joi, 30 decembrie 2010

Plan 2011

Am făcut bilanţul pe 2010, acum urmează planul pe 2011! :) Sau cu alte cuvinte ce îmi propun eu de la noul an?! Pentru anul ce urmează mi-am propus două liste de obiective, o listă ce cuprinde obiectivele mele în plan personal, iar a doua listă cuprinde obiectivele mele pe plan profesional, dacă îi pot spune aşa. Aşadar:

Obiective pe 2011:

Personal:
  1. Sănătate. Defapt îmi propun să am mai multă grijă de sănătatea mea, prin abordarea unui stil de viaţă mai sănătos.
  2. Sport. Sper ca în 2011 să fac mai mult sport! Mă bate gândul să fac tenis, înot, alergări şi sper să mă pot reapuca de sală.
  3. Gadget-uri. Un telefon, un GPS şi ... cred că e de ajuns! :D 
  4. Excursie în străinătate. De preferat în Austria sau Germania.
  5. Să fac o surpriză! ;)
Profesional:
  1. Să închei cât se poate de bine cu ultimele două sesiuni.
  2. Să devin domn' Farmacist! Adică să termin facultatea, fapt ce implică trecerea cu bine a ultimului examen din facultate şi anume Licenţa. Îmi propun să iasă cât mai bine!
  3. Rezidenţiat sau Master. Dacă nu amândouă, unul este neapărat obligatoriu!
  4. Să mă documentez din ce în ce mai mult în plan profesional. Cât mai mult!
  5. Limba germană. Am făcut ceva progrese anul acesta, dar vreau mai mult. Deci, ca urmare "studieren"! :)
Cam acestea ar fi obiectivele propuse pentru 2011. Sper să le duc la bun sfârşit pe toate!

Pentru voi, cititorii:

Vouă vă doresc multă sănătate, îndeplinirea obiectivelor pe care vi le-aţi propus pentru 2011 şi un călduros LA MULŢI ANI!

PS: Vă doresc lectură plăcută în continuare aici pe blog şi aştept feedback-ul vostru!

LA MULŢI ANI 2011!

Bilanţ 2010

La sfârşitul fiecărui an, obişnuiesc să fac o listă cu ce am realizat în acel an. De obicei acest lucru îl făceam pe o foaie de hârtie sau într-un fişier Word, dar acum că am blog, am decis să scriu aici. :) Pentru că mai sunt doar două zile din acest an, cred că e momentul să tragem linie şi să vedem cum a fost anul 2010 pentru mine şi ce lucruri importante am realizat.

2010 pe scurt:

Anul 2010 a început cu sesiunea de iarnă de la facultate. Multe examene, stress, ore multe de învăţat, puţine ore dormite, dar într-un final a ieşit neaşteptat de bine. ;) Spun neaşteptat, deoarece toată lumea spunea că anul IV de facultate e cel mai greu. S-a dovedit a nu fi aşa, cel puţin pentru mine! ;)

În martie am reuşit în sfârşit să particip la prima mea ediţie de InterFarma (un fel de schimb de experienţă între studenţii facultăţiilor de farmacie). Am fost la Bucureşti! :D A fost o experienţă foarte plăcută, am rămas cu amintiri frumoase de acolo, dar cel mai mult am rămas impresionat de doamna conf. farm. Simona Negreş, de la disciplina de Farmacologie a Facultăţii de Farmacie. M-a impresionat modul de predare, lejeritatea cu care explica farmacologia, ritmul predării (unul foarte rapid :-o ), şi multe altele. Şi acum ţin minte exact cursul predat!

Tot cam în această perioadă am aflat că trebuie să mă reoperez la braţ. Nu vreţi să ştiţi cum m-am simţit! :-t Dar trecem peste!

Prin luna mai am renunţat să mai scriu pe primul meu blog, deoarece mi-am dat seama că nu mi se potriveşte stilul în care scriam şi decid să-mi fac un blog unde să scriu lucruri din domeniul meu, adică farmacie. Iniţial am început să scriu păreri personale despre anumite lucruri, după care blogul a devenit încet, încet ceea ce vedeţi acum.

În iunie am avut din nou sesiune, care şi ea s-a încheiat cu bine, după care a urmat vacanţa. Vacanţa am petrecut-o pe drumurile din ţară, cu scopul de a găsi un medic bun care să mă opereze la braţ. Într-un final am găsit un medic foarte bun la Arad, şi anume pe domnul doctor Liviu Iovănescu, medic ortoped, care m-a şi operat. Rezulatul: unul neaşteptat de bun, braţul e refăcut aproape complet! :D

Luna octombrie m-a prins din nou prin spital, de data aceasta cu altă problemă, nu foarte gravă, dar destul de gravă încât să necesite două săptămâni de spitalizare. :( x( Între timp m-am făcut bine şi mă simt execelent! :D

Din aceste experienţe au rezultat şi unele articole, incluse în categoria "Recomandări". Aproape tot ce am scris în această categorie, a fost "testat" de mine. ;)

În noiembrie, am decis să fac o mică schimbare în ceea ce priveşte blogul, astfel am trecut pe domeniu propriu, îndeplinindu-mi astfel un alt obiectiv. Blogul între timp a cunoscut o uşoară creştere, fiind vizitat de tot mai multe persoane interesate de ceea ce scriu. Asta nu mă face decât să continui să mă documentez din ce în ce mai mult, pentru a scrie articole din ce în ce mai interesante. Pentru asta m-am abonat la o serie de publicaţii de specialitate online, publicaţii ce îmi asigură necesarul de informaţii pentru scrierea articolelor de pe blog. 

Cam acesta ar fi pe scurt bilanţul anului 2010! Un an cu bune, cu realizări importante pentru mine, dar şi un an prost, din punct de vedere al sănătăţii pe care am avut-o. Sper ca 2011 să fie un an mai bun!

Aici se încheie ANUL 2010! 

miercuri, 29 decembrie 2010

Noutăţi Medicale Pe Scurt

Nu am respectat ce am spus în "prima ediţie", şi anume că în fiecare săptămână, mai exact vinerea, vreau să fac un rezumat cu noutăţile cele mai importante din săptămâna respectivă, şi asta din cauză că nu am găsit destule informaţii interesante pentru voi. Aşa că reformulez: de fiecare dată când găsesc informaţii interesante voi posta un rezumat al lor. Sper să fie cât mai des!

Pentru a "doua ediţie", avem următoarele:
  • Medicii din România vor primi stimulente pentru a rămâne în ţară. Printr-o hotărâre a Ministerului Sănătăţii, cadrele medicale vor primi stimulente cum ar fi: locuinţe de serviciu sau bani. (sursa)
  • În Bulgaria o persoană a murit de gripă porcină. Conform autorităţilor, s-au depistat trei persoane infectate cu virusul A(H1N1), dintre care una a decedat acum două-trei săptămâni. Celelalte două persoane se află în afara oricărui pericol. (sursa)
  • 60% din contribuţiile de sănătate dintr-un judeţ vor reveni Casei Judeţene. Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care 60% din contribuţiile la fondul de asigurări de sănătate dintr-un judeţ vor reveni Casei de Asigurări de Sănătate din judeţul respectiv. (sursa)
  • Dispozitiv cu ultrasunete ce detectează cancerul uterin. Acest dispozitiv a fost construit de cercetătorii britanici de la University College din Londra. Dispozitivul este capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar câţiva ani înainte de apariţia primelor simptome (Studiu publicat de The Lancet Oncology).
  • Scandal medical de proporţii în Franţa. Medicii francezi au continuat să prescrie, în ciuda avertismentelor oamenilor de ştiinţă, medicamentul numit Mediator (benfluorex). Acest medicament iniţial a fost prescris pentru tratarea diabetului, apoi ca pilulă de slăbit, dar conform ultimelor studii s-a dovedit că această substanţă atacă sistemul cardio-vascular, în special valvele inimii. În luna noiembrie a acestui an, un raport oficial a demonstrat că acest medicament este responsabil de moartea a cel puţin 500 de pacienţi. (sursa)

Noua Lege A Farmaciei - Rezultatul


S-a propus, s-a discutat, am discutat cu toţii pe bloguri, pe forumuri, am dat indicaţii, că doar toţi ne pricepem la politică, fotbal şi sănătate, şi rezultatul mult aşteptat este egal cu 0. Când spun toate astea mă refer la ceea ce trebuia să fie Noua Lege a Farmaciei. Nu o mai reiau, pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, am prezentat-o pe scurt acum câteva săptămâni.

Cum era de aşteptat s-a ales praful de proiectul de lege propus. Ca să înţelegeţi ceea ce spun, trebuie să explic că legea avea două părţi: una bună şi una rea. Şi ca de obicei, în loc ca românul să aleagă partea bună, să ne aliniem şi noi în rând cu lumea, el alege partea rea din lege. Adică, alege să distrugă un lucru bun făcut, să zică şi el că a modificat ceva. Şi după aceea ne mirăm că suntem unde suntem, că sănătatea este la pământ şi ne gândim cu toţii să plecăm din România.

Ca să nu o mai lungesc, voi fi scurt şi la obiect. Aproape toţi farmaciştii, cei care ţinem la etică şi în general la profesia de farmacist, am sperat ca odată cu acest proiect de lege, farmacia va fi a farmacistului, adică farmacistul va fi unicul proprietar, sau după cum spunea legea: "farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni". Am sperat şi cu speranţa am rămas!

Aceasta era partea bună a legii şi după cum am spus s-a ales praful de ea. S-a decis ca această lege să nu fie inclusă în ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte Noua Lege a Farmaciei. Banul a decis şi de această dată! Lanţurile farmaceutice (acelea care nu sunt conduse de farmacişti) şi-au făcut încă o dată treaba, iar ca urmare unităţiile farmaceutice vor putea fi înfinţate de oricine doreşte acest lucru, indiferent de pregătirea pe care o are. Probabil vor mai trece mulţi ani până când acest vis, că deocamdată este un vis, şi anume că farmacia va fi a farmacistului în totalitate, va deveni realitate.

Şi cum trebuia ca să se modifice ceva, guvernanţii au decis desfinţarea farmaciilor din complexele comerciale, gări şi aerogări. Acesta ar fi fost partea rea a legii, mă refer la desfinţare. Aşa că de acum nu vor mai exista farmacii în locurile enumerate mai sus. După părerea mea este un lucru greşit. Am explicat această afirmaţie! Probabil există un interes şi în această decizie. Eu nu pot să spun care ar fi motivul, pentru că nu ştiu exact, doar presupun unele lucruri, dar dacă ştiţi voi ceva sunteţi liberi să spuneţi.

S-a mai inclus în ordonanţa de urgenţă şi punctul de lege ce face referire la criteriul demografic, astfel o unitate farmaceutică va putea fi înfiinţată la 4.500 de locuitori în Bucureşti, la 3.500 în oraşele reşedinţă de judeţ şi la 3000 de locuitori în celelalte oraşe. De mediul rural nu s-au atins şi bine au făcut, deoarece la sate trebuie farmacii cât mai multe.

De celelalte puncte ale legii nu s-a spus nimic, dar oricum nu sunt aşa de importante precum acestea. Presupun că sunt incluse în această ordonanţă. Dacă ştiţi ceva, vă rog să lăsaţi în comenatriu!

Unii l-au criticat pe nedrept pe fostul Ministru al Sănătăţii, Nicolaescu, acum îl vor critica şi pe Cseke Atilla, actualul Ministru, probabil îi vor critica şi pe următorii care vor veni, că nu au fost în stare să impună un lucru, că au fost influenţaţi, că nu sunt buni, că au interese ş.a.m.d., uitând totuşi că nu de ei depind deciziile importante în ceea ce priveşte sănătatea. Pur şi simplu nu se doreşte acest lucru!

luni, 27 decembrie 2010

Gardasil Aprobat Pentru A Preveni Cancerul Anal

FDA (U.S. Food And Drug Administration) a aprobat vaccinul Gardasil (Silgard) pentru prevenirea cancerului anal şi a leziunilor precanceroase cauzate de HPV (virusul papiloma uman), tipurile 6, 11, 16 şi 18, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 9 şi 26 de ani.

Gardasil nu va împiedica dezvoltarea leziunilor anale precanceroase asociate cu infecţiile HPV deja existente în momentul vaccinării. Vaccinul este eficient doar dacă se administrează înainte de infecţia cu tulpinile HPV conţinute în vaccin.

Notă: Gardasil este o suspensie injectabilă care conţine proteine purificate din patru tipuri de HPV (tipurile 6, 11, 16 şi 18).

Reacţiile adverse ale vaccinului

Cele mai frecvente efecte adverse includ leşinul (frecvent după administrarea vaccinului la adolescenţi), durere la locul injectării, dureri de cap, greaţă şi febră. Şi ca după orice imunizare, pot să apară reacţii alergice severe (şoc anafilactic).

Gardasil mai este folosit ca metodă de prevenţie în cazul cancerului vulvar, vaginal şi cervical, precum şi a leziunilor precanceroase cauzate de HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18, la femeile cu vârsta cuprinsă între 9 şi 26 de ani, iar la bărbaţi ca metodă de prevenţie împotriva verucilor genitale determinate de HPV tipurile 6 şi 11.

Notă: Pentru cei care nu ştiu, s-au care nu îşi mai aduc aminte, Gardasil (Silgard) este vaccinul care în 2008 a fost inclus pe lista vaccinurilor pe care fetiţele de peste 9 ani trebuiau să-l facă, tocmai în scopul prevenirii canerelor amintite mai sus, şi a creat foarte multe controverse, atât în rândul populaţiei cât şi în rândul oamenilor de specialitate (medici ginecologi şi farmacişti).

duminică, 26 decembrie 2010

Test de Aritmetică Elementară

Propun să începem ultima săptămână din 2010 în forţă! :) A trecut şi Crăciunul, am colindat, ne-am distrat, am lenevit, am mâncat tot felul de bunătăţi, iar acum e momentul să ne dezmorţim un pic neuronii cu un test simplu de aritmetică, pentru a ne menţine în formă. Testul l-am găsit întâmplător înainte de Crăciun şi m-am gândit că este numai bun de rezolvat după ce trec sărbătorile.

Testul este unul destul de simplu şi face apel la cunoştinţele din clasa a ... cred că... a V-a!? :) Dar să vedem despre ce este vorba!

Exerciţiul sună aşa:
Folosind cifrele 1, 3, 4 şi 6, fiecare câte o singură dată, şi operaţiile: adunare, scădere, înmulţire şi împărţire, trebuie să se obţină rezultatul final egal cu 24. Indicaţie: pentru rezolvarea exerciţiului se pot folosi şi paranteze.
Spor! :) 

PS1: Încearcă să rezolvi exerciţiul mai întâi, după care poţi să te uiţi ce au răspuns alţii!
PS2: Încearcă să rezolvi exerciţiul fără a căuta răspunsuri în alte părţi, cum ar fi pe internet!

vineri, 24 decembrie 2010

Crăciun Fericit!

Vă doresc un Crăciun Fericit, şi pe lângă bucurii şi jucării, doresc ca Moşul să vă aducă MULTĂ SĂNĂTATE!!! (Ca să nu aveţi nevoie de mine!) :)

Puiu Codreanu - Copilule cu ochi senin

miercuri, 22 decembrie 2010

Automedicaţia - Statistici

Problema majoră cu care se confruntă medicii, dar şi farmaciştii la ora actuală, o reprezintă automedicaţia pacienţilor. Adică, mai pe înţeles, pacientul (bolnavul) la primul simptom al unei boli îşi administrează singur medicamentul de care crede el că are nevoie, evitând să ceară ajutorul unui medic sau a unui farmacist. Abia când boala se agravează, pacientul cere un consult de specialitate. Evident, în acest moment boala este mai dificil de tratat, decât dacă s-ar fi intervenit în prima fază cu medicamentul adecvat.

În această direcţie s-au relizat foarte multe studii statistice ce arată care este procentul de oameni care "apelează" la automedicaţie, şi care cer un consult de specialitate. O metaanaliză a unui număr de studii statistice demonstrează că: din cadrul populaţiei atinse de simptome de boală, majoritatea (3 indivizi din 4, ceea ce echivalează cu 75%), se rezumă la automedicaţie, şi doar 1 individ din 4, adică 25%, decide să apeleze la asistenţă medicală primară (medicul de familie), iar din aceşti 25% de pacienţi doar 1 din 10 sunt trimişi la spital, adică 2,5%.
Notă: Aceste studii se referă la populaţia de la nivel mondial.

În România un studiu comandat de Fundaţia OZONE arată faptul că:
  • 73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a cere în prealabil un consult de specialitate.
  • 22% dintre aceştia "apelează" la automedicaţie cel puţin o dată pe lună.
  • 86% sunt femei şi 63% bărbaţi.
  • aprox. 50% consideră că sunt suficienţi de pregătiţi pentru a-şi administra singuri medicamente atunci când suferă de afecţiuni minore.
  • 1 din 2 români (50%) declară că oferă sfaturi rudelor şi apropiaţilor cu privire la tratarea unor probleme de sănătate. 
  • 1 din 7 părinţi (14%) îşi tratează copii, fără a apela la consult de specialitate.
Atunci când se informează:
  • 68% citesc indicaţiile terapeutice şi modul de administrare conţinute în prospect, apoi urmând dozajul, data expirării, interacţiunea cu alte medicamente, efecte secundare sau substanţa activă.
  • 51% indică preţul ca fiind baza informaţiilor despre un produs.
La baza deciziei de cumpărare a unui medicament care se eliberează fără prescripţie medicală, influenţă au:
  • 80% medicul sau farmacistul.
  • 56% familia, urmând apoi broşurile şi sfaturile primite de la prieteni sau vecini.
Efectele secundare ale automedicaţiei de care românii se tem cel mai mult, apar la administrarea medicamentelor pentru combaterea:
  1. Tulburărilor de somn.
  2. Durerilor de stomac.
  3. Durerilor de cap. (Cefaleea este intens combătută cu automedicaţie, cu toate că este asociată cu cel mai crescut risc de apariţie a efectelor secundare.)
Factorii care influenţează automedicaţia:
  • existenţa unor simptome care permit desfăşurarea normală a activităţilor zilnice.
  • intervalul scurt de la debutul simptomatologiei, mai exact în primele trei zile. 
  • existenţa unei simptomatologii asemănătoare în antecedente.
  • convingerea că afecţiunea nu poate pune viaţa în pericol.
Când merg românii la medic:
  • peste 50% se decid să meargă la medic abia atunci când simptomele apărute le împiedică buna desfăşurare a activităţii zilnice.
  • 80% din românii care merg la medic respectă doza şi durata tratamentului indicate.
Notă: Studiul a fost realizat de compania GfK, la nivel naţional, în perioada 1-14 mai şi are o marjă de eroare de 2,9%.

Aceste două studii ne oferă o imagine de ansamblu a comportamentului populaţiei faţă de tratamentul diverselor afecţinui şi de modul în care aceasta preferă să acţionează în acest sens.

marți, 21 decembrie 2010

Help Net A Primit Statutul De Superbrand

Pe data de 14 decembrie, într-un eveniment organizat de Superbrands România, compania farmaceutică Help Net a primit statutul de Superbrand, pentru întreaga prezenţă şi activitate din 2010. Criteriile după care s-a făcut jurizarea sunt:
  • reputaţie
  • încredere
  • calitate
  • diferenţiere pe piaţă
Pentru cei care nu ştiu

Help Net Farma SA este o companie 100% românească înfiinţată în 1998 de către Isabelle Iacob. Este o societate pe acţiuni, ce operează în 25 oraşe, având la ora actuală 107 farmacii, cu peste 1 milion de clienţi pacienţi fideli şi un portofoliu de peste 22.000 de produse. De asemenea compania face parte alături de Green Net (importator şi distribuitor de produse fitoterapeutice şi dermato-cosmetice) din grupul Farmexim, primul importator şi distribuitor de produse farmaceutice din România.

Părerea mea

Chiar dacă a primit acest statut de Superbrand, pe mine unul acest lanţ de farmacii nu mă impresionează cu absolut nimic. Dacă ar fi să comentez această decizie după criteriile de mai sus cred că ar ieşi tocmai invers. 
De ce spun asta?
Întâmplător am fost şi eu clientul pacientul lor şi nu o dată, ci de mai multe ori, şi am fost foarte dezamăgit de serviciile oferite. Şi să o luăm după criterii:
  • calitate - Dacă o luăm doar strict pe calitate, aproape toate farmaciile au calitate în serviciile oferite, servicii care la ora actuală se rezumă, după părerea mea, doar la gama de produse farmaceutice, care la ora actuală cuprinde o paletă foarte vastă. Partea cu consultanţa o lăsăm deoparte, pentru că deşi ar trebui să fie prezentă în fiecare farmacie, cam lipseşte. Deci, spuneam despre calitate, dar haideţi să ne uităm la calitate - preţ! Deci, criteriul calitate-preţ?! Am cumpărat un produs care într-o farmacie necunoscută costa în jur de 23 lei, la cei de la Help Net costa în jur de 30 de lei. Acelaşi produs! Unde-i calitatea?!
  • diferenţierea pe piaţă - După părerea mea, nu se diferenţiază cu absolut nimic faţă de alte lanţuri. Au target impus, au carduri de fidelitate, oferă nu ştiu ce bonus-uri, deci nu sunt cu nimic mai sus sau mai jos decât celelalte lanţuri. Faţă de celelalte farmacii probabil prin aceste lucruri se diferenţiază.
  • încredere - Sincer mai multă încredere îmi oferă un farmacist dintr-o farmacie obişnuită. Şi asta pentru că ştiu că farmacistul din farmacia respectivă nu mă abureşte să cumpăr nu ştiu ce "prafuri de ghicit", pentru că nu are target impus, nu-i forţat să-mi dea un medicament doar pentru a face bani. Păi în condiţiile astea cred şi eu că e o companie de succes, cu profituri uriaşe.
  • reputaţia - Am lăsat acest criteriu la final, pentru că aici, după părerea mea şi din ce cunosc eu, Help Net-u' stă cel mai prost dintre toate criteriile. Şi pentru a susţine această afirmaţie spun următorul lucru: "Target-ul suprimă libertatea şi etica farmacistului!"
Totuşi, în ciuda acestor aspecte compania Help Net s-a clasat înaintea unor companii precum Google, BMW, Coca-Cola, Pampers, Mercedes Benz, Nokia sau Microsoft. În top 10, pe ultimul loc ce-i drept, se află o altă mare compania farmaceutică, şi anume Sensiblu.

Întrebare: Voi ce credeţi, e pe merit acest titlu acordat companiei Help Net? Exprimaţi-vă liber opinia!

duminică, 19 decembrie 2010

Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann - Cartea

Acum vreo două săptămâni, m-am pus să citesc o carte de "homeopatie", carte ce reprezintă unul dintre materialele de studiu, ale colegilor mei de la facultate (anul V Farmacie), de la disciplina numită Homeopatie. În următoarele rânduri voi rezuma câteva idei şi păreri personale despre această carte.

Cartea sub titlul "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann" scrisă de Thomas Lindsey Bradford, nu este tocmai o carte de homeopatie aşa cum am spus mai sus, ci mai degrabă este o biografie a doctorului S. Hahnemann. Din câte am înţeles cartea a fost scrisă iniţial în limba germană, apoi tradusă în engleză de către autorul menţionat, ca ulterior să fie tradusă şi în limba română.
(Notă: Cartea în limba engleză se găseşte la preţul de 9$.)

Câteva cuvinte despre carte

Cum spuneam, cartea nu este o carte de homeopatie, ci prezintă viaţa "părintelui homeopatiei" S. Hahnemann alături de o serie de scrisori ale acestuia.
La prima vedere pare o carte greu de citit şi de înţeles, deoarece la început, ca şi pe tot parcursul cărţii , avem de a face cu multe date istorice, multe locaţii, multe personaje, iar scrisoriile prezentate par a nu avea nici-o logică, nici-un sens, mai ales cele din prima parte a cărţii, făcând astfel cartea să pară, mai mult o carte de istorie, decât una de homeopatie. Bineînţeles, fiind o biografie, cuprinde date istorice, din trecut, deci automat poate fi considerată o carte "de istorie".

Un alt motiv pentru care cartea poate fi considerată greu de citit şi de înţeles, este faptul că se află la a treia traducere. Spuneam mai sus că iniţial a fost scrisă în limba germană, apoi tradusă în limba engleză, după care a fost tradusă în limba română. Sunt convins că pe parcurs s-a mai pierdut din înţelesul unor propoziţii. Acest lucru este menţionat chiar în Prefaţă, autorul spune că unele cuvinte au fost corectate, înlocuite pentru a da un înţeles propoziţiilor. Dar una peste alta, cartea poate fi citită şi înţeleasă destul de uşor, deşi la prima vedere pare grea şi neinteresantă.

Rezumatul - Câteva idei

Nu o să mă pun să fac un rezumat al cărţii, deoarece mi-ar lua ceva timp şi în fond nu este acesta scopul articolului. Dar câteva idei punctuale voi prezenta, pentru a vă putea face o idee despre ceea ce conţine cartea.

Astfel:
  • Titlul cărţii: "Viaţa Şi Scrisoriile Doctorului Samuel Hahnemann".
  • Autorul: Thomas Lindsey Bardford.
  • Capitole: 92 plus Familia lui Hahnemann.
(Notă: datele sunt luate din cartea scrisă în limba engleză.) 
  • Primele capitole prezintă pe scurt oraşul unde s-a născut Hahnemann, copilăria şi anii de studiu la Leipzig, Vienna şi Hermanstadt (Sibiu), abslovirea facultăţii de medicină la Erlangen, şi căsătoria. (cap. 1-7) 
  • În următoarele capitole sunt prezentate lucrările, descoperirile, scrisorile către diverşi doctori, conducători sau pacienţi, experimentele, scrierile lui Hahnemann în ceea ce priveşte homeopatia (Materia Medica, Organonul, dar şi altele, cum ar fi diverse terorii în tratarea bolilor cronice). De asemenea sunt prezentate şi rezultatele tratamentelor aplicate de el, care erau net superioare tratamentelor alopate. Tot în aceste capitole sunt prezentate şi persecuţiile pe care Hahnemann a trebuit să le îndure datorită noii sale metode de tratament (homeopatia), din partea medicilor şi farmaciştiilor alopaţi, care doreau ca acestui doctor să-i fie interzis să mai practice medicina. Datorită acestor persecuţii el a fost nevoit să se mute constant dintr-un oraş în altul.
  • Într-un final s-a stabilit într-un orăşel numit Koethen, unde datorită unui decret din partea ducelui Ferdinand, conducătorul acestui oraş, a putut să-şi practice în linişte, fără a mai fi deranjat şi persecutat de medicii alopaţi sau farmacişti. Aici a continuat să studieze, să trateze, să descopere noi tratamente şi să emită noi teorii cu privire la taratarea diferitelor boli. De asemenea a scris şi a publicat noi volume din Materia Medica şi Organon.
  • Tot în aceste capitole este prezentată viaţa doctorului la Koethen, moartea soţiei sale (cu care a avut 11 copii), dar şi înfiinţarea Fundaţiei Societăţii de Homeopatie, înfiinţare care a avut loc cu ocazia sărbătoririi împlinirii a 50 de ani de practică medicală pe care îi avea doctorul Hahnemann la acea oră.
  • Cu banii strânşi la acestă sărbătoare (banii s-au strâns din portrete cu Hahnemann pictate în ulei, busturi sculptate, monede bătute cu chipul lui Hahnemann etc.) s-a înfiinţat la Leipzig primul spital de homeopatie. (cap. 8-61)
  • În 1834 Hahnemann cunoaşte o franţuzoaică, cu care în 1835 se căsătoreşte şi pleacă la Paris, pentru tot restul vieţii sale.
  • La Paris, Hahnemann continuă să tarteze bolnavii, continuă să studieze şi să emită teorii cu privire la noi metode de tratament homeopat, şi tot aici pregăteşte a 6-a ediţie a Organonului, care însă nu a mai apucat să o publice niciodată.
  • La data de 2 aprilie 1843, la vârsta de 88 de ani, doctorul Hahnemann moare datorită unui catar bronşic, şi este îngropat într-un cimitir din Paris. (cap. 62-85)
  • După moartea sa, doamna Hahnemann (a doua soţie), care în timpul celor 8 ani petrecuţi alături de Hahnemann a învăţat multe din metodele sale de tratament, a continuat să trateze bolnavii după metodele lui. După moartea doctorului, ei îi revin o mulţime de scrieri importante din partea lui Hahnemann, printre care şi a 6-a ediţie a Organonului, însă ea refuză să le publice, în ciuda insistenţelor venite din partea medicilor homeopaţi din America.
  • După moartea doamnei Hahnemann, manuscrisele au ajuns în posesia doamnei Boenninghausen, fiica vitregă a doamnei Hahnemann, care şi ea la rândul ei a fost ofertată de medicii homeopaţi din America, dar cerând un preţ prea mare pe manuscrise, acestea nu au mai ajuns să fie tipărite niciodată. (cap. 86-92)
  • În ultimul capitol, "Familia lui Hahnemann", sunt prezentate soţiile acestuia, fraţii, şi copii acestuia.
Concluzii

După cum spuneam şi la început, la prima vedere cartea nu pare interesantă şi nu pare a avea mari tangenţe cu homeopatia. Dar pe parcurs, scoate la iveală nişte lucruri destul de interesante legate de homeopatie.

Legătura cea mai mare cu homeopatia şi cu metodele lui Hahnemann de tratament o au scrisorile lui, prezentate în această carte. Din scrisori aflăm cum a descoperit diferite remedii, deoarece el prin scrisori adresate diferiţilor editori ai acelei perioade, prezenta descoperirea pe care a făcut-o. Defapt el trimitea scrisoarea la redacţie pentru a fi tipărită şi publicată în diferite reviste de specialitate ale vremii (ex: Allgemeine Homeopatische Zeitung, Archiv, etc.

Tot din scrisori aflăm principii foarte importante în ceea ce priveşte posologia tratamentului, adică cum trebuie el aplicat pentru a da randamentul cel mai mare. De asemenea aflăm de ce Hahnemann era împotriva medicilor alopaţi, şi ce părere avea el despre metoda lor ("metoda veche" - după cum o numea el). Tot în scrisori sunt prezentate remedii pentru diferite afecţiuni. La unii pacienţi, aflaţi la distanţă mare, Hahnemann le trimitea scrisori cu recomandările sale în ceea ce priveşte tratamentul şi stilul de viaţă, pentru ca boala să se vindece cât mai repede. De aici putem vedea principiul după care Hahnemann trata pacienţii.

Astea sunt doar câteva din ideile ce pot fi extrase din scrisori, ele sunt mult mai multe, ca urmare vă las să citiţi cartea şi să trageţi singuri concluziile.

PS1: Pe mine unul această carte m-a făcut să-mi schimb puţin părerea despre homeopatie. Adică, consider că pe viitor ar trebui ca HOMEOPATIEI să i se acorde mult mai multă atenţie. Asta deoarece văzând că rezultatul tratamentului homeopat este net superior celui alopat (statistici din carte), m-a făcut să-mi pun un mare semn de întrebare, şi anume: dacă nu cumva HOMEOPATIA chiar poate tarata cu adevărat bolile existente?
PS2: Promit să mai scriu pe această temă, ca dovadă voi face o nouă categorie care se va numi Homeopatie.

vineri, 17 decembrie 2010

Noutăţi Medicale Pe Scurt

La fiecare sfârşit de săptămână, de preferinţă vinerea, voi încerca să prezint pe scurt câteva noutăţi din domeniul farmaceutic şi medical. Voi încerca să prezint noutăţile cele mai interesante din domeniu şi care să fie incluse într-un domeniu de interes cât mai larg, astfel aceste scurte ştiri se vor adresa atât persoanelor (cititorilor) din domeniu, dar şi celorlalţi cititori ai blogului care nu sunt în domeniu farmaceutic sau medical, dar vor să afle "ce mai e nou". Sper să iasă bine!

Pentru "prima ediţie" am pregătit câteva ştiri:
  • Direcţionarea Dopaminei în Depresie. Cercetătorii canadieni au conceput un peptid care blochează interacţiunile dintre receptorii dopaminergici, având efecte antidepresive la rozătoare. Echipa de cercetători a optimizat peptida pentru a-i creşte biodisponibilitatea şi pentru a trece bariera hemato-encefalică.
  • Integrina alfa-v-beta-8. Două studii separate pe şoareci sugerează că inhibarea integrinei alfa-v-beta-8 ar putea să scadă nivelul de celule T-helper 17 proinflamatorii (Th 17) şi trata boala autoimună.
  • Imagistică. Cercetătorii de la Harvard Medical School au dezvoltat un mod non-invaziv de a obţine o imagine asupra pancreasului inflamat, una din primele semne de diabet zaharat tip 1. Deşi tehnica poate distinge pancreasul sănătos de cel al pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1, pentru o predicţie cât mai exactă, tehnica va trebui îmbunătăţită mai mult.
  • Receptorii Toll-like 7 (TLR 7); TLR 9. Studiile efectuate pe şoareci arată că inhibarea TLR 7 şi TLR 9 ar putea ajuta la tratarea lupusului cutanat.
  • E. Coli - substratul de bază pentru producerea de eritromicină. Bacteria E. Coli utilizată ca substrat pentru obţinerea eritromicinei A, ar putea contribui la creşterea pe scară largă a producţiei de antibiotic şi analogi.

miercuri, 15 decembrie 2010

Clinicile Private Sunt Viitorul

Zilele astea am fost pentru o investigare la o clinică privată din ţara asta. Nu are importanţă oraşul şi nici numele clinicii, deoarece nu doresc ca acest articol să sune a reclamă. Ceea ce voi rezuma în câteva rânduri reprezintă experienţa trăită după această "vizită".

Prin ce m-a impresionat "vizita" la clinica privată:
  • curăţenie - încă de la intrare s-a putut observa o curăţenie nemaivăzută prin spitalele României. De precizat că peste tot era la fel.
  • căldură - de cum am intrat, am simţit căldura, care din nou în spitalele de Stat lipseşte de cele mai multe ori. Înăuntru se putea sta lejer în tricou.
  • atmosferă calmă în care se desfăşura activitatea - nu se auzea zumzăit, nu ţipete, nu zgomote, nu troncăneli, iar personalul vorbea pe un ton calm şi foarte primitor şi părea foarte relaxat.
  • respectul - de cum m-am întâlnit cu prima persoană, am primit un "bună ziua" plin de respect. Până la locul de aşteptare am întâlnit vreo 5 persoane, şi toate au dat "bună ziua" la fel de respectuos.
  • dotarea locului de aşteptare - în mijloc era biroul doamnei de la recepţie, iar pe o parte erau scaune (aprox. 20). Camera avea televizor, cuier la fiecare scaun, şi ce m-a impresionat cel mai mult, a fost locul de joacă destinat copiilor mici, care cuprindea tot felul de jucării (erau destul de multe). 
  • rapiditatea - nu am apucat bine să mă aşez pe scaun, că imediat a venit la mine o persoană să mă întrebe ce problemă am. I-am spus ce doresc, apoi am fost chemat de doamna de la recepţie, i-am dat trimiterea de la medicul de familie, în două minute mi-a făcut actele, după care am fost condus de 3 persoane la locul unde se făcea investigarea.
  • vestiarul - înainte să înceapă procedura, mi-am lăsat hainele într-un vestiar special destinat pentru aşa ceva.
  • rapiditatea primirii rezultatelor - după încheierea procedurii care a durat cam 3-4 minute, în 5 minute am primit rezultatele. De menţionat că într-un spital obişnuit, aceleaşi rezultate la primeam cam după 15-20 minute de aşteptare.
Totul a durat aproximativ 15 minute! 

Dacă la început am intrat înarmat cu multă răbdare, cam atât de multă cât ar trebui să ai dacă mergi într-un spital obişnuit, după cele 15 minute, nu-mi venea să cred că sunt în maşină cu rezultatele în mână.

CONCLUZIA: Clinicile Private Sunt Viitorul!

duminică, 12 decembrie 2010

Vitamina D în bolile de rinichi

Într-un articol publicat de revista Nature Drug Discovery a fost prezentată implicarea vitaminei D în tratamentul diferitelor boli de rinichi cum ar fi: insuficienţa renală cronică sau osteodistrofia renală.

Există dovezi clare care arată că insuficienţa renală cronică, care rezultă din boli de rinichi polichistic sau nefropatie diabetică, este asociată cu boli metabolice osoase severe. Pierderea funcţiei renale poartă cu ea pierderea funcţiei sistemului endocrin al vitaminei D, de unde rezultă o tulburare gravă în metabolismul vitaminei D.

Descoperirea 1-alfa,25-dihidroxivitaminei D3 şi a precursorului său sintetic, 1-alfa hidroxivitamină D3 (alfacalcidol), a dus la o atenţie imediată din partea cercetătorilor, ca posibil tratament pentru osteodistrofia renală.
Mai târziu s-a descoperit că vitaminei D îndeplineşte un rol important în suprimarea proliferării celulelor paratiroide.

Cu toate astea, analogii 1-alfla,25-dihidroxivitaminei D3 au cunoscut un succes mai mare pe piaţa farmaceutică, comparativ cu 1-alfla,25-dihidroxivitamina D3 şi 1-alfla hidroxivitamina, deoarece aceştia oferă o paletă mai vastă din punct de vedere terapeutic.
Exemple: 
  • Paricalcitolul pare a avea activitate mai specifică pe ţesuturi, decât 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3.
  • Doxeclaciferolul ocoleşte primul pasaj metabolic, şi conţine un lanţ lateral D2, care reduce răspunderea calcemică.
  • Toxicitatea scăzută a oxacalcitriolului se datorează timpului scurt în care acesta se află circulaţia sanguină.
Recent s-a constatat că 1-alfa,25-dihidroxivitamina D3 suprimă nivelul de renină, acest lucru conducând la explorarea de analogi pentru utilizarea lor potenţială ca o terapie în stadii incipiente de boală de rinichi. Se ştie că un nivel ridicat de renină în organism conduce la hipertensiune arterială şi implicit la boli cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces. Terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, a crescut rata de supravieţuire a pacienţilor cu insuficienţă renală cronică.

Dovezi recente sugerează că terapia cu 1-alfa,25-dihidroxivitamină D3 sau analogi, în etapele anterioare bolii de rinichi, coroborată cu asociere de IECA (inhibitori ai enzimei de conversie) sau blocante ai receptorilor angiotensinei II (sartani), ar putea întârzia progresul bolii.

duminică, 5 decembrie 2010

Testul de "inteligenţă" a lui Albert Einstein

E vechi şi de demult, e cunoscut, dar nu toată lumea a auzit de el, şi nu toată lumea poate să-l rezolve, şi anume este vorba de... "Testul de Inteligenţă a lui Albert Einstein".

Din ce am văzut până acum, mulţi au dat soluţia acestui test, dar din cei care au dat-o nimeni nu a dat şi modul de rezolvare a acestei probleme de logică, adică, exact etapele pe care le-a parcurs până a afla răspunsul. Aşadar, aşteptăm în continuare modul de rezolvare! :)

Testul a fost conceput de A. Einstein, care susţinea că doar 2% din populaţia globului poate rezolva această problemă. Nu se ştie dacă se referă la rezolvarea în scris sau mintală, aşa că vă las pe voi să decideţi cum rezolvaţi această problemă.

Eu cred că acest test nu ţine neapărat de inteligenţă, ci mai degrabă de calm, de răbdare, de ordinea în care îţi aşezi ideile în minte. Deci, dacă nu îl poţi rezolva, nu înseamnă că eşti mai puţin inteligent, ci mai degrabă îţi pierzi uşor răbdarea sau ai o gândire puţin haotică în comparaţie cu cei care reuşesc să-l rezolve.

Gata cu introducerea, să trecem la treabă!

Testul de "inteligenţă" a lui Albert Einstein:

Prezumţii:
  1. Există 5 case fiecare de altă culoare.
  2. În fiecare casă locuieşte o singură persoană, fiecare de altă naţionalitate.
  3. Fiecărui locatar îi place o anumită băutură, fumează o anumită marcă de ţigări şi deţine un anumit animal.
  4. Nici una din cele 5 persoane nu bea aceeaşi băutură, nu fumează aceeaşi marcă de ţigări şi nu deţine acelaşi animal.
Se cunosc următoarele:
  • Britanicul locuieşte în casa roşie.
  • Suedezul are un câine.
  • Danezul bea cu plăcere ceai.
  • Casa verde se află în stânga casei albe.
  • Locatarul casei verzi bea cafea.
  • Persoana care fumează Pall Mall are o pasăre.
  • Locatarul casei din mijloc bea lapte.
  • Locatarul casei galbene fumează Dunhill.
  • Norvegianul locuieşte în prima casă.
  • Fumătorul de Marlboro locuieşte lângă cel care are o pisică.
  • Locatarul care are un cal locuieşte lângă cel care fumează Dunhill.
  • Fumătorul de Winfield bea bere.
  • Norvegianul locuieşte lângă casa albastră.
  • Germanul fumează Rothmans.
  • Fumătorul de Marlboro are un vecin care bea apă.
Întrebarea: Cine are acvariul cu peşti?

Se mai cere:
  1. Stabilirea ordinii în care apar vecinii, ce naţionalitate au, fiecare unde stă (culoarea casei), ce vecini are, ce bea, ce fumează şi ce animal are.
  2. Modul de rezolvare a problemei, pe etape. Adică rezolvarea problemei pas cu pas. Exemplu: 1.britanicul locuieşte în casa roşie, 2.norvegianul locuieşte în prima casă, 3.casa nr.2 este albastră ş.a.m.d.
Spor! :)

PS1: Încearcă să rezolvi problema mai întâi, după care poţi să te uiţi ce au răspuns şi alţii!
PS2: Încearcă să rezolvi problema fără a căuta răspunsuri în alte părţi, cum ar fi pe internet!
PS3: Nu uita să cronometrezi timpul în care ai rezolvat problema!

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Totuşi criteriul demografic trebuie păstrat

dar doar în ceea ce priveşte mediul urban!

Într-un post anterior nu eram de acord cu punctul din Noua Lege a Farmaciei, legat de criteriul demografic. Defapt am interpretat acest punct, punând în evidenţă părţile mai puţin bune ale acestei legi. Pentru cei care nu ştiu despre ce punct al legii este vorba, îl voi rescrie mai jos:
"Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent."
După ce m-am documentat, am analizat, am văzut şi citit părerile farmaciştilor (specialişti în legislaţie), dar nu numai, cu privire la această lege, am ajuns să fiu şi eu de acord cu menţinerea acestui criteriu demografic, dar după cum am spus mai sus, doar în ceea ce priveşte mediul urban. În ceea ce priveşte mediul rural, acest criteriu nu trebuie aplicat.

Să explic de ce!
Tot în articolul anterior spuneam că nu sunt multe farmacii la oraş, dar mai ales la ţară. E... renunţarea la acest criteriu, probabil ar avea două consecinţe: unu - înfiinţarea de noi farmacii la oraş (lucru bun) şi doi - probabil unele farmacii se vor muta de la ţară la oraş, fapt ce ar duce la şi mai puţine farmacii în mediu rural, fenomen ce ar adânci şi mai mult criza în ceea ce priveşte sănătatea în acest mediu, iar de suferit vor suferi locuitorii din aceste zone.

Ca urmare acest criteriu demografic trebuie păstrat, deoarece în primul rând el vine mai mult ca o măsură de prevenţie, împiedicând mutarea farmaciilor de la sat la oraş, iar în al doilea rând susţine indirect, înfiinţarea de noi farmacii în mediul rural.

În cazul mediului rural eu cred că nu ar trebui aplicat criteriul demografic, deoarece nu sunt farmacii suficiente în aceste zone. Sunt sate la rând care nu au farmacii, iar înfiinţarea a 2 sau 3 farmacii într-o comună mai mare, în vecinătatea căreia se află şi alte localităţi care nu au farmacii, este un lucru bine venit mai ales în ceea ce priveşte locuitorii din satele învecinate, care nu vor mai fi nevoiţi să străbată distanţe de peste 30 km pentru ajunge la farmacie.

Ideal ar fi ca în fiecare localitate de peste 500 de locuitori să existe o unitate farmaceutică, dar la ora actuală acest lucru, din diferite motive, nu este posibil. Aşa că mai bine să fie 2-3 farmacii într-o localitate, iar de pe urma lor să beneficieze şi locuitorii din comunele (satele) învecinate.

Şi mai cred că într-o localitate de 2000 de locuitori dacă există 2-3 farmacii, nu va veni cineva să deschidă şi o a treia sau a patra farmacie, pentru că cel mai probabil îşi va da seama că nu se i se merită, nu i se rentează. Dar dacă el va dori să înfiinţeze o nouă farmacie, eu cred că ar trebui să fie lăsat să o facă, şi nu ar trebui împiedicat prin lege. 

Cu cât există mai multe farmacii în mediul rural, cu atât cei aproximativ 45% din populaţia României vor avea acces mai uşor la medicamente, se vor trata mai uşor, şi deci vor fi mai sănătoşi.