vineri, 29 octombrie 2010

Viaţa în străinătate

Stăteam şi mă gândeam cum ar fi ca după ce termin facultatea să merg să lucrez în străinătate?! Ideea e tentantă, bani mai mulţi, probabil o viaţă ceva mai bună, plus alte câteva plusuri care la prima vedere par a fi tentante. Însă un minus, un mare minus al acestei idei, m-a făcut să ajung repede la o concluzie: gândul de a fi străin printre străini răstoarnă balanţa în defavoarea acestei idei şi sincer să fiu nici NU aş merge să fiu slugă la străini.

Totuşi voi avea o meserie destul de bine plătită, în orice condiţii şi în orice împrejurări, chiar şi în România (actuală cât şi a viitorului), şi bănuiesc că vor mai fi bolnavi de tratat în ţara asta (de preferat ar fi să nu mai văd nici unul). Deci, probabil voi avea suficienţi bani încât să trăiesc decent eu şi familia mea, în ţara mea. 

Dar cum viaţa e complicată şi prezintă multe aspecte, nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Nu pot să văd ce-mi rezervă viitorul!

Vorba cântecului: 

Ramona Iliesi Dragan - Viata in strainatate( album nou 2010)

Întrebare: Voi aţi merge să lucraţi în străinătate? De ce?

miercuri, 27 octombrie 2010

Facebook şi Twitter

Începând de astăzi îl puteţi urmări pe farmacist (adică pe mine) pe Facebook şi mai nou pe Twitter. :) 

Asistenta "criminală"

Bănuiesc că după titlu vă daţi seama despre ce e vorba. Da, e vorba de asistenta care e acuzată de moartea bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti. După cum se ştie bebeii au murit într-un incendiu provenit de la improvizaţia prizei destinate punerii în funcţiune aerului condiţionat, improvizaţie pe care sunt 100% sigur că nu asistenta a facut-o.

Sincer sunt cam sătul de acest subiect, dar totuşi vreau să pun în evidenţă câteva aspecte. Multă lume, din câte am văzut, am citit şi am auzit, o condamnă pe asistentă pentru moartea bebeilor, şi tot atât de multă lume a sărit ca arsă la aflarea veştii că asistenta a fost eliberată şi va fi cercetată în libertate. Diferenţă în perceperea şi înţelegerea lucrurilor!

Deci:
  1. Asistenta NU A OMORÂT pe nimeni şi nici nu e vinovată pentru moartea copilaşilor. Nu ea a provocat incendiul, nu din vina ei s-a produs incendiul, şi părerea mea e că nu ea trebuia să facă pe pompieru' sau pe Supermanu' pentru a-i salva pe copii. Probabil dacă intra în salon murea şi ea, ardea sau se intoxica cu monoxid de carbon. Sincer, nici eu dacă eram în locul ei, nu intram să fac pe eroul, risc să rămân acolo şi să mor.
  2. Asistenta NU ESTE PERICOL PUBLIC, tocmai am spus mai sus, ea nu a omorât pe nimeni, deci NU TREBUIA ARESTATĂ, NICI MĂCAR CERCETATĂ pentru omor.
  3. Acuzaţia ce i se aduce, e NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU, adică faptul că nu a stat planton în salon, ci s-a dus să mănânce o prăjitură de ziua de naştere a unei colege. În 12 ore de tură, nu ai voie să mănânci, nu ai voie să bei apă, nu ai voie să mergi la toaletă. Rabzi foame, rabzi sete, şi ţii frate, nu mergi la WC până nu ieşi din tură. Hai că-s aberaţii! Bebeii erau în regulă, de ce nu s-ar fi dus să servească o prăjitură preţ de 7 minute?! Deci, nici asta NU I SE POATE REPROŞA! Părerea mea! Dacă avea o indigestie şi stătea la toaletă vreo 15 minute, tot era de vină, nu?! Probabil.
În concluzie, părerea mea este că asistenta de la Maternitatea Giuleşti NU ESTE VINOVATĂ de moartea bebeluşilor. Nu e omor cu premeditare, nu ea a dat foc salonului, nu e omor din culpă, nu ea a montat priza sau a făcut improvizaţia şi nici nu a administrat vreo substanţă ce ar fi putut pune viaţa copiilor în pericol (aici se poate discuta, dacă ştia ce administrează era omor cu premeditare, dacă nu ştia, omor din culpă). La fel cum nu e vinovată pentru că nu a intrat să-i salveze, am zis, putea muri şi ea.

Singurul lucru pentru care ar trebui sancţionată disciplinar ar putea fi faptul că nu a anunţat autorităţile competente salvării copiilor, adică pompierii. Oricum, probabil ar fi fost prea târziu pentru copilaşi. Dar, ar putea fi amendată. În nici un caz nu ar trebui suspendată, dată afară şi cu atât mai puţin să plătească penal pentru faptele altora. Nu are antecedente şi de asemenea trebuie văzute şi faptele bune pe care le-a făcut din trecut până în prezentul apropiat.

Şi pe scurt, două vorbe despre vinovaţi. Părerea mea e că nu există niciun dubiu în ceea ce priveşte vinovaţii, şi anume firma ce a făcut lucrările, mai exact persoana sau persoanele ce au făcut improvizaţia de la care a pornit nenorocirea, dar şi persoana ce a permis efectuarea lucrărilor de către firma respectivă. Eu cred că ei sunt responsabili şi vinovaţi de cele întâmplate.

PS: Acest articol nu este o pledoarie în favoarea asistentei de la Maternitatea Giuleşti, ci pur şi simplu este părerea mea cu privire la cele întâmplate. Este regretabilă şi dureroasă moartea bebeluşilor, dar trebuie să privim exact lucrurile aşa cum sunt, nu cum ni le servesc alţii şi nici cum am vrea noi să fie. 

PI - "dar, e bine a vedea lucrurile de foarte multe ori..." - 3,141592653... :) 

luni, 25 octombrie 2010

Tu ai dat şpagă?

Aţi dat vreodată şpagă personalului medical?

Cum ne pricepem la orice

E cunoscut faptul că românul se pricepe la politică, fotbal şi agricultură. Cam astea sunt cele trei mari "ramuri" la care oricine se pricepe şi dă sfaturi.

Ce am văzut zilele astea, le întrece pe toate, şi anume mai nou ne pricepem şi la medicamente. Nimic rău, foarte bine că ştim multe despre medicamente, dar să nu începem acum să facem analize despre ele din moment ce nu avem o pregătire în domeniu. Eu nu mă apuc să dau lecţii de jurnalism, de pilotaj al unui avion, de tactici de război, arhitectură sau alte domenii în care nu am nicio pregătire, dar se pare că unii o fac şi din păcate chiar cred în ceea ce afirmă.

vineri, 22 octombrie 2010

Replici ale studenţilor de la MG

Tot vreau să le scriu de ceva vreme, dar tot timpul găseam ceva mai bun de făcut. Dar hai să ne destindem de aceşti "zuzi" de la MG!

Replica 1: "Voi farmaciştii nu ştiţi cum se scrie o reţetă, ştiţi doar să o citiţi." - da mă nu ştim, în 3 ani nu suntem capabili să învăţăm. D'aia voi faceţi 6 ani de facultate, să învăţaţi să scrieţi. :P

Replica 2: "Voi farmaciştii nu puteţi să daţi un tratament, doar noi doctorii." - nu putem pentru că la noi sistemu' din sănătate e învechit, iar "băşinoşii" ce vă bagă în pseudocap ideea asta, nu ne acceptă. ;) Şi ca să fiu mai precis în exprimare, răspunsul e: PUTEM SĂ DĂM TRATAMENTE!

Replica 3: "La ce-mi trebuie mie să ştiu anatomie, că nici un doctor din ţara asta nu ştie." - haoleu! Nu mă spăria! Eu ştiu că avem medici slabi, dar acum toţi sunt "bolovani", chiar nici unul nu ştie nimic? ... don't be ridiculous! :))

Replica 4: "De ce trebuie noi să învăţăm farmacologie? De ce trebuie să ştim medicamentele ce se dau în HTA, că doar există protocoale după care se fac tratamentele." - nu ştiu să-i dau răspunsul "colegului". Poate să fie în stare să dea un tratament. Că cineva trebuie să fie, dacă farmaciştii nu-s. Nu?! :P

Replica 5: "Să iau la rezidenţiat 700 de puncte, că de 100 fac eu rost." - GENIAL! Genială replica! Spune tot! :=))

Mai sunt şi altele, dar pentru moment haideţi să ne delectăm cu acestea!

sâmbătă, 2 octombrie 2010

... în ultimul moment

În cei 4 ani de facultate nu am înţeles ideea de a anunţa studentul în ultimul moment, înainte cu câteva zile, de obicei 2-3 zile. De ce trebuie să existe mereu elementul surpriză? De ce se spune că nu trebuie să faci un anumit lucru, când defapt se ştie că trebuie să-l faci? De ce ţi se spune că nu se ştie, când defapt se ştie?!

De exemplu:
  1. La întrebarea: Cum se va desfăşura examenul cutare? Răspuns: încă nu se ştie! Şi acest răspuns vine în condiţiile în care mai sunt 1-2 săptămâni până la examen. Aţi putea crede că nu se ştie?
  2. Faci un semestru întreg cursuri, se termină semestru', bilanţ: "am 14 cursuri, deci 2 pe zi, rezultă: mă încadrez în timp". Înainte cu 3 zile să te pui pe învăţat: uuuurrraaaaa... mai au apărut încă 5 cursuri. Clar, nimeni nu ştia, dar absolut nimeni, nimeni nu le-a făcut, dar ele există. Apropo, cursurile fac pui?
  3. Altă întrebare: Cum se va desfăşura colocviul, ăla cu practica de vară? Răspuns: Aaaa... păi nu se ştie! Să vedem cu cine va fi, cine o vrea... o să vedem. Of Doamne: o să... ăsta, de ce există?! Sincer mai sunt 48 de ore şi eu nu ştiu cum se va desfăşura. Asta e, sunt mai prost informat.
Mai sunt şi alte "elemente surpriză", dar nu cred că are rost să le înşir, dar totuşi să nu pierdem ideea: de ce există fenomenul ăsta al neştiutului nimic, decât în ultimul moment? 
Şi uite aşa intrăm în alt hău, cel al speculaţiilor, al zvonurilor, se dă cu presupusul, fiecare spune cam cum ar vrea el să fie, şi de aici nu mai e decât "un ţenti" până la confuzie totală. Oare chiar asta se doreşte? Şi dacă, da. De ce?

vineri, 1 octombrie 2010

Top 10 companii biofarmaceutice în 2010

 *suma este exprimată în milioane de dolari

Pe baza veniturilor din 2009 s-a întocmit un top 10 al companiilor biofarmaceutice din lume. Conform celor de la Contract Pharma, cei ce au realizat topul, o companie farmaceutică este considerată o companie biofarmaceutică în cazul în care mai mult de jumătate din veniturile companiei din medicamente, nu drepturi de autor, provin din medicamente de mare moleculă şi vaccinuri.

Astfel, pe baza criteriilor enumerate mai sus, pe primul loc se situează elveţienii de la Roche/Genentech, care produc singura modificare a topului în ultimii 10 ani. Celelalte companii se situează pe aceleaşi locuri ca anul trecut ceea ce arată oarecum o stabilitate, o constanţă a companiilor biofarmaceutice, dar arată şi o dificultate în ceea ce înseamnă comercializarea noilor medicamente.