Spuneam în prima parte că românii nu ştiu acorda primul ajutor, iar ca urmare, ori fac nişte greşeli uriaşe sau, mai rău, nu acţionează în nici-un fel. Ca să susţin cele spuse, în articolul anterior, am dat două exemple: unul cu o femeie ce cade în faţa tramvaiului, iar al doilea cu un motociclist ce cade de pe motocicletă.
Prin acest articol nu în cerc să arăt pas cum pas cum se acordă primul ajutor, ci voi încerca să aduc un plus de responsabilitate.
Mulţi dintre noi, atunci când sunt puşi în faţa de a acorda primul ajutor, nu ştiu exact ce să facă, cum să procedeze, iar ca urmare nu acţionează, preferând să stea deoparte, sau acţionează, dar o fac prost. Partea cu statul deoparte sau ignorarea, după părerea mea, ţine de responsabilitatea fiecăruia, de cum este educat fiecare dintre noi.
Cazul 1
Femeie, 55 - 60 ani, cade (leşină) pe liniile de tramvai. În cădere se loveşte la cap şi îşi pierde cunoştinţa. Doi bărbaţi o mută de pe liniile de tramvai pe trotuar. Deşi femeia este în stare de semiconştienţă, unul dintre ei încearcă insistent să o ridice. Între timp, celălalt sună la 112.
Cum acordăm primul ajutor în acest caz?
Până la un anumit punct, cei doi, au procedat bine. Au luat victima, au mutat-o într-un loc sigur şi au sunat la 112.
Deci, dacă victima se află într-un loc periculos, se scoate din acel loc (Atenţie! Dacă există un pericol ce ne poate pune integritatea în pericol, mai bine aşteptăm intervenţia echipajelor speciale, idiferent de situaţie şi de cine este victima.), iar apoi se sună la 112 şi se cere Ambulanţa. Apoi, dacă nu ştii ce să faci, iar victima este semiconştientă, nu încerca să o ridici... niciodată! Las-o întinsă, iar dacă are haine în jurul gâtului, desfă-le! În rest, repet, dacă nu ştii ce să-i faci, nu fă nimic, aşteaptă Ambulanţa!
Ce se mai poate face?
Pe lângă cele enumerate mai sus, se mai poate face:
- picioare la 20 grade;
- se măsoară pulsul: la antebraţ (mână) sau la gât (vezi imagiile);
- se analizează respiraţia: dacă respiră sau nu, cum respiră;
- se pot asculta bătăile inimii; se pot asculta punând urechea pe torace, în zona inimii;
Atenţie! Când victima se află în stare de inconştienţă există riscul să-şi îngită limba, ceea ce poate duce la sufocare.
Ce se poate face în acest caz?
- se face hiperextensia capului (se dă capul pe spate); (vezi imaginea).
- sau se aşează victima pe o parte; această poziţie se mai numeşte POZIŢIE LATERALĂ DE SIGURANŢĂ (vezi imaginea);
Aceste manevre ajută victima să poată respira.
Cam acestea ar fi principalele manevre ce se pot face în acest caz. În rest, nu trebuie să se facă nimic, doar să se aşetpte echipajul medical! Dar nu uitaţi, cel mai important e să sunăm la 112 şi să cerem Ambulanţa!
Va continua...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu