E cunoscut faptul că românul se pricepe la politică, fotbal şi agricultură. Cam astea sunt cele trei mari "ramuri" la care oricine se pricepe şi dă sfaturi.
Ce am văzut zilele astea, le întrece pe toate, şi anume mai nou ne pricepem şi la medicamente. Nimic rău, foarte bine că ştim multe despre medicamente, dar să nu începem acum să facem analize despre ele din moment ce nu avem o pregătire în domeniu. Eu nu mă apuc să dau lecţii de jurnalism, de pilotaj al unui avion, de tactici de război, arhitectură sau alte domenii în care nu am nicio pregătire, dar se pare că unii o fac şi din păcate chiar cred în ceea ce afirmă.
Subiectul e economic:
RăspundețiȘtergereoriginale sau generice in sistemul de asigurari.
Or fi fiind jurnalisti specializati pe domeniu,nu ma pricep...
Dar mi-as dori sistemul francez:
1.farmacistul are(consfintit prin lege!)dreptul la substitutie generica
2.statul stimuleaza material substitutia generica.
Un farmacist când recomandă un generic, se presupune că ştie foarte bine ce face.
RăspundețiȘtergereFarmacistul francez primeste bani de la sistemul se asigurari pentru ca a convins un pacient sa foloseasca un generic in locul originalului prescris de medic(cata vreme prescriptia nu impune originalul).Cel roman e obligat prin contract sa faca asta.Parca sesizez o mica diferenta de abordare...
RăspundețiȘtergereNu sunt de acord cu nici una din variante! Nu cred că mă obligă nimeni să dau generic în locul originalului. Eu nu am văzut obligat încă pe nimeni.
RăspundețiȘtergereCred ca este prematur sa discutam despre originale versus generice pentru ca legislatia a ramas in coada de peste.
RăspundețiȘtergerePe situl ANM s-a publicat Ghidul privind bioechivalenta.In mod normal,o firma isi poate deconta genericele prin banii asiguratilor daca aduce dovezi ca acestea corespund cerintelor acestui Ghid,care este european.Noi,ca specialisti,trebuie sa fim consultati,prin liderii nostri din CFR,atunci cind sunt elaborate aceste liste(Legea 95/2006),pe de alta parte,in Comisia de transparenta,de la nivelul MS,care se ocupa cu elaborarea criteriilor pe baza carora se alcatuiesc listele de medicamente gratuite si compensate,farmacistii sunt reprezentati de catre o doamna/domnisoara,care nu are nici un titlu stiintific si ocupa postul de secretar al Comsiei.
Va las sa trageti singuri concluziile.