vineri, 11 februarie 2011

Fertilitate Şi Sarcină: Acidul Folic Este Adesea Dozat Greşit Sau Administrat Prea Târziu

Într-o sarcină acidul folic trebuie luat la timp şi într-un dozaj adecvat pentru a putea preveni defectele de tub neural şi alte malformaţii ce pot apărea la nou-născut.

În urma unui studiu făcut de Technischen Universität München, s-a ajuns la concluzia că, în ceea ce priveşte administrarea de acid folic, viitoarele mame iau prea târziu acidul folic. De asemenea, chiar dacă iau acid folic, acestea îl iau în doză prea mare sau prea mică.

85% dintre femeile însărcinate chestionate au declarat că iau suplimente cu acid folic, din acestea doar o treime au respectat recomandarea de a utiliza 400 ug (micro-grame) acid folic zilnic înainte cu patru sămptămâni de debutul sarcinii.

Acidul folic joacă un rol foarte important în formarea celulelor şi în procesele de diviziune celulară din organismul uman, astfel că, o lipsă de acid folic în timpul sarcinii poate duce printre alte defecte şi la defecte de tub neural la copil.

Tubul neural este o structură ce începe să se dezvolte din a doua - a treia săptămână de sarcină, iar din această structură se va dezvolta sistemul nervos central (SNC) şi sistemul nervos periferic al copilului. Tubul neural se închide în a patra săptămână de sarcină, moment care de obicei coincide cu aflarea de către femeie că este însărcinată. Prin urmare, utilizarea profilactică de acid folic înainte de sarcină este recomandată, mai ales la femeile care doresc să rămână însărcinate.

Astfel, se recomandă:
  • 400 ug acid folic sintetic zilnic, înainte cu 4 săptămâni de debutul sarcinii;
  • aport de 400 ug/zi acid folic din alimentaţie, tot înainte cu 4 săptămâni de debutul sarcinii;
Deci se recomandă un aport total zilnic de 800 ug acid folic/zi.
  • în timpul sarcinii se recomandă 600 ug/zi folat, din alimente;
  • şi 400 ug/zi acid folic sintetic (din suplimente alimentare) - cel puţin în primele 12 săptămâni de sarcină.
Aşadar, în timpul sarcinii se recomandă un aport zilnic de acid folic de 1000 ug.

În concluzie, pot spune că femeile ce doresc să rămână însărcinate trebuie să consulte medicul ginecolog pentru ca acesta să le poată recomanda din timp ce suplimente trebuie să utilizeze, în ce doze şi pe ce perioadă de timp, tocmai pentru a evita defectele descrise mai sus, defecte ce pot pune viaţa copilului în pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu