Un studiu realizat în SUA, a demonstrat că tratamentul cu antibiotice la copiii cu otită medie a avut ca rezultat o scădere a numărului de zile de boală.
La studiu au participat 291 copii diagnosticaţi cu otită medie, cu vârsta cuprinsă între 6 - 23 luni. Ei au fost trataţi în mod aleatoriu timp de zece zile, fie cu amoxicilină/acid clavulanic, fie cu placebo.
Rezultate:
- În grupul tratat cu antibiotic, simptomele în a doua zi de tratament s-au diminuat cu 20%, iar în a şaptea zi simptomele s-au diminuat cu 67%.
- În grupul tratat cu placebo, simptomele s-au diminuat cu 14% în a doua zi, respectiv cu 53% în a şaptea zi de tratament.
După cum se observă, rezultatele în cazul grupului tratat cu antibiotice au fost puţin superioare faţă de rezultatele grupului de copii tratat cu placebo, dar nu suficient de superioare pentru a putea considera terapia cu antibiotice ca fiind una de primă alegere în otita medie.
Copiii trataţi cu antibiotice au prezentat câteva reacţii adverse în cursul terapiei cu antibiotice, printre care cele mai frecvent semnalate au fost diareea şi dermatita de scutec.
Simptome otită medie:
- durere la nivelul urechii;
- febră şi frisoane;
- senzaţie de ureche înfundată, plină, presiune în ureche;
- diminuarea auzului;
- din ureche curge o secreţie subţire de culoare galbenă;
- congestie nazală (nas înfundat);
- ţiuituri, pocnituri în ureche;
- greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree;
- ameţeli;
- agitaţie;
- probleme de echilibru şi de dormit.
La antibiotice se apelează doar în cazurile severe de otită medie şi doar după un consult amănunţit din partea specialistului ORL. După cum aţi văzut, cel mai prescris antibiotic în această situaţie este amoxicilina, care se foloseşte pentru a distruge bacteria ce provoacă infecţia.
Reţineţi! În cazurile uşoare de otită medie, NU este recomandat a se apela la antibiotic, de preferat este tratamentul simptomatic!
(Foto: © by PZ)
(Foto: © by PZ)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu