Am citit şi eu decizia Ministerului Sănătăţii cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului din acest an. Aşadar, anul acesta s-a hotărât ca rezidenţiatul să fie descentralizat. Centrele unde absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie vor putea susţine examenul sunt: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Tg. Mureş şi Craiova.
Că s-a decis ca rezidenţiatul să fie descentralizat, după părerea mea nu constituie o problemă, dar nici un pas înainte. O problemă o constituie tematica, şi nu pentru că e veche, ci pentru că nu e armonizată după materialele de predare din toate centrele universitare.
Asta presupune ca studentul, după 6 ani de studiu în cazul celui de la medicină şi 5 ani în cazul celui de la farmacie, să uite o parte din ce a învăţat şi să se apuce să înveţe practic aceeaşi materie, dar sub o altă formă şi cu alte date.
Să luăm spre exemplificare cazul studenţilor de la UMF Timişoara, care după 5-6 ani de învăţat după anumite materiale, susţin examenul de licenţă. Grilele de licenţă sunt armonizate după materialele pe care le-au studiat în timpul facultăţii. Până aici totul este în regulă.
La o lună distanţă, aceeaşi studenţi, s-au o parte dintre ei, susţin examenul de rezidenţiat, care este conceput după alte materiale. Aici apare problema!
Cu alte cuvinte, în timp de o lună, studentul trebuie să uite ce a învăţat pentru examenul de licenţă şi să-şi amintească ce a învăţat pentru cel de rezidenţiat. Teoretic este aceeaşi materie, dar practic sunt alte date, după alţi autori şi ştiţi că medicina se schimbă de la un autor la altul, nu e aceeaşi!
Dacă tot au vrut să schimbe ceva care să aducă progres şi performanţă, cei de la Minister ar fi trebuit să dea o lege, ca toate centrele universitare din ţară să înveţe după aceleaşi manuale, iar examenul de licenţă şi cel de rezidenţiat să fie conceput după materialele după care s-a studiat, nu după altele. Părerea mea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu