miercuri, 27 aprilie 2011

Vă mai amintiţi de Cernobâl?

Pentru că eu îmi amintesc de fiecare dată când un tânăr, aşa ca mine, moare din cauza cancerului!
Ieri s-au împlinit 25 de ani de la tragedia din micul sat ucrainian Cernobâl, tragedie care continuă şi azi să facă victime, şi va continua...

Aş putea să vă povestesc multe despre tragedie, pentru că m-am documentat în urmă cu câţiva ani, dar probabil aţi văzut şi voi prin documentare despre ce a fost vorba. Însă altceva vreau să vă spun...

Nu ştiu cum să vă spun, dar generaţia celor de după tragedie ("generaţia Cernobâl"), mai ales a celor concepuţi imediat după (anii 86-95, poate şi mai mult), este posibil ca în viitor să dezvolte o formă de cancer sau unele boli greu de diagnosticat (ex: forme rare de leucemie). Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple, după părerea mea, este mult mai mare decât în cazul generaţiei actuale.

Ştim că radiaţiile acţionează imediat ce intră în contact cu organismul viu. Acţiunile unei radiaţii pot fi vizibile imediat, de la câteva minute la câteva zile (ex: radiaţii solare), sau se fac vizibile după câţiva ani de la contactul cu organismul viu. Vezi cazurile Hiroshima şi Nagasaki (Japonia).

Aşa şi cu radiaţiile de la Cernobâl. Au făcut victime atunci, imediat, dar continuă şi astăzi. Au produs atunci o modificare, o denaturare a unei celule, a unei proteine (enzime) din organismul uman, modificare care este vizibilă astăzi sau va fi vizibilă în următorii ani. De aceea, după părerea mea, radiaţiile pot fi numite "ucigaşul lent". Sumbru, nu?

Chiar dacă în acest moment nivelul de radiaţii de la Cernobâl nu pune în pericol sănătatea, nivelul de radiaţii de atunci încă îşi va pune amprenta în multe cazuri de cancer şi boli.

Ceea ce am scris nu este o prezicere de-a mea, ci mai mult o temere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu