În timp ce învăţam pentru examenul de ieri, de la materia numită Industria şi Biotehnologia Medicamentului, mi-a venit în minte o întrebare. Şi anume: La ce mai facem noi materia asta, când România nu mai are aproape nici-un fel de industrie a medicamentului?
Să nu credeţi că nu mi-a plăcut materia! Din contră, am găsit-o foarte interesantă, păcat că nu am avut mai multe zile pentru a o studia mai în amănunt, dar mi s-a părut aşa o ... ironie... eu învăţ procese industriale, dar în ţara asta se desfinţează tot ceea ce înseamnă industrie.
Au mai rămas ceva urme de fabrici, cu câteva linii de producţie, la Cluj, la Iaşi, în rest s-a distrus totul!
În România s-ar putea foarte bine trăi, ar putea fi medicamente în spitale şi în farmacii la un preţ mai mic decât cel actual, dar cu condiţia să facem în ţară medicamentele. Nu trebuie să producem medicamente de ultimă generaţie, ci medicamente de "mâna a doua" dacă le pot spune aşa. Oricum, în România se comercializează medicamente de "mâna a doua", nu de ultimă generaţie, să nu credeţi că avem ultimele medicamente descoperite! Am putea cumpăra linii de producţie şi licenţe şi le-am face aici la noi, dar NU SE VREA!
În oraşele mari, precum Timişoara, Braşov, Constanţa s-ar putea face asemenea fabrici, personal (farmacişti) care să muncească s-ar găsi uşor. Totodată, cu aceste fabrici s-ar da de muncă la absolvenţii de farmacie şi s-ar mai rezolva o problemă, cea a locurilor de muncă. Dar ...
Nu se vrea domle', pur şi simplu nu se vrea! Şi oamenii suferă...
Ce se mai invata astazi la cursul de Industrie?
RăspundețiȘtergereVi s-a explicat care este diferenta dintre un medicament original si un generic?
La industrie nu, defapt dacă stau bine să mă gândesc, în facultate nu s-a discutat diferenţa dintre un generic şi un original. Fiecare se documentează pe cont propriu, dacă vrea să ştie.
RăspundețiȘtergereÎn rest, procese tehnologice, RBF, etapele unui medicament, chestii d'astea! Interesant!