Scriu acest articol, datorită avertizării date de către
OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) cu privire la apariţia infecţiilor microbiene rezistente la medicamente, infecţii ce au atins un prag alarmant în întreaga lume şi depăşesc capacitatea de contracarare a medicamentelor existente.
1. Ce este rezistenţa antimicrobiană?
Rezistenţa antimicrobiană sau rezistenţa la medicamente este capacitatea unui microorganism (cum ar fi bacterii, virusuri, unii paraziţi) de a stopa activitatea antimicrobiană a unei substanţe medicamentoase (cum ar fi antibiotice, antivirale, antimalarice) ce acţionează împotriva sa. Ca rezultat, tratamentul standard devine ineficient, iar infecţia persistă şi se poate răspândii.
2. Rezistenţa la medicamente este o problemă globală
În ultimii ani, folosirea abuzivă de medicamente antimicrobiene a condus la creşterea numărului şi tipurilor de microorganisme rezistente. Prin urmare, multe boli infecţioase pot deveni incontrolabile. Odată cu creşterea comerţului mondial şi călătoriilor, microorgansimele rezistente se pot răspândi cu promtitudine în orice parte a lumii.
3. Care sunt cauzele rezistenţei la medicamente?
Rezistenţa la medicamente este un fenomen natural evolutiv. Când microorganismele sunt expuse la un agent antimicrobian, microorganismele sensibile vor ceda, iar cele rezistente vor rămâne. Acestea pot transmite această rezistenţă descendenţilor lor.
4. Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor conduce la rezistenţă medicamentoasă
Atât folosirea în exces a medicamentelor cât şi folosirea în doză prea mică, contribuie la formarea rezistenţei la medicamente. Garantarea faptului că pacienţii sunt informaţi cu privire la necesitatea de a lua doza corespunzătoare de medicament, necesită o acţiune de informare din partea medicilor, farmaciştilor şi implicare din partea industriei farmaceutice (dozatoare), precum şi a factorilor de decizie politică.
5. Lipsa de medicamente de calitate conduce la rezistenţă medicamentoasă
Majoritatea sistemelor de asigurare a calităţii medicamentelor sunt slabe. Acest lucru poate duce la fabricarea de medicamente de slabă calitate, expunerea pacienţilor la concentraţii sub-optime de substanţă medicamentoasă, creând astfel condiţiile necesare dezvoltării rezistenţei la medicamente. Acest fenomen se întâmplă cel mai frecvent în ţările sărace, unde accesul la medicamente de calitate este redus, iar pacienţii sunt nevoiţi cel, mai adesea, să întrerupă tratamentul mult mai devreme decât ar fi necesar.
6. Creşterea animalelor este o sursă de dezvoltare a rezistenţei la medicamente
Doze sub-terapeutice sunt utilizate frecvent în crescătoriile de animale şi păsări, pentru prevenirea şi tratarea anumitor boli. Acest lucru poate duce la formarea de microorganisme rezistente, care se pot răspândi şi la oameni.
7. Slaba prevenire şi slabul control al infecţiilor pot amplifica rezistenţa la medicamente
Prevenirea deficitară şi slabul control al infecţiilor poate creşte răspândirea infecţiilor rezistente la medicamente. Pacienţii internaţi sunt unul dintre principalele "rezervoare" de microorgansime rezistente. Pacienţii care sunt purtători de microorgansime rezistente pot acţiona ca o sursă de infecţie pentru alţii.
8. Sistemul slab de supraveghere (farmacovigilenţa) contribuie la rezistenţa la medicamente
În prezent, există puţine reţele bine stabilite care colectează în mod regulat şi raportează date relevante cu privire la rezistenţa medicamentoasă. În unele ţări, lipsa aparaturilor de laborator cu care se pot identifica cu exactitate microorgansimele rezistente, conduce la o supraveghere deficitară. Acest lucru afectează capacitatea de a detecta apariţia microorgansimelor rezistente şi capacitatea de a lua măsuri promte.
9. Noile instrumente de combatere a rezistenţei la medicamente întărzie să apară
Medicamentele antimicrobiene actuale îşi pierd pe zi ce trece efectul asupra microorgansimelor. În acelaşi timp, există un declin în dezvoltarea de noi agenţi antimicrobieni. În mod similar, nu există suficiente cercetări pentru a detecta şi diagnostica noile microorgansime rezistente; şi nu există nici cercetări în ceea ce priveşte vaccinurile pentru prevenirea şi controlul infecţiilor. Dacă această tendinţă continuă, arsenalul şi instrumentele de combatere a microorgansimelor rezistente vor fi în curând epuizate.
10. OMS invită părţile interesate pentru a combate rezistenţa la medicamente
Ameninţarea în ceea ce priveşte rezistenţa la medicamente este în creştere. Nu este nevoie de acţiuni urgente; oricine poate juca un rol important în această problemă complexă, problemă care pentru a fi rezolvată necesită o acţiune complexă din partea cadrelor specializate (farmacişti, medici etc.).
PS: Articolul este o traducere în mare parte de pe sit-ul celor de la OMS, cu scop pur informativ. Vă mulţumesc pentru înţelegere.