miercuri, 23 februarie 2011

Unii coloranţi din Cola şi Pepsi cresc riscul de cancer

Cercetătorii din Washington (SUA), în urma testelor efectuate pe şoareci şi şobolani de laborator, au ajuns la concluzia că, un ingredient, mai exact un colorant din Coca-Cola, Pepsi, dar şi alte alimente şi băuturi, poate provoca cancer.

Colorantul incriminat este caramelul, deoarece în timpul procesului de fabricare, acesta este contaminat cu două substanţe chimice cauzatoare de cancer. Caramelul este folosit în băuturi sau în alimente pentru a da culoarea brună. 

După cum ştiţi, caramelul se poate prepara şi acasă, prin topirea zahărului, acesta nefiind toxic sau cancerigen. Însă, caramelul utilizat în Cola şi Pepsi este obţinut prin reacţia zaharurilor cu amoniac şi sulfiţi, la presiune şi temperatură înaltă, astfel, datorită amoniacului şi sulfiţilor acesta devine toxic pentru organismul uman.

În urma reacţiilor de obţinere a caramelului se obţin două substanţe chimice, cunoscute ca 2-MI şi 4-MI, care în studiile realizate pe animalele de laborator au cauzat cancer de plămâni, rinichi, cancer tiroidian sau leucemie.

Cercetătorii de la Universitatea din California, au constatat niveluri semnificative de 4-MI în cinci branduri de Cola.

Din fericire, se pare că deja s-a găsit o soluţie pentru a rezolva această problemă, şi anume, în viitorul apropiat se va renunţa la acest colorant.

Foto (sursa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu