miercuri, 18 mai 2011

Beautiful Drug


Noapte bună, dragi cititori!

Când nu se pot folosi anticoncepţionalele?

În mod evident, nu toată lumea, sau mai bine spus, nu toate femeile pot utiliza pilulele anticoncepţionale în condiţii de siguranţă sporită. În urma cercetărilor, s-au formulat câteva reguli care prezintă cazurile când femeile nu pot utiliza anticoncepţionale. Aceste sunt:
  • credeţi că sunteţi deja gravidă;
  • sunteţi fumătoare şi aveţi peste 35 de ani;
  • sunteţi supraponderală;
  • luaţi anumite medicamente;
Aveţi sau aţi avut:
  • tromboză (cheaguri de sânge), în orice venă sau în artere;
  • boli de inimă sau AVC (accident vascular cerebral);
  • lupus eritematos sistemic;
  • malformaţie cardiacă sau boli circulatorii, inclusiv HTA (hipertensiune arterială);
  • migrene cu aură;
  • cancer de sân, sau cancer de sân în ultimii 5 ani;
  • afecţiuni ale vezicii biliare sau ale ficatului;
  • diabet zaharat cu complicaţii.
Dacă sunteţi o persoană sănătoasă, fără una din afecţiunile prezentate mai sus sau alte afecţiuni care duc la interzicerea administrării anticoncepţionalelor şi nu fumaţi, puteţi utiliza anticoncepţionalele până la vârsta de 50 de ani. După această vârstă, este indicată alegerea unei alte metode de contracepţie.

Pentru a alege anticoncepţionalul cel mai potrivit şi pentru a beneficia de siguranţă în ceea ce priveşte administrarea anticoncepţionalului, este absolut necesar să vă adresaţi medicului dumneavoastră ginecolog!

luni, 16 mai 2011

Probleme tehnice

După cum aţi văzut, unii, nu toţi, farmacistul a încercat o mutare pe wordpress. :) A contactat serviciul unde are hosting, a instalat tacticos platforma wordpress, a făcut modificări, a importat articolele de pe vechiul blog şamd. Toate bune şi frumoase... !

Ba mai mult, scrie şi un articol unde anunţă că toate-s la locul lor, când ... căutând să vadă cum sunt articolele aşezate... dezamăgire... maximă. Nici-un articol nu era aşa cum trebuia să fie. De fapt, unele erau altele ba.
 
Ce să facă, ce să facă...? Decide să lase blogul pentru moment pe vechea platformă, adică aici, aici unde l-aţi cunoscut prima dată. :)

Aşadar, DECIZIE! Până în toamnă, cel puţin, blogul va rămâne aici! Din toamnă mai vedem. De fapt alta e decizia! Voi muta blogul pe altă platformă doar în momentul în care am un plan bine stabilit şi bine pus la punct. Adică, ce înseamnă asta? În primul rând tema blogului. Clar, trebuie să corespundă din toate punctele de vedere, şi aici mă refer la aspect, plugin-uri, widget-uri, optimizare SEO şamd.

În al doilea rând, timpul. Puteam să rămân pe wordpress ... dacă aveam timp. Dacă aveam timp să fac toate modificările de mai sus. Dar, după cum am spus şi ieri, "ăştia de la facultă mă stresează...", deci timp... ioc. 

Ca urmare, a ieşit ce a ieşit, adică NIMIC! Acuma sper să nu mă criticaţi, ci din contră, să mă încurajaţi, iar dacă aveţi pricepere, răbdare şi chef puteţi chiar să-mi daţi sfaturi, ba chiar, dacă nu cer prea mult, să mă ajutaţi! :D Sper să ne reauzim aici pe blogul farmacistului, să mă citiţi cu aceeaşi plăcere ca înainte. Vă salut!

PS: A venit şi momentul, din blogosferă, în care mi-am dat seama că graba strică treaba! 

sâmbătă, 14 mai 2011

Anti Ethanol 07 - un produs antimahmureală

În curând, fanii băuturilor bahice vor avea un motiv de bucurie! O companie din Cehia va lansa în curând pe piaţa farmaceutică din România un produs ce reduce mahmureala, deci, adio dureri de cap dimineaţa! :D Produsul se numeşte Anti Ethanol 07, şi este o băutură pe bază de plante ce ajută la reducerea problemelor apărute în urma consumului de băuturi alcoolice.

Cum te ajută Anti Ethanol 07?
  • reduce problemele apărute în urma consumului de alcool;
  • ameliorează simptomele de mahmureală, cum ar fi: durerile de cap, greaţă, ameţeli, capacitate redusă de concentrare şi oboseală;
  • contribuie la protejarea ficatului de efectele negative ale alcoolului;
  • sprijină procesul de degradare a alcoolului în ficat;
  • accelerează eliminarea acetaldehidei, metabolitul toxic al alcoolului;
  • induce o activitate sporită a enzimelor hepatice implicate în degradarea alcoolului;
  • prezintă efect anti-oxidativ.
Anti Ethanol 07 a fost testat clinic şi aprobat de către Ministerul Sănătăţii din Republica Cehă, fiind deja prezent în ţări precum Anglia, Polonia, Germania şi Rusia.

Aşadar, dragi prieteni a lui Bachus... HAI NOROC! :D

Sursa foto.

vineri, 13 mai 2011

E de merinos, doamna!

Haideţi să vă povestec ce s-a mai întâmplat săptămâna asta în farmacie! :) Am vrut să vă povestesc ieri, dar bloggerul fu în renovări aşa că am lăsat-o pe azi.

Ţin să precizez că episodul de azi s-a petrecut miercuri, şi... :) este un fel de... caracteristică a mărcilor gramaticale de a exprima simultan mai multe unităţi de conţinut, cu integrarea sensurilor formativelor lexicale pentru obţinerea în final, a sensurilor propoziţiilor

La un moment dat, liniştea ce cuprindea întreaga farmacie a fost perturbată de o voce... ioi :)... nici nu ştiu cum să vă zic... de femeie ce spicuia (de la verbul to speak) un fel de română amestecată cu maghiară. Nu am văzut cine era şi nici nu ştiam despre ce e vorba, ba mai mult nici prin cap nu-mi trecea ce va urma...

Doamna (din uşă): Buna ziua, ioi... eu vorbeşte puţin româneşte, ioi... un moment vă rog!
La auzul cuvintelor nu vorbeşte bine româneşte, mi-am dat seama imediat că doamna este vecina noastră de la vest. În momentul în care a spus un moment vă rog, îmi închipuiam că este vorba de o urgenţă. Nici pe departe!
Farmacista: Da vă rog! Ce problemă aveţi?
Doamna: ioi... eu puţin vorbeşte româneşte, dar stai... Doamna! Eu vin de la Ungaria, Budapeşt. Am la mine un bucata de suport pat... e merinos... Doamna stai un moment! Eu nu vorbeşte bine româneşte!
Farmacista: ...
Doamna: Ieri, suport de pat, de merinos, fost la promoţia la Budapeşt. Igen! Suport de merinos, perina şi plapuma fost la promoţie... fost 8 milioane. Inţeles la mine?!
Farmacista: Da, dar nu... nu vrem... mulţumim!
Doamna: Doamna, stai puţin! Ieri un palpuma şi un perina fost la promoţie. Aici?!?!... (aici = astăzi)
Farmacista: Azi...
Doamna: Igen! Azi... plapuma, perina, suport de pat e la jumate preţ. Adica 4 ... Înţeles!
Farmacista: Am înţeles! Ieri au fost cu 8 milioane, astăzi sunt cu 4.
Doamna: Stai puţin doamna! Ioi... nu vorbeşte bine româneşte. Igen! Ieri 8, azi 4!
Farmacista: Da, am înţeles! Dar nu ne trebuie!
Doamna: Daca cumpăraţi una suport pat merinos cu 4, se primeşte una bonus.
Farmacista: Nu, nu ne trebuie!
Doamna: Doamna... e merinos, e de oaia! Nu transpira, nu uzat şi e foarte comoda la coloana, atunci când dormii pe ea... ţine coloana... in poziţia dreapta.
Farmacista: Da, am înţeles! Dar nu avem bani să cumpărăm.
Doamna: Stai puţin doamna! E la promoţia! Gereide sa vedeţi merinos!
...

Eu când am auzit gereide sa vedeţi merinos, mai gata să mă prăpădesc de râs. Nu din cauză că doamna amesteca limba română cu maghiara, ci pentru că ştiu câteva bancuri cu unguri şi cu lâna de merinos. Iar când am auzit-o, automat gându' la bancuri... Ca să nu mă vadă umflat de râs şi ca să nu mă fac de (unt) de cacao, am plecat în spate, în depozit...

Nu ştiu exact cum s-a terminat discuţia, dar ştiu că doamnele farmacist nu au cumpărat. Între timp în farmacie a venit şi o doamnă doctor ... vă puteţi imagina ce s-a intâmplat mai departe...?! :)

miercuri, 11 mai 2011

Prevenirea rinitei alergice cu Prevalin

Prevalin spray
Acum aproximativ o lună v-am povestit despre o posibilă cauză a apariţiei tot mai frecvente de alergii la polen. Şi am spus că cele mai frecvent întâlnite alergii la polen sunt febra fânului şi rinita alergică.

Pentru astăzi, vă propun să vedem cum ne putem proteja împotriva rinitei alergice. Spun să vedem (voi cititorii şi eu), deoarece se pare că şi eu prezint simptomele unei alergii sezoniere (febra fânului). Aşadar:

Ce este rinita alergică?

Rinita alergică este o inflamare a căilor nazale şi se manifestă datorită reacţiei sistemului imunitar la diferite particule (alergeni) din aer.

Există 2 tipuri de rinite alergice:
  • Sezonieră - aşa-numita "febra fânului";
  • Perenă - cea care persistă întreg anul.
Este declanşată de:
  • polen (de la copaci, ierburi şi CO2)
  • spori de mucegai
  • acarieni din praf
  • păr de animale etc.
Cum reacţionează organismul?

Faza incipientă - debutează cu rinoree (nas care curge), strănut, congestie nazală, mâncărimi ale nasului, ochilor şi gâtului, lăcrimarea ochilor.
Faza dezvoltată - respiraţie şuierătoare, somnolenţă, oboseală, tuse.

Produsul ce mi-a sărit în ochi şi pare a mă fi convins că este unul destul de bun este Prevalin spary. Ce mi-a plăcut din start la acest produs a fost faptul că este un preparat pe bază de plante, fără conservanţi, fără corticosteroizi şi antihistaminice, fără efecte secundare nocive, se eliberează fără prescripţie medicală şi acţiunea sa este dovedită clinic, lucru de altfel foarte important.

Prevalin se prezintă sub formă de spray nazal. În repaus conţinutul se găseşte în stare de gel, dar care după agitare devine lichid, formând după administrare un strat de gel protector împotriva alergenilor.

Cum se utilizează Prevalin?

Prevalin se foloseşte la primele semne de apariţie a simptomelor unei alergii, prin simpla pulverizare o dată saude două ori în fiecare nară, de 2-3 ori pe zi. Prevalin asigură o protecţie de aproximativ 4-6 ore la o administrare.

Prevalin mai poate fi folosit şi de către următoarele categorii de persoane:
  • copii mai mari de 6 ani (Prevalin pentru copii)
  • Femei gravide
  • Femei care alăptează
  • Persoanele care practică sportul, sportivi profesionişti.
De asemenea, pe lângă utilizarea sa în prevenirea rinitei alergice, Prevalin spary poate fi utilizat şi împreună cu un agent farmacoterapeutic în tratarea rinitei alergice.

Prevalin este disponibil în 2 variante:

Prevalin pentru adulţi (20 ml, 140 doze, 1 lună)
Prevalin pentru copii (20 ml, 280 doze, 2 luni)

Prevalin nu poate înlocui un produs farmacoterapeutic pentru a trata simptomele acute din timpul unei reacţii alergice, dar poate funcţiona ca o protecţie naturală preventivă sau ca un produs complementar în timpul şi după ce reacţia rinitei alergice s-a declanşat.

marți, 10 mai 2011

Lămuriţi-mă!

De ce atunci când întârzii şi intri într-o sală de curs, plină, în afara faptului că toată lumea, da' absolut toată lumea, întoarce capul să vadă cine e, mai sunt şi vreo câţiva, de obicei băieţi, care încep să hăhăie? Care-i ideea?!

Şi asta în condiţiile în care eşti un om serios, în majoritatea timpului punctual şi în general bine văzut de către aproape toată lumea. Lămuriţi-mă, că eu nu pot să înţeleg!

luni, 9 mai 2011

Fenobarbital pentru câine

În farmacie intră o doamnă cam la 45-50 de ani. Vine la ghişeu cu o reţetă în mână şi o întinde farmacistei. Farmacista o preia, citeşte, analizează şi întreabă:

Farmacista: Pentru dumneavoastră este fenobarbitalul?
Doamna: Da, pentru mine!
Farmacista: În cazul acesta, nu vă pot elibera reţeta. Vă trebuie reţetă verde.
...
În urmă cu o zi, aceeaşi doamnă a venit la farmacie cu o reţetă simplă pe care avea trecut tot fenobarbital. Cum fenobarbitalul se eliberează doar pe reţetă verde (în regim special), doamna farmacist a trimis-o înapoi pentru a veni cu reţetă verde.

Şi a venit! Cu reţetă verde! ... Dar pentru animale, de la veterinar!
...
Doamna: Păi ieri mi-aţi spus să vin cu reţetă verde! Şi am venit!
Farmacista: Păi e verde (un verde deschis), dar e de la veterinar. Dvs. vă trebuie de la medic. Pentru cine e reţeta?
Doamna: Pentru mine.
Farmacista: Atunci mergeţi la medicul dvs.!
Doamna: Dar lângă, la farmacie (lângă e farmacie veterinară) mi-a dat şi cu reţetă din asta.
Farmacista: Pentru dvs. sau pentru cine a-ţi luat?
Doamna: Pentru câine doamnă! Că are Parkinson.
Farmacista: Păi dacă e pentru câine, mergeţi la farmacia veterinară! Aici e pentru oameni!
Doamna: Păi nu e acelaşi medicament?
Farmacista: Ba, da! Dar nu avem voie să eliberăm medicamente pentru animale. 
Doamna: Şi eu ce să fac?
Farmacista: Mergeţi la farmacia veterinară!
Doamna: Păi unde găsesc eu farmacie veterinară?
Farmacista: Sunt 3 aici lângă noi...

Parcă spusese că a luat medicamente de la farmacia de lângă...! Nu? :) Şi nu era mai simplu să spună că medicamentul e pentru câine? Întreb şi eu!

Of of, aşa-i când îţi iubeşti pet-ul! :D

duminică, 8 mai 2011

Pasionat de fotografie. Experiment chimic

Vremuri nostalgice din timpul laboratoarelor de chimie farmaceutică!

Lipsa vitaminei D în copilărie duce la anemie

Tot aud că vitaminele la copii nu sunt bune, că trebuie administrate doar în cazuri excepţionale, că altfel pot face mai mult rău decât bine şamd. Dar uitaţi că nici fără vitamine nu e bine! Nu poţi determina cu exactitate când un copil are nevoie de vitamine, şi mai ales de ce fel de vitamine. Eventual îţi dai seama de acest lucru când deja simptomele sunt vizibile.

Bine, acum să nu trecem în extrema cealaltă, să-l îndopăm cu vitamine, doar de frica apariţei unor boli. Cel mai bine este să-i asigurăm o alimentaţie şi o vitaminizare corespunzătoare vârstei. Pentru a face aceste două lucruri ca la carte, părinţii trebuie să ceară sfatul unor medici pediatrii, nutriţionişti şi nu în ultimul rând farmaciştilor, totul pentru a primi cele mai bune, competente şi de încredere sfaturi.

Să revenim la titlu. Cerecetătorii de la Centrul de Copii John Hopkins din Baltimore, Maryland, au ajuns la concluzia că nivelurile scăzute de vitamina D în copilărie joacă un rol important în dezvoltarea şi apariţia anemiei. Cercetătorii au ajuns la acestă concluzie după ce au luat în teste un număr de 9400 copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Rezultatele au arătat că un nivel mai mic de 20 ng de vitamina D/ml duce la scăderea valorilor hemoglobinei, iar riscul de anemie creşte cu aproximativ 50%, în comparaţie cu copii la care nivelul de vitamina D este de 20 ng/ml sau mai mare.

sâmbătă, 7 mai 2011

Der Mensch als Industriepalast

Titlul spune totul!

Muşcătura de căpuşă

Alaltăieri, evident la farmacie, am avut parte de un caz mai deosebit, mai exact este vorba de un caz de muşcătură de căpuşă. Da, a fost pentru prima dată când am văzut un asemenea caz! Deci, premieră! :) Acuma, nu vă gândiţi că este ceva ieşit din comun, dar... aşa... ca idee!

Dialogul:

Pacientul: Bună ziua! Am fost muşcat de căpuşă. Am încercat să o scot singur punând focul de la brichetă pe ea, dar capul a rămas sub piele. Ca urmare, am fost la medic pentru o mică intervenţie.
Farmacista: În ce zonă va muşcat?
Pacientul: De coapsa piciorului.
Farmacista: În afară de intervenţie medicul va mai făcut ceva?
Pacientul: Da, un vaccin. Nu ştiu cu ce!
Farmacista: Antitetanic?
Pacientul: Da, da...
Farmacista: Tratament va dat?
Pacientul: Da, am reţetă.
...

Pe reţetă avea scris Oxacilină, un antibiotic din clasa penicilinelor, cu acţiune bactericidă şi spectru similar penicilinei G, dar cu câteva deosebiri:
  • acţiune pe stafilococi penicilinazosecretori;
  • activitate mai redusă (de 10-100 ori) faţă de ceilalţi germeni sensibili la penicilina G (streptococi, pneumococi);
  • rezistenţa bacteriană se dezvoltă lent şi este încrucişată cu alte peniciline antistafilococice.
Oxacilina poate fi administrată ca tratament profilactic (prevenţie) în muşcătura de căpuşă, pentru a preveni infecţiile, cum ar fi: boala Lyme sau meningoencefalita.

Cu rezultate mult mai bune în tratamentul profilactic al muşcăturii de căpuşă se poate utiliza Doxiciclina. Doxiciclina face parte din clasa tetraciclinelor şi are un spectru mult mai larg de acţiune asupra bacteriilor în comparaţie cu Oxacilina.

Deci, eu unul aş fi recomandat ca în loc de Oxacilină să utilizeze Doxiciclina.

Farmacista: Aţi fost undeva în excursie, de va muşcat?
Pacientul: Nu! Aici în Timişoara.
...

Atenţie! Căpuşele pot sta ascunse în iarbă sau blana animalelor (câini, pisici, şobolani etc.). Iar cum în Timişoara sunt câini vagabonzi suficient de mulţi, sunt toate şansele ca animăluţul să fi fost în prealabil pe un câine. Deci, riscul de infecţie e destul de mare! Problema e că, aceste căpuşe pot transmite uneori boli foarte grave (boala Lyme sau menigoencefalita), care în unele cazuri pot duce şi la deces.

Aşadar, atenţie mare în această perioadă pe unde vă plimbaţi! Evitaţi pe cât posibil plimbările prin iarbă mare (parcuri, păduri, stâni de oi etc)!

Câteva poze cu căpuşe:

joi, 5 mai 2011

Un nou preparat în tratamentul astmului

Un nou medicament pentru tratarea astmului se pare că va intra în curând pe piaţa farmaceutică din Europa. Este vorba de Fixkombi, un preparat inhalator bazat pe o combinaţie de fluticazonă (corticosteroid) şi formoterol (beta-2-simpatomimetic) ce contribuie la îmbunătăţirea terapiei astmului bronşic.

În studiile clinice ce au avut loc pentru testarea eficacităţii acestui preparat, s-a observat că eficacitatea acestei combinaţii este asemănătoare cu cea a combinaţiei fluticazonă-salmeterol. Îmbunătăţirea simptomelor de astm, a calităţii vieţii, cât şi frecvenţa exacerbării simptomelor au fost similare pentru ambele preparate.

Totuşi, combinaţia fluticazonă plus formoterol s-a dovedit a avea un efect bronhodilatator mult mai rapid decât combinaţia fluticazonă-salmeterol, ceea ce-o face mult mai utilă în crizele de astm. În plus, s-a observat şi o îmbunătăţire a funcţei pulmonare după 12 săptămâni de tratament.

Astfel, această combinaţie, dintre un corticosteroid inhalator deosebit de puternic şi un beta-2-simpatomimetic cu acţiune rapidă şi de lungă durată, îmbunătăţeşte tratamentul astmului bronşic, iar controlul exacerbării simptomelor şi calităţii vieţii pacienţilor sunt mult îmbunătăţite.

Din nou, am neplăcerea să vă anunţ că nu deţin nici-o informaţie cu referire la data apariţei acestui produs pe piaţa farmaceutică din România.

Ordin: Mă sunaţi între 8 şi 9!

Un domn, la vreo 1,60 (maxim) înălţime intră hotărât în farmacie, şi cu o voce apăsată adresează un: Bună ziua! Aveţi medicamente?
Eu în gând: Nu, aici e aprozar!
El: Am reţetă!
O dă la farmacistă şi se aşează pe scaunul din farmacie într-o poziţie care sfida orice urmă de respect.

Între timp farmacista citeşte reţeta şi întreabă: Tanakan sau Bilobil?
El: T-A-N-A-K-A-N! (cu o voce apăsată şi plină de aroganţă)

În tot acest timp în farmacie au mai intrat 3 persoane: o mamă cu un copil mic, o bătrână şi un domn prezentabil. Băbuţa a ocupat celălalt scaun din farmacie, domnul a rămas în picioare, iar femeia cu plase plus copil în braţe, la fel, în picioare. 

El (de pe scaun): Da, ce staţi doamnă în picioare? Ocupaţi un loc pe calorifer, că e liber!
...
Farmacista: Abia mâine aducem medicamentul X! Veniţi mâine după el?
El: Păi să mă sunaţi!
Farmacista: Nu mai bine sunaţi dvs.?
El: Sun! La 8 e bine?
Farmacista: Nu are rost să sunaţi aşa devreme. Sunaţi pe la 12!
El: Păi în cazul ăsta mă sunaţi voi!
Farmacista: Bine, vă sunăm!
El: Dar doar între 8 şi 9! Că în rest nu răspund! Nu sunt acasă în rest. Sunt pensionar, am timp să mă plimb, deci să nu mă sunaţi! Dacă vreţi să mă sunaţi, v-am spus... între 8 şi 9! Nu mai repede, nu mai târziu. Aţi înţeles!
Farmacista: Bine, o să vă sunăm!

De precizat că domnul arogant şi aprig la glas este fost MAI-ist. Concluzie trasă după vizualizarea reţetei.

Deci, concluzie: Dacă este vorba de un ORDIN, atunci ... EXECUTAREA!

miercuri, 4 mai 2011

Din Farmacie...

De astăzi am decis să fac o nouă categorie pe blog, unde să vă povestesc întâmplări din farmacia unde fac practică sau din alte farmacii pe unde mă perind sau pe unde o să mă perind. Totul din simplul motiv, pentru că e de unde...

Am să vă povestesc întâmplări haioase sau mai puţin haioase cu pacienţi sau chiar cu noi farmaciştii, cazuri deosebite de unde putem trage concluzii şi de unde putem învăţa lecţii, într-un cuvânt cazuri ce merită povestite. Nu vreau să credeţi că vreau să râd de pacienţi, ci pur şi simplu vreau să vă povestesc ce se întâmplă într-o farmacie. Doar atât!

Desigur, confidenţialitatea pe acest blog este la ea acasă! Aşadar, nu voi face public nici-un un nume de pacient sau coleg.

Categoria se va numi: "Din Farmacie"

Sper să vă placă!

marți, 3 mai 2011

Probioticele ameliorează simptomele din Sindromul de Colon Iritabil

Într-un studiu desfăşurat în comun de către cercetătorii din Milano şi München (Aliment Pharmacol Ther 2011; 33: 1123–1132), s-a arătat că pacienţii ce consumă preparate pe bază de "Bifidobacterium bifidum" pe o perioadă de mai multe săptămâni, beneficiază de o ameliorare semnificativă a simptomelor din sindromul de colon iritabil.

La studiu, au participat 122 pacienţi cu simptome uşoare până la moderat-severe de colon iritabil. Ei au primit timp de 4 săptămâni capsule ce conţin bacterii "Bifidobacterium bifidum" sau placebo.

Pentru a evalua rezultatele, cercetătorii au stabilit o scară de evaluare a simptomelor de colon iritabil de la 0 la 7. În cazul pacienţilor ce au primit capsule cu "Bifidobacterium bifidum" simptomele au scăzut cu 0,88 puncte, iar în cazul celor ce au primit placebo simptomele au scăzut doar cu 0,16 puncte. Pentru a calcula aceste valori, cercetătorii au făcut media rezultatelor obţinute pe fiecare simptom în parte. De exemplu:
  • pentru durere şi senzaţie de disconfort (0,82 probiotic vs. 0,18 placebo);
  • pentru senzaţia de balonare (0,92 probiotic vs. 0,21 placebo);
...

În cazul tratamentului cu probiotic pe bază de "Bifidobacterium bifidum", rezultatele încep să apară după 14 zile de tratament.

Din ce cunosc până în prezent, nu există un tratament concret pentru această afecţiune, există doar tratament simptomatic. Însă, în urma acestor rezultate obţinute, se pare că se pun bazele unei noi strategii promiţătoare şi concrete în tratarea sindromului de colon iritabil.

luni, 2 mai 2011

Vomită! :)

O ironie de mare fineţe! Deoarece, acest medicament chiar este indicat pentru a preveni greaţa şi răul de mişcare.

Oare ce a vrut să transmită autorul acestei "opere"?! Că nu sunt bune...?

duminică, 1 mai 2011

Ceasul de mână, o necesitate sau un accesoriu?

În cei 5 ani de facultate am învăţat că pentru a fi un bun farmacist, un bun profesionist, pe lângă alte multe calităţi pe care trebuie să le deţii, trebuie să ştii să-ţi organizezi foarte bine timpul.

Prin natura acestei profesii eşti pus deseori în situaţia de a rezolva mai multe probleme într-o singură zi. Trebuie să te întâlneşti cu medicul, trebuie să tragi o fugă la contabil pentru a rezolva o anumită problemă, trebuie să ajungi să te întâlneşti cu reprezentantul de medicamente să vezi ce medicamente noi au mai apărut pe piaţă şamd. Toate aceste activităţi necesită timp, mai exact, capacitate de organizare a timpului, dar şi punctualitate. Doar eşti farmacist, iar punctualitatea ar trebui să te reprezinte!

În toate aceste situaţii ceasul de mână trebuie să devină "aliatul" farmacistului, totul pentru a fi "la fix" la toate întâlnirile.

Fiind o persoană punctuală, automat şi gradul tău de profesionalism creşte, eşti bine văzut de către partenerii/colegii tăi, capeţi încrederea lor, iar în ziua de azi, asta e tot ceea ce ai nevoie.

Deci, după cum vedem, în aceste situaţii ceasurile de mână, pentru farmacişti, devin o necesitate. Desigur, pentru a fi punctual se mai pot folosi şi alte aparte de măsurare a timpului, de exemplu telefoanele. Chiar dacă şi un telefon poate fi utilizat cu succes în gestionarea timpului, nu este la fel de practic precum un ceas de mână, mai ales în anumite situaţii şi împrejurări.

Ia gândiţi-vă cum ar fi ca într-o şedinţă importantă să scoţi un telefon/iphone din poşetă sau buzunar?! Dacă e un telefon scump aţi spune că dă bine în faţa celorlalţi, dar să ştiţi că nu e întotdeauna aşa. Uneori, scoaterea unui telefon în timpul unei întâlniri foarte importante nu este tocmai indicată, deoarece îi poate crea interlocutorului impresia că nu te interesează subiectul/întâlnirea, sau că te grăbeşti. Deci, poţi pierde din încredere! În schimb dacă ai un ceas pe mână este mult mai uşor să arunci o privire discretă pentru a vedea cum stai cu timpul.

Eeee... dar nouă farmaciştilor ne place să fim şi eleganţi, îmbrăcaţi bine, frumos, cu gust, să arătăm prin îmbrăcăminte statutul nostru în societate. Când spun "să ne îmbrăcăm bine", nu înseamnă că neapărat trebuie să fie haine scumpe, ci doar haine alese cu gust, elegante, nimic mai mult.

La o îmbrăcăminte elegantă, mai ales în cazul domnişoarelor/doamnelor farmacist, după părerea mea, este  necesară şi asortarea unor bijuterii. Pe lângă lănţişoare, brăţări, cercei şi alte accesorii, un ceas bine ales va face întotdeauna diferenţa. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul domnilor farmacişti. Un ceas bărbătesc asortat la o cămaşă întotdeauna va face diferenţa, îţi va aduce acea prestanţă, acea încredere din partea celorlalţi. Şi cum spuneam la început, acest lucru este tot ceea ce ai nevoie ca farmacist, ca lumea să te respecte, să aibă încredere în tine, deoarece cuvântul tău le poate schimba viaţa. Iar o ţinută impecabilă în faţa altei persoane, îţi va aduce încrederea acesteia în tine şi în cuvântul tău. Deci, automat sfaturile tale vor fi mult mai bine respectate de acea persoană.

Pentru a alege un ceas adecvat, nu este întotdeauna nevoie să dăm o grămadă de bani. Desigur, putem alege mărci foarte scumpe cu mii sau zeci de mii de euro, dar totuşi trăim în România, iar după cum ştiţi salariile nu sunt pe măsura acestor preţuri.

În schimb putem alege ceasurile din gama Casio. Ştim foarte bine ce înseamnă mecanica la japonezi, nu cred că e necesar să reamintesc?! La ora actuală gama de ceasuri Casio este foarte diversificată, având atât ceasuri pentru domnişoare/doamne cât şi pentru domni. Şi ce e mai important, e că se găsesc la preţuri foarte foarte bune, pentru orice buzunar, lucru ce contează foarte mult, mai ales dacă eşti un farmacist/farmacistă la început de carieră.

Că îndeplineşte un rol practic sau că poate reprezenta doar un accesoriu, după părerea mea, un ceas nu trebuie să lipsească de pe mâna unui/unei farmacist/farmaciste sau oricărei alte persoane.

Notă: Acesta este un articol publicitar!