vineri, 22 aprilie 2011

Coloranţi siguri pentru vopsirea ouălor

Că tot suntem în perioada în care majoritatea gospodinelor vopsesc ouă, haideţi să vedem, pe scurt, care sunt coloranţii şi vopselele ce se pot folosi în siguranţă.

Ştim că, coaja ouălor este poroasă, deci prin ea poate trece vopseaua cu care acestea sunt vopsite. Pe lângă vopsea, mai pot trece şi unele bacterii (ex. Salmonella). Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care oul a stat un timp mai îndelungat în condiţii necorespunzătoare. Deci, atenţie mare atunci când cumpăraţi ouă vopsite din comerţ! Chiar dacă acestea sunt vopsite în condiţii speciale, coaja încă este parţial poroasă, astfel încât pot pătrunde aceste bacterii.  Nu ştiu dacă la noi se găsesc, dar vă spun aşa... preventiv.

Să revenim la culori. În siguranţă se pot folosi culorile sintetice (DGE), dar cu o oarecare rezervă, deoarece la unele persoane pot provoca alergii. Se mai pot folosi şi culorile vegetale, acestea sunt reprezentate de E 100, E 120 şi E 132.

Cele mai sigure "vopsele" rămân cele naturale! Astfel, puteţi folosi în maximă siguranţă spanacul pentru culoarea verde, chimen sau ceapă pentru culoarea galbenă, ceai sau cafea pentru culoarea maro sau afine şi suc de sfeclă roşie pentru o culoare roz-violet.

Spor la vopsit ouă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu