sâmbătă, 7 mai 2011

Muşcătura de căpuşă

Alaltăieri, evident la farmacie, am avut parte de un caz mai deosebit, mai exact este vorba de un caz de muşcătură de căpuşă. Da, a fost pentru prima dată când am văzut un asemenea caz! Deci, premieră! :) Acuma, nu vă gândiţi că este ceva ieşit din comun, dar... aşa... ca idee!

Dialogul:

Pacientul: Bună ziua! Am fost muşcat de căpuşă. Am încercat să o scot singur punând focul de la brichetă pe ea, dar capul a rămas sub piele. Ca urmare, am fost la medic pentru o mică intervenţie.
Farmacista: În ce zonă va muşcat?
Pacientul: De coapsa piciorului.
Farmacista: În afară de intervenţie medicul va mai făcut ceva?
Pacientul: Da, un vaccin. Nu ştiu cu ce!
Farmacista: Antitetanic?
Pacientul: Da, da...
Farmacista: Tratament va dat?
Pacientul: Da, am reţetă.
...

Pe reţetă avea scris Oxacilină, un antibiotic din clasa penicilinelor, cu acţiune bactericidă şi spectru similar penicilinei G, dar cu câteva deosebiri:
  • acţiune pe stafilococi penicilinazosecretori;
  • activitate mai redusă (de 10-100 ori) faţă de ceilalţi germeni sensibili la penicilina G (streptococi, pneumococi);
  • rezistenţa bacteriană se dezvoltă lent şi este încrucişată cu alte peniciline antistafilococice.
Oxacilina poate fi administrată ca tratament profilactic (prevenţie) în muşcătura de căpuşă, pentru a preveni infecţiile, cum ar fi: boala Lyme sau meningoencefalita.

Cu rezultate mult mai bune în tratamentul profilactic al muşcăturii de căpuşă se poate utiliza Doxiciclina. Doxiciclina face parte din clasa tetraciclinelor şi are un spectru mult mai larg de acţiune asupra bacteriilor în comparaţie cu Oxacilina.

Deci, eu unul aş fi recomandat ca în loc de Oxacilină să utilizeze Doxiciclina.

Farmacista: Aţi fost undeva în excursie, de va muşcat?
Pacientul: Nu! Aici în Timişoara.
...

Atenţie! Căpuşele pot sta ascunse în iarbă sau blana animalelor (câini, pisici, şobolani etc.). Iar cum în Timişoara sunt câini vagabonzi suficient de mulţi, sunt toate şansele ca animăluţul să fi fost în prealabil pe un câine. Deci, riscul de infecţie e destul de mare! Problema e că, aceste căpuşe pot transmite uneori boli foarte grave (boala Lyme sau menigoencefalita), care în unele cazuri pot duce şi la deces.

Aşadar, atenţie mare în această perioadă pe unde vă plimbaţi! Evitaţi pe cât posibil plimbările prin iarbă mare (parcuri, păduri, stâni de oi etc)!

Câteva poze cu căpuşe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu