miercuri, 29 septembrie 2010

Suc de portocale 100% BIO

Zilele trecute am găsit întâmplător într-un supermarket alimente BIO, printre care şi sucuri naturale. Fiind mare amator de sucuri naturale, am aruncat o privire şi m-am decis să cumpăr un suc de portocale.

La început am fost sceptic în ceea ce priveşte aşa zisul suc de portocale BIO, dar după ce l-am încercat s-a dovedit mult mai gustos decât celelalte sucuri "naturale" din comerţ. Aşadar, recomand tuturor celor care sunt consumatori de astfel de sucuri să caute cutiile cu inscripţia BIO. Ambalajul este asemănător cu cel de la Santal, adică cutie de carton de 1l, dar cu inscripţia BIO. Aceste sucuri sunt mult mai sănătoase, dar şi mult mai scumpe, cam la preţ dublu, dar pentru sănătatea proprie eu zic că îşi merită banii.

Sucurile BIO nu trebuie să conţină nimic altceva decât suc obţinut din fructe (crescute fără chimicale) şi apă. Orice altă substanţă adăugată, cum ar fi conservanţi, coloranţi, aromatizanţi sau orice altă substanţă chimică (sintetică) este un indiciu clar că sucul respectiv nu este BIO. Deci, ATENŢIE MARE!

Top 20 companii farmaceutice în 2010


*suma este exprimată în milioane de dolari

Pe baza veniturilor din 2009 s-a întocmit un top 20 al companiilor farmaceutice din întreaga lume. Dacă în prima parte a topului (1-10) lucrurile rămân aproape neschimbate, şi anume companiile din SUA ocupând în continuare majoritate locurilor (8 din 10), în cea de-a doua jumătate îşi fac apariţia 4 companii japoneze, care în ultimii ani au înregistrat creşteri financiare semnificative. Aceste companii se pare că în următorii ani vor fi candidate serioase la primele 10 locuri în topul companiilor farmaceutice din întreaga lume, dacă e să ţinem cont de creşterea veniturilor înregistrate până în acest moment. 

Astfel este vorba de: Takeda Chem. Ind., Daiichi-Sankyo, Eisai, Otsuka. Iar de pe locurile #21 respectiv #22 se pregătesc să intre în top alte două companii, şi anume una olandeză şi una japoneză. Probabil că anul viitor vor fi în topul primelor 20 companii farmaceutice din lume.

marți, 28 septembrie 2010

Voi ce aţi crezut?!


Ăştia ce au crezut? Că vin la cămine gata aranjate şi utilate, unde nu mai trebuie să faci nimic?! Unde se cred? Cred că banii care îi dau pe chirie se duc în amenajarea căminelor? Eu cred că uită că au de întreţinut o "armată" de trântori.

Şi eu am sperat multe în anul 1, dar mi-a trecut repede. Speram ca în Timişoara să găsesc cantină unde să mănânc, dar n-am găsit, ba mai mult am aflat că a fost desfinţată intenţionat. Speram că o să găsesc băi curate, n-a fost să fie, speram să găsesc civilizaţie şi rânduială, nu atmosferă de ghetou şi bordel. Speram că o să găsesc camere aranjate, nu să vin cu zugravu' de acasă. Cum spuneam, speram multe, dar mi-a trecut repede, cam într-o săptămână, nu mai mult.

Băiatu' de anu' 1 din Timişoara are dreptate când spune că e "ca la puşcărie", la fel am spus şi eu acum 4 ani, şi la fel spun şi acum, dar îi va trece repede, n-are de ales...

Asta e Timişoara, asta e ţara în care trăim!

luni, 27 septembrie 2010

Beyaz: anticoncepţionale cu acid folic

FDA (U.S Food and Drug Administration) a aprobat un anticoncepţional cu acid folic, care va fi disponibil pe piaţa farmaceutică din luna octombrie 2010 şi va fi eliberat pe bază de prescripţie medicală. 

Anticoncepţionalul se numeşte Beyaz şi este produs de Bayer HealthCare Pharmaceuticals Inc. şi conţine o combinaţie de 0,2 mg etinilestradiol + 3 mg drospirenonă + 0,451 mg levomefolat de calciu (metabolit al acidului folic).
Levomefolatul de calciu creşte nivelul de acid folic din organism, acid folic care este indicat ca supliment la femeile ce doresc să rămână însărcinate, pentru evitarea defectelor de tub neural la nou-născuţi.

Indicaţii Beyaz:
  • prevenirea sarcinii
  • tulburare disforică premenstruală la femeile ce folosesc un anticoncepţional oral în scopul contracepţiei
  • tratamentul acneei vulgaris moderate la fetele de cel puţin 14 ani, doar în cazul în care se foloseşte ca metodă de contracepţie un anticoncepţional oral
Astfel, se pare că firma producătoare prin lansarea anticoncepţionalului oral, Beyaz, a "dat lovitura" pe piaţa farmaceutică, deoarece acesta se pare a fi cel mai bun anticoncepţional de pe piaţă la această oră. Personal, cred că ideea cu acidul folic este una interesantă, este bine venită în scopul prevenirii defectelor de tub neural, mai ales că înaintea lansării contraceptivului Beyaz s-au făcut studii în acest sens, şi de ce să nu recunoaştem o mişcare foarte bună de marketing.

duminică, 26 septembrie 2010

Caietul de practică

Pentru colegii mei de la facultate: 

E oficial, e pe bune! De anul acesta studenţii din anii 1, 2, 3 şi 4 ai Facultăţii de Farmacie din Timişoara trebuie să prezinte caietul de practică la înscriere.

"Toti studentii din anul 1, 2, 3 si 4 trebuie sa scrie si sa prezinte intr-un caiet de practica ce au avut indicat in tematica corespunzatoare. Cu o zi inainte de inscriere, in anul 5 (pt voi), se va fixa o intalnire (de fapt examen oral) cu d-na Lavinia, sau D-na Ioana sau d-na Dragan si vi se vor pune intrebari din tematica (adica cam ce a-ti facut la practica). Asta deoarece, din acest an, practicii de vara i s-au alocat 2 credite."
Aşa că băgaţi mare la scris caiete! Şi vedeţi să nu aberaţi! ;)

PS: Sursa citatului nu o fac publică, deoarece nu am acordul persoanei respective de a-i publica numele.

Farmaciştii şi drogurile

După ce am intrat la facultate aproape toţi cunoscuţii şi în general toţi cu care vorbeam îmi dădeau aceeaşi replică: "A!... La farmacie, o să ştii să faci droguri, o să ştii care droguri sunt mai bune, o să ştii ce efecte provoacă. Eşti tare!"
După vreo doi ani, continuarea: "Ai învăţat? Ce ştii? Îi bine dacă iau X sau Y? Ce efecte are X, Y? Ai învăţat să faci droguri?"

Şi acuma stau şi mă întreb: De unde ideea asta că farmaciştii sunt specialişti în droguri? Sau se confundă cuvântul "drug" cu "drog"? Că altfel nu îmi explic întrebările puse. 

Păcat că nu mă mai întâlnesc cu respectivii să văd ce întrebări mai au pentru mine!

vineri, 24 septembrie 2010

Doza de umor - Examinare finală

Să ne amuzăm un pic, să mai uităm de mitinguri! ;)

Favicon :D

De astăzi pe blogul studentului farmacist îţi va zâmbi din "address bar" un favicon, care va aduce blogului doza de bună dispoziţie, necesară de altfel. :D

Sper să vă placă!

joi, 23 septembrie 2010

Notele... contează sau nu?

Când spun note, mă refer la alea din facultate, nu cele muzicale. :) Deci, contează notele pe care le obţii în facultate, sunt relevante sau nu, te ajută la ceva anume, sau sunt doar de decor şi de fală?

Nu de alta, dar tot aud pe unde mă duc, că notele nu contează, nu te ajută cu nimic în farmacie. Şi stau şi mă întreb cum dracu' să nu conteze?! Păi e tot una 4 sau 10? E tot una 5 la farmacologie sau 9? Tot dracu' ăla-i 5 sau 9 la chimie farmaceutică sau la oricare altă materie? Chiar nici unui angajator nu-i pasă dacă angajează un prost sau un profesionist? Hai că eu nu mă prind. Probabil e tot una din moment ce confunzi vasodilatatoarele cu antihipertensivele, că altfel nu-mi explic această afirmaţie.

Totuşi, de ce se pun note, dacă nu contează?

Să ne întărim imunitatea

Că tot se apropie sezonul rece, m-am gândit să recomand un supliment alimentar destinat stimulării sistemului imunitar.

Astfel, astăzi recomand capsule gelatinoase de Echinacea purpurea. Mai exact, este vorba de suplimentul alimentar Echinacea de la Pharapharm, pe care eu am început să-l iau după intervenţia chirurgicală pe care am avut-o, pentru a-mi stimula sistemul imunitar.

Ceea ce trebuie să ştiţi despre acest produs:
  • este un supliment alimentar
  • se prezintă sub formă de capsule gelatinoase ce conţin 200 mg extract standardizat de Echinacea purpurea
  • este destinat stimulării sistemului imunitar natural al organismului 
 Recomand următorul mod de administrare:
  • se administrează 1-2 capsule/zi, dimineaţa şi seara, de preferinţă pe nemâncate
  • se administrează copiilor peste 3 ani - 1 capsulă/zi, dimineaţa
  • se foloseşte în cure de 30 capsule în perioadele toamnă-iarnă şi iarnă-primăvară
Atenţionări:
  • folosirea suplimentului alimentar nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat
  • este contraindicată depăşirea dozei zilnice recomandate 
  • se păstrează la temperatura camerei, în locuri uscate

marți, 21 septembrie 2010

De ce nu au farmaciile bani pentru medicamente compensate şi gratuite?

Stăteam acum ceva vreme cu cineva, o persoană destul de importantă din domeniu, şi îmi explica de ce farmaciile au ajuns să nu mai aibă, să nu mai primească bani pentru medicamentele compensate şi gratuite.

Iată explicaţia, care după părerea mea e simplă, e logică şi poate fi o cauză a lipsei banilor pentru medicamente:
"În unele farmacii se practica următoarea politică de management: farmacia semna un contract cu CNAS, în care CNAS se angaja să returneze o parte din valoarea medicamentului compensat sau chiar toată suma, în cazul medicamentelor gratuite. Farmacia elibera medicamentele, urmând ca la un interval de timp anterior stabilit, CNAS să achite sumele de bani pentru acele medicamente."
Ca să înţelegem: farmacia cumpăra medicamente de la furnizori, să zicem în valoare de 100 lei, le elibera gratuit sau compensat (la juma' de preţ), urmând să primească de la CNAS suma respectivă, adică 100 lei.
"Teoretic banii care veneau de la CNAS trebuiau reinvestiţi în alte medicamente gratuite sau compensate. Dar unii patroni, ce au făcut? În loc să reinvestească suma primită, ei au investit-o în maşini personale, vile, excursii scumpe, adică au cheltuit banii după bunul plac."
Ca să înţelegem: deci, acei 100 lei pe care iniţial farmacia i-a investit, sunt returnaţi, şi ar trebui reinvestiţi la loc. Ceea ce în unele cazuri nu s-a întâmplat!
"Totuşi, acei bani trebuiau recuperaţi. De unde? Din preţul, altor medicamente. Preţ care mai acoperea şi alte cheltuieli, şi nu în ultimul rând acoperea şi salariile angajaţilor."
Ca să înţelegem: cei 100 lei, erau recuperaţi din vânzarea celorlalte medicamente. Plus că, tot din celelalte medicamente rezulta un profit care acoperea cheltuielile, un profit care era reinvestit şi nu în ultimul rând profitul din care rezulta câştigul farmaciei, adică salariile.

Concluzia: Asta ar fi o cauză a crizei economice cu care se confruntă farmaciile în acest moment, şi asta din cauză că acum 2-4 ani, poate şi mai mult, banii ţării nu au fost folosiţi în beneficiul bolnavilor, ci în folosul unor aşa zişi patroni de farmacie. 

Şi uite aşa, auzeai acum vreo 4 ani, că Xulescu şi-a deschis farmacie şi în doi ani şi-a luat maşină de zeci de mii de euro, vilă, aaa... mai o maşină... "gip" de zeci de mii de euro, că merge prin tot felu' de excursii, şi are bani gârlă.
  
Aşa-i că profesia de farmacist e bănoasă? 

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Farmacie egal Butic sau Farmacist egal Vânzător

Ştiu că toţi farmaciştii detestă comparaţia, dar când te comporţi aşa, nu te supăra când omul simplu te consideră vânzător!

Nu comentez întâmplarea! Trageţi voi concluziile!


PS: De astăzi în blogroll îşi face apariţia vedeta TV, Cabral. ;)

vineri, 17 septembrie 2010

Cum să te laşi de fumat?!

Zilele trecute, când încă eram internat în spital, am avut "ocazia" să stau în salon cu doi fumători înrăiţi. Fumau foarte mult, minim 2 pachete pe zi. Din vorbă-n vorbă am ajuns să discutăm despre fumat. Mai exact, despre cum s-au apucat ei de fumat, şi cum au încercat să se lase, şi desigur, nu au reuşit. De apucat s-au apucat ca toată lumea, din curiozitate, pentru a fi "trendy-flendy", iar acum fumează din necesitate, pentru că sunt stresaţi, cere organismul, sau din multe alte motive. Motive, pe care tot timpul le găsesc şi le susţin, chiar dacă ştiu şi sunt conştienţi, chiar şi spun, că fumatul e dăunător pentru sănătatea lor.

După cum spuneam, cei doi au încercat să se lase de fumat, dar nu au reuşit. Au încercat diferite metode, de la cele naturiste, cu tot felul de buruieni, la medicamente, plasturi, metode psihologice, dar toate au fost "apă de ploaie" sau "frecţie la picior de lemn". În concluzie, prin nicio metodă nu au reuşit să se lase de fumat. 

De ce? La această întrebare tot ei mi-au răspuns. Defapt ei nu voiau să se lase, nu îşi doreau acest lucru, ci doar încercau să se lase, sperau ca leacurile ce le foloseau să facă minuni, sperau să-i facă să renunţe la acest viciu. Dar din păcate nu au avut niciun efect.

Rezolvarea, tot de la ei a venit. "Ca să renunţi la ţigări trebuie să vrei, să-ţi doreşti acest lucru, şi nu mai ai nevoie de nimic, doar de VOINŢĂ şi atât. Păi când te apuci de fumat, iei medicamente, mânci buruieni, te "vulcanizezi" cu plasturi? Nu! Atunci când începi, VREI!" Asta au spus la un moment dat unul dintre ei.

Deci concluzia, TREBUIE SĂ VREI şi SĂ-ŢI IMPUI! Nu merge altfel, nu merge cu ideea că, las' dacă iau boabe şi mestec frunză de căptălan, nu mai fumez! Nu merge cu schema, mâine fumez cu una mai puţin decât azi. Nu, nu merge, trebuie să renunţi, şi gata! Poţi considera că ai renunţat la fumat, după 6 luni în care nu ai mai tras niciun fum din ţigară. Pot să-ţi fie de ajutor şi medicamentele, plantele, sau alte leacuri, dar principalul "medicament" este VOINŢA.

LASĂ-TE DE FUMAT! Nu fi ca Nae Pop! Eliberează-te de fumător!

joi, 16 septembrie 2010

Hai să dăm la Facultatea de Farmacie!

Pentru că:
  • mama/tata sunt farmacişti şi au farmacie proprie - deci trebuie să continui afacerea 
  • vecinu'/vecina, o cunoştinţă oarecare, consăteanul, e farmacist, câştigă bine, are 5 maşini, 3 case, într-un cuvânt spus, duce o viaţă de lux - deci vreau şi eu viaţa aia de lux
  • îmi place chimia - nu, nu vreau la facultatea de chimie, vreau la farmacie - ce să fac cu facultatea de chimie?
  • îmi place să ajut oamenii - asta o spun majoritatea studenţilor în momentul în care sunt întrebaţi. Asta-i cea mai mare minciună! De aia în facultate, se "ajută" unii pe alţii, de mari iubitori de oameni ce sunt!
  • o să am SALARIU MARE - mai mare decât al unui medic. :D 

luni, 13 septembrie 2010

Externare

Astăzi, la vizita de dimineaţă, doctorul mi-a dat voie să plec acasă. :D Deci, la 5 zile de la operaţie, RoboFarmacistul e bun de plecare, e sănătos, într-o formă fizică destul de bună, cu moralul pe plus, şi toate astea datorită domnului Dr. Liviu Iovănescu. :) Mulţumesc domn' doctor!

Hai că nu a fost aşa de rău în spital! Dacă la început am stat într-un salon unde nu prea mi-a plăcut, la o zi după operţie m-am mutat într-o rezervă, cu televizor, baie proprie, unde am putut să mă odihnesc şi să mă refac după bunul plac. (Thank you, uncle Gigi!)

Şi aşa de final... replica... CASĂ DULCE CASĂ! :D

Curs valutar

De astăzi, pe blog, puteţi urmări cursul valutar la zi! Curs valutar ce cuprinde: valoarea euro (EUR), valoarea dolarului american (USD) şi valoarea gramului de aur (XAU).

Sper că este util!

Publicitate

Începând de astăzi, am decis să pun pe blog un spaţiu destinat publicităţii. Am editat puţin şablonul, şi astfel am creat un spaţiu publicitar, unde de acum încolo voi pune diferite reclame, deci voi face publicitate unor produse, site-uri, etc. :D

După cum se poate observa, am pus deja două bannere: unul spre tu.ro, iar celălalt către medicalstore.ro.

De pe site-ul tu.ro se pot cumpăra diverse obiecte haioase, personalizate, cum ar fi: tricouri, ceasuri, jucării, aparate foto, televizoare, şi multe alte accesorii. Tot ce trebuie să faceţi este să daţi un click pe banner sau aici, după care puteţi începe să comandaţi obiectele şi accesoriile pe care le doriţi, şi normal, cele care vă plac. De asemenea, dacă aveţi un blog, puteţi să faceţi şi voi reclamă. Detaliile le găsiţi pe tu.ro.

De pe medicalstore.ro puteţi cumpăra produse medicale, cum ar fi: stetoscoape, glucometre, teste pentru glucometre, ace/lansete pentru glucometre, colesterolmetre, tensiometre şi termometre digitale, umidificatoare de aer, cântare digitale pentru bebeluşi şi multe altele. Pentru a cumpăra, tot ce trebuie să faceţi este să daţi un click pe banner (ăla cu stetoscopul) sau aici, după care selectaţi produsele dorite şi comandaţi.

Hai mai gata cu reclama! :)

PS: Să staţi liniştiţi, că nu mă umplu de bani!

sâmbătă, 11 septembrie 2010

RoboFarm Reîncărcat :D

Gata! A trecut şi operaţia de care vă spuneam. Sunt bine, chiar foarte bine, contrar aşteptărilor mele, şi asta datorită echipei medicale din spital, şi datorită persoanelor din jurul meu. Operaţia la braţ a reuşit, a durat puţin şi a fost aproape fără dureri. FELICITĂRI ORTOPEDIEI DIN ARAD!

Aşadar, de joi (09.09.2010), sunt un RobotFarmacist... reîncărcat! :D

Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine, şi sunt alături de mine în această perioadă dificilă! 

PS: Am să revin cu toată povestea! 

marți, 7 septembrie 2010

Examen pe slide-uri

Un calculator la care se conectează un videoproiector, subiecte scurte, de 3-5-8 minute, care rulează automat în PowerPoint şi mult stres din partea studenţilor. Aşa arată noul mod de examinare la facultate! Şi asta doar din dorinţa profesorilor, ca studenţii să nu mai poată copia cu hands-free-uri. Deşi am auzit că şi aşa se poate! 

În rest, o metodă de examinare, după părerea mea, deficitară, care mai mult stresează şi pune în încurcătură studentul, decât să-l ajute să gândească, să facă conexiuni între diferite subiecte, ba chiar e o metodă prin care profesorul îşi dă mult mai greu seama dacă studentul a parcurs sau nu materia.

Eu unul, prefer examenul oral! E cel mai concludent din toate punctele de vedere.

Apropo! Ce părere aveţi de modul acesta de examinare? La voi prin facultate cum se procedează, sau mai bine spus, cum procedează profesorii pentru a nu se copia la examene? :)

Prima zi de spitalizare

Cu inima strânsă, dar mai ales cu o îndoială în suflet, am ajuns la spital. M-am internat, am făcut nişte analize (toate-s bune), şi în rest am tras concluzii, în afară de aşteptarea zilei de joi, când mă voi opera.

Prima zi, e ca prima zi! Acomodare, cunoştinţă cu turma de pacienţi din salon, că da... sunt la turmă, cunoştinţă cu asistentele, şi în rest... am o "grădină de zarzavaturi"... ştiţi voi unde, de la emoţii. Îmi pun sute te întrebări, la unele îmi răspund eu, la altele... tot eu, că în rest nu are cine. 

Acuma să nu exagerez, am şi o echipă de medici în jurul meu. Chirurgul (cică-i bun), doi anestezişti (ca să fiu sigur), un ghipsaroş şi un unchi (chirurg). Cam la asta se rezumă personalul care va avea grijă se sănătatea mea. A, plus restu', Sorina (iubirea mea şi cea mai importantă persoană), părinţi, neamuri, prieteni, etc., etc.

După cum spuneam, stau în salon de 6 persoane. Nici unul nu poate umbla, vreo trei fac treburile prin pat, iar doi se târăsc până la closet. Stau şi mă întreb: eu ce caut cu aceşti oameni suferinzi? Adică, pentru ăştia mai puţin grav, aşa cum sunt eu, nu sunt saloane separate? Nu că aş avea ceva cu bieţii oameni, chiar mi se rupe sufletu' când îi văd şi când îi aud cum se chinuie, dar totuşi nu suferim de acelaşi lucru. Eu am problemă cu mâna, ei cu picioarele. Eu după operaţie pot umbla, pot merge la toaletă, pot face aproape orice, nu zac la pat. Dar înfine, asta e... sper ca totuşi să se rezolve, să stau la salon de două persoane. Că doar merit! Sunt viitor farmacist! Măcar de atât să beneficiez şi eu prin spitale, că în rest, dacă nu cunoşti pe cineva poţi să fi "floarea" farmaciei, că e cam degeaba.

Mâine mă aşteaptă ziua de post, în care nu mănânc şi nu beau nimic, după ora 15 - 16, iar joi... aştept să mă fac bine!

NE AUZIM!

luni, 6 septembrie 2010

Oricât aş vrea să am încredere... NU POT!

Şi iată că am ajuns din nou la medici! Fac ce fac, şi iar mă iau de ei. Ca de obicei, am motive bine întemeiate, susţinute de fapte, mai bine spus de faptele lor.

Zilele astea mă paşte o intervenţie chirurgicală la mână... ceva reparaţii. Şi asta din cauza unui dăştept de medic, care nu a făcut treaba aşa cum trebuia. Lucru de mântuială. Deci cum spuneam, urmează să mă fac bine... teoretic. Iar pentru asta am apelat la un alt medic.

Şi acuma ÎNTREBAREA MARE: Să am încredere în respectivul? RĂSPUNS: NU POT! Suntem în România, medici slabi, condiţii să nu mai spun, toate cele, le ştiţi voi poate mai bine! Dar cum nu totul depinde de voinţa mea, încerc să mă prefac că "o să fie bine". Replică de neputincioşi şi de inconştienţi!

SĂ NE AUZIM CU BINE! 

joi, 2 septembrie 2010

Deci, se poate

Cotrobăind prin internetul ăsta mare, am dat de un interviu interesant. Nu o să postez tot interviul doamnei farmacist, că este vorba de o doamnă farmacist, ci doar o parte din el.
"Ce au insemnat anii de facultate pentru dumneavoastra?
Anii studentiei au fost foarte frumosi pentru mine, am gustat fiecare clipa. Am facut parte din prima promotie de farmacisti din Constanta. Dupa terminarea facultatii am dat examenul la Bucuresti, intrucat la acel moment Facultatea de Farmacie nu era inca acreditata. Am fost surprinsi sa descoperim ca eram mai buni la tehnica farmaceutica decat colegii nostri din capitala, majoritatea dintre noi luand note maxime. Din fericire, datorita profesorilor nostri si a performantelor studentilor lor, in urmatorul an facultatea de la Constanta a fost acreditata.
De asemenea, imi aduc aminte cu drag de profesoara de biochimie, dna xxxx, care de altfel a facut parte din echipa de cercetare care a inventat Alflutopul. A fost pentru mine un model de urmat. Imi placea foarte mult biochimia si invatam intens, astfel incat am primit prima nota de 10 pe care profesoara o dadea acelei promotii. Din acel moment biochimia a devenit o mare si placuta responsabilitate, straduindu-ma sa invat foarte bine, asa incat sa nu dezamagesc.
Puteti face o paralela intre cum era invatamantul de atunci si cum este cel de azi?
Marea majoritatea a profesorilor cu care am invatat inca mai predau. Asadar, nu se poate vorbi de o schimbare a acestora, despre care stiu prea bine cat de mult se implicau pentru ca noi sa invatam. Mai degraba se poate vorbi de o foarte mare schimbare a elevilor, care vin cu educatia primita de acasa. Este trist sa vad azi foarte multi studenti care au bani si considera ca pot rezolva orice cu ei, incercand sa treaca prin facultate ca gasca prin apa. Eu cred ca dupa ’90 a rezistat eroic invatamantul, insa l-au degradat elevii, nu profesorii. Asta este doar parerea mea. In ziua de azi, daca vrei sa inveti, inveti, indiferent daca ti se cere sau nu, ca ai sau nu ai, ca dai sau nu dai. Inainte se spunea ca la facultate intra cine vrea si iese cine poate. Acum insa nu se mai aplica aceasta vorba, s-a denaturat, scara valorilor fiind mult coborata. Important este cu ceea ce ramai tu la final, daca stii ce sa-i recomanzi pacientului care intra in farmacie.
Cat de important este profesorul in traseul ales de un student?
Este esential in viata unui elev. Intr-adevar, inveti din carti si din tot ce se poate, dar fara cineva sa te indrume, sa iti mai sufle cate un secret al meseriei, nu se poate!
In facultate am avut o profesoara cu care sustineam lucrarile practice, care venea din farmacie pregatita cu toate informatiile de ultima ora. Plecam de acolo farmacisti! Profesorul conteaza enorm. Daca recunosti ce ai facut in viata, realizezi ca ai ajuns unde ai ajuns datorita unui profesor care te-a sustinut sa mergi mai departe."
Acestea sunt întrebările care mi-au atras foarte mult atenţia. De ce? Pentru că demonstrează cele spuse şi susţinute de mine! Şi anume, că un student, poate să înveţe la orice facultate (de farmacie) din ţară, dacă el îşi doreşte cu adevărat. Poate să înveţe şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Iaşi, şi la Timişoara, dar şi la Arad, Oradea sau pe unde or mai fi facultăţi. Vedeţi ce răspunde doamna farmacist la prima întrebare! Că la licenţă, au obţinut note mai mari ca cei de la Bucureşti, ei fiind la acea vreme o facultate neacreditată.

Aşa că ar fi bine să lăsăm răutăţile deoparte, că sunt convins, că şi în facultăţile astea, "rău famate", sunt şi studenţi buni, care îşi dau silinţa să înveţe câte ceva, şi care în viitor vor fi buni profesionişti, poate chiar mai buni decât "plătitorii" şi "protejaţii" facultăţilor de tradiţie ale ţării. Că sunt puţini?! Asta e altceva!   

Al doilea răspuns susţine pe undeva, din nou cele afirmate de mine, şi anume că, speciile de care vorbeam mai sus, au denaturat mult învăţământul. Nu numai ei, ci şi cei care au acceptat acest lucru. Şi asta a plecat de la conducerea fiecărei facultăţi. Cum fiecare îşi primeşte partea, toată lumea închide din ochi, şi "câinii latră, ursul trece". Astfel s-a ajuns din rău în mai rău, am ajuns unde suntem astăzi. Am ajuns la absolvenţi de facultăţi semianalfabeţi, care nu ştiu să scrie bine, nu ştiu să citească cursiv, ce să mai vorbesc de întocmit o cerere sau altceva, că e SF pentru ei. Aici s-a ajuns! AŞA CEVA NU EXISTĂ NICIUNDE ÎN LUME! Şi să nu mai spun, că aceştia ne vor trata pe noi şi pe copiii noştrii, aceştia ajung să ne reprezinte prin tribunale, ş.a.m.d.

A treia întrebare pare de domeniul trecutului, din vremuri demult apuse. Acum invidia e la ordinea zilei. Nu te mai ajută nimeni, poate Dumnezeu, şi tu. Oameni care să-ţi mai întindă o mână de ajutor, sau care să-ţi dea un sfat bun, sunt foarte, foarte puţini, ca să nu spun aproape inexistenţi.

E trist unde a ajuns ROMÂNIA MEA!

PS1: Interviul integral îl găsiţi aici, via Gallenus. 
PS2: Abia aştept să-mi iau criticile de rigoare la cele spuse! :D