În urma unui studiu efectuat pe 2.564 persoane, s-a constatat că băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular cerebral (AVC) cu până la 61%.
În cadrul studiului, participanţii au precizat tipul de băuturi carbogazoase dietetice pe care le consumă şi cantitatea în care consumă aceste băuturi. În funcţie de răspunsurile lor, voluntarii au fost grupaţi în şapte categorii: de la cei care nu consumau niciodată băuturi carbogazoase dietetice la cei care beau cu moderaţie (de la 1 la 6 doze pe zi) şi până la cei care beau zilnic (cel puţin o dată pe zi).
Timp de nouă ani, grupul de voluntari a fost monitorizat. În această perioadă s-au înregistrat 559 accidente vasculare, atât atacuri cerebrale ischemice (datorită unui cheag de sânge care a obturat vasul) cât şi hemoragice (vasul sanguin s-a rupt provocând hemoragie).
Alţi factori de care s-a ţinut cont în acest studiu au fost: vârsta, sexul, originea etnică, fumatul, stilul de viaţă (activ sau sedentar), consumul de alcool şi regimul alimentar.
(sursa imagine)
(sursa imagine)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu