miercuri, 2 martie 2011

Terbutalina contraindicată pentru travaliul prematur

Terbutalina este o substanţă beta-2-mimetcă, cu acţiune rapidă şi de scurtă durată, ce acţionează la nivelul musculaturii netede bronşice, producând dilatarea acesteia. Din acest motiv, este folosită în tratamentul bronhospasmului din astmul bronşic, bronşite şi emfizeme pulmonare.

După aspirină, clasa beta-2-mimeticelor este recomandată în tratamentul travaliului prematur, cu risc de avort, datorită efectului tocolitic pe care îl produce. Efect tocolitic = relaxarea musculaturii netede a uterului, cu diminuarea, până la stopare a contracţiilor uterine.

Ultimele rapoarte, au arătat că terbutalina administrată pe o durată mai mare de 48-72 ore, în scopul prevenirii travaliului, poate cauza serioase probleme cardiace mamei, ce pot duce chiar la deces. 

Ca să înţelegeţi de ce un medicament destinat tratamentului astmului şi prevenirii travaliului prematur poate cauza probleme cardiace, am să vă explic, pe scurt, cum acţionează terbutalina în organism.

Am spus că terbutalina este o substanţă beta-2-mimetică, sau se mai poate spune şi beta-2-adrenergică sau substanţă beta-2-agonistă-adrenergică, adică mimează efectele adrenalinei asupra receptorilor beta-2, receptori ce se găsesc la nivelul musculaturii netede de la nivelul bronşiilor şi de la nivelul uterului. Acţionând asupra receptorilor beta-2 şi stimulându-i se produce dilatarea bronşiilor, lucru benefic în astm, bronşită şi emfizem şi relaxarea uterului, lucru benefic în prevenirea avortului.

Dar, în organism nu avem doar receptori beta-2. La nivelul inimii, se găses alţi receptori beta, dar de data aceasta beta-1. Chiar dacă, terbutalina este concepută să acţioneze în principal pe receptorii beta-2, la anumite doze ea poate reacţiona şi pe receptorii beta-1 de la nivelul inimii. 

Acţionând asupra inimii, terbutalina, dar şi celelalte beta-2-mimetice, dacă se administrează în doze mari şi pe perioade lungi de timp, pot produce efecte asemănătoare adrenalinei (mimează adrenalina), printre care:
  • tahicardie (palpitaţii), vasodilatare periferică, vasoconstricţie arterială, creşterea tensiunii arteriale;
  • tremor, transpiraţii. agitaţie etc.
Mai rar, beta-2-mimeticele pot produce ischemie miocardică, aritmii cardiace, edem pulmonar, efecte foarte severe ce pot produce decesul. De fapt, aici am vrut să ajung, la aceste efecte, efecte care par a fi incriminate de contraindicarea terbutalinei în prevenirea riscului de naştere prematură. Nu am găsit date ce confirmă cele spuse, dar eu nu văd alte motive.

Astfel, pe baza rapoartelor, FDA (U.S. Food And Drug Administration) a luat decizia de a contraindica administrarea i.v. (intra-venoasă), în perfuzie sau sub formă de comprimate a terbutalinei  pentru prevenirea travaliului prematur, pe o durată mai mare de 48-72 ore. 

Totuşi, terbutalina poate fi folosită în tratarea travaliului prematur acut, dacă beneficiile terapiei depăşesc riscurile, dar numai la recomandarea medicului curant şi pe o perioadă ce nu depăşeşte 48-72 zile.

Probabil că şi la noi, după ce FDA a impus ca pe prospectul fiecărui preparat farmaceutic ce conţine terbutalină să fie specificată această contraindicaţie, pe prospectul preparatelor farmaceutice cu terbutalină va fi menţionată această atenţionare. 

ATENŢIE! Unele preparate farmaceutice destinate tratamentului astmului, bronşitei, emfizemului pot conţine terbutalină, de aceea, înainte de a utiliza acel preparat (medicament) comunicaţi acest aspect medicului obstretician, pentru a vă spune dacă e indicat sau nu să utilizaţi acel medicament!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu