uman, am pregătit un scurt rezumat pe această temă. Aşadar, materialul se doreşte a fi unul informativ şi educativ!

Ce sunt etnobotanicele?

Etnobotanicele (spice-uri sau condimente) sunt droguri psihoactive ilegale, constând din amestecuri de ierburi uscate şi diverse piese de plante (frunze, tulpini, rădăcini etc.). După ce au devenit cunoscute, spice-urile au intrat rapid pe piaţa consumatorilor de droguri, de exemplu: în rândul tinerilor, aceştia folosindu-le din ce în ce mai frecvent la petreceri. Etnobotanicele au devenit după "iarbă" cele mai folosite droguri.

La distribuitori se găsesc sub diferite forme: Silver, Gold (imagine), Diamond, Tropical Synergi, Arctic Synergy.
Ce conţin?

Etnobotanicele conţin în funcţie de producător diferite amestecuri de ierburi. Exemplu: coriandru, coadă de leu, floare de lotus alabstră, Maconha Brava, cunoscută şi sub denumirea de "marijuana falsă" şi multe altele. În urma unor serii de teste efectuate s-a găsit în aceste amestecuri chiar şi tămâie.

Pe lângă aceste plante, amestecurile conţin compuşi chimici, cum ar fi: agenţi chimici canabiomimentici, adică compuşi ce mimează efectele canabisului (ex: CP-47, 497 - canabiciclohexan). Alte exemple de compuşi chimici ce imită efectul halucinogen al canabisului: JWH-018, JWH-073 sau HU-210 (sunt tot agenţi canabiomimetici).

Pe lângă aceşti compuşi, esenţiali obţinerii efectului halucinogen, mai pot conţine şi diferiţi aditivi aromatizanţi, cu scopul de a da produsului o aromă specifică; ex.: vanilie, miere sau esenţă de trandafir.

Ce efecte produc etnobotanicele?

După ce se fumează, substanţele canabiomimetice declanşează o stare de ameţeală ("high"), asemănătoare cu cea de ebrietate. Efectul acesta de ameţeală este mult mai puternic decât al THC-ului din canabis. În alte cazuri s-a raportat: agitaţie psihomotorie, tremor, delir, stări confuzionale cu halucinaţii vizuale şi auditive, necesitând de cele mai multe ori spitalizarea consumatorului.

Cel mai frecvent, pe lângă starea de ameţeală, s-au raportat tulburări digestive (greaţă, vărsături, dureri stomacale), care în unele cazuri a necesitat spitalizarea.

Toate aceste efecte sunt mult mai puternice şi mult mai toxice pentru organism decât efectele produse de marijuana sau canabis.

Cantitatea de substanţă care se consumă o dată (la o priză) încă nu este pe deplin cunoscută, deoarece compuşii chimici sunt pulverizaţi peste amestecurile de plante, iar dozarea nu este foarte exactă, astfel că, în ciuda testelor de laborator efectuate până în prezent, nu se ştie câtă substanţă chimică se consumă o dată.

În 2009, Germania, în urma studiilor de laborator şi la insistenţa farmaciştilor cu privire la interzicerea etnobotanicelor, a decis interzicerea comercializării lor pe piaţă. Acum sunt interzise şi în Franţa, Letonia, Irlanda, precum şi în alte ţări.

În România, teoretic şi conform legii sunt interzise, dar producătorii şi distribuitorii le comercializează sub pretextul utilizării lor în medicina veterinară.

Cam acesta ar fi scurtul rezumat despre etnobotanice, desigur se poate spune mult mai multe, dar şi aşa m-am cam lungit cu articolul. Cred că am punctat esenţialul în ceea ce priveşte acest "nou drog", ce se pare că face victime din ce în ce mai des la noi în ţară.

PS: Iar pentru tine, cel ce cauţi informaţii despre etnobotanice cu scopul de a le consuma, gândeşe-te de 10 ori înainte de a le consuma! NU UITA CĂ ETNOBOTANICELE ÎŢI POT FACE MULT MAI MULT RĂU DECÂT bine!

12 comentarii:

  1. aceste droguri sunt periculoase :|

    dc le folosesc consumatori :|????????????//.......??????????//

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte bune informatiile :X

    RăspundețiȘtergere
  3. Teribilism, prosta informare, sunt ieftine...

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru ca daca vrei sa iei un g de verde e greu de gasit daca nai habar si scumpa cam 60 lei pecand un dezzel e 15 lei havana tot 15 lei si tot asa cea mai mare idiotzenie este ca un consumator de etnobotanice vrea din ce in ce mai urat "filmul" pe care il ia de ex de la "BOOM" nu mai stii niki cum te cheama aceste lucruri fac foarte mare rau consumatorului .....vo spun din experientza mai bine ilegale decat legale .......pace

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol foarte bun si adevarat....am luat 10 la civica si un + la dirigentie cu el! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte bun articolul,chiar azi a venit un student pentru licenta cu niste chestionare pe tema asta(la psihologie parca) si era in el o intrebare stii ce sunt etnobotanicele?primul lucru m-am gandit la marijuana,ca e fabricata din canepa,dar se pare ca nu e asa:).eee am gresit o intrebare big deal,:)) bine ca nu ne da nota.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Simiii - Mă bucur că ţi-a fost de folos!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu l-am luat tot ptr la civica , dar in general cred ca ,acesti "consumatori" sunt inconstienti exista multe motive: primul ar fi ca sa fie "cool" ce denota multa prostie / altii ptr ca sunt influentati de diverse persoane ,altii nu sunt suficient de informati si cica " sa incerce" oricum ,foarte bun articolu' sper sa il citeasca mai multi ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. si altii pt k sunt slabi;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mersi, am luat un 10 la chimie cu munca ta! Bafta

    RăspundețiȘtergere