Unii dintre noi, atunci când luăm pastile, în special comprimate, avem tendinţa de a le rupe, de a le împărţi în două părţi egale sau în mai multe. Motivul pentru care mulţi pacienţi recurg la acest obicei este acela că, ei consideră că nu au nevoie de întregul comprimat.
Dar, ruperea unui comprimat poate afecta acţiunea acestuia, astfel că efectul farmacologic al acestuia este foarte mic, nul sau în unele cazuri pot apărea unele reacţii adverse. Să vedem ce se poate întâmpla atunci când rupem un comprimat:
- prin ruperea comprimatului se pot forma fragmente mici care îşi pierd acţiunea terapeutică sau aceasta este foarte foarte redusă;
- în comprimatele cu doză mică de substanţă activă, aceasta nu este distribuită uniform în toată tableta, astfel încât ruperea tabletei modifică dozajul.
Ca să înţelegeţi mai bine ce am spus la punctul de mai sus, voi da un exemplu: să presupunem că avem o tabletă ce conţine 1 mg de substanţă activă. Aceasta nu este distribuită uniform în toată tableta. Să presupunem că într-o jumătate se găseşte 0,2 mg substanţă activă, iar în cealaltă jumătate 0,8 mg. Prin ruperea tabletei pe la jumătate vom obţine două părţi, una cu 0,2 mg s.a. şi una cu 0,8 mg s.a.
Astfel, nu putem considera că dacă rupem o astfel de tabletă pe la jumătate, vom lua 0,5 mg de substanţă medicamentoasă. Putem lua 0,2 sau 0,8 mg substanţă, astfel că substanţa activă va fi în doză prea mică, iar acţiunea va fi foarte slabă, iar efectul va întârzia să apară.
- unele comprimate pot avea o structură stratificată, astfel încât eliberarea de substanţă va avea loc treptat. Prin rupere se distrug aceste straturi, astfel încât eliberarea substanţei active nu va mai avea loc acolo unde trebuie.
De exemplu, comprimatele enterice sunt destinate a se dizolva şi elibera substanţa activă la nivelul intestinului subţire. Distrugerea stratului ce protejează comprimatul de acţiunea acidului clorhidric din stomac duce la dizolvarea comprimatului la acest nivel, făcând ca acesta să nu mai ajungă în intestin. De asemenea dizolvarea unui comprimat, destinat a se dizolva la nivel intestinal, la nivel gastric poate duce la iritarea mucoasei stomacului.
- unele comprimate pot avea un înveliş protector, ce protejează conţinutul de lumină, umiditate şi alţi factori ce pot degrada medicamentul. Distrugerea acestui înveliş prin ruperea comprimatului poate duce la alterarea medicamentului. Administrarea unui medicament alterat poate provoca reacţii adverse pacientului sau poate pune viaţa acestuia în pericol.
Chiar dacă unele comprimate au trasate pe la mijloc linii ce separă medicamentul în două părţi, acestea nu sunt întotdeauna destinate uşurării ruperii comprimatului, ci în cele mai multe cazuri sunt aplicate pentru a putea diferenţia mai uşor medicamentele.
Pentru ca pacientul să ştie dacă este permisă sau nu împărţirea (ruperea) comprimatului, Uniunea Federală a Asociaţiei Farmaciştilor din Germania a propus ca pe prospectul fiecărui medicament să fie indicată această informaţie.
Dar până când va fi scris pe prospect dacă putem sau nu să rupem un comprimat, de recomandat ar fi să nu rupem medicamentul din proprie iniţiativă, ci doar atunci când medicul sau farmacistul ne recomandă acest lucru.
Foto © von Medical Tribune
Multumim pentu post :)
RăspundețiȘtergere