joi, 10 martie 2011

În bronşită, antibioticele sunt rareori necesare

În lunile de iarnă, până la două treimi din populaţie prezintă boli respiratorii. De obicei, bolile sunt de natură virală şi nu necesită tratament antibiotic. Dacă, în urma testelor de laborator se confirmă existenţa unei infecţii de natură bacteriană, este necesară instaurarea unui tratament antibiotic adecvat.

Infecţia de natură bacteriană se diferenţiază de infecţia virală prin prezenţa febrei şi sputei de culoare verde-gălbuie. Medicamentele ce se pot administra în bronşita acută, indiferent de natura sa, sunt: Ambroxol sau Acetilcisteină (ACC), pentru a facilita expectoraţia, datorită efectului lor de a scădea vâscozitatea mucusului.

În urma studiilor făcute, s-a ajuns la concluzia că, medicamentele pe bază de plante sunt de preferat în bronşita acută de natură virală, deoarece acestea acţionează în mai multe moduri. Studiile efectuate, pentru medicamentele pe bază de plante (Myrtol), au arătat că acestea au acţiune secretolitică, antiinflamatoare, antimicrobiană (împotriva agenţilor patogeni ce cauzează cel mai frecvent infecţii respiratorii, cum ar fi penumococi, H. Influenzae), şi, de asemenea, prezintă o acţiune de stimulare a clearance-ului mucocliliar bronşic, ceea ce duce la o expectoraţie a mucusului bronşic mult îmbunătăţită.

Într-un studiu comparativ dublu-orb, efectuat în 40 de centre de cercetare din Polonia, s-a testat eficacitatea Myrtol-ului standardizat, Cefuroximului (antibiotic - cefalosporină generaţia a 2-a) şi a Ambroxolului, în comparaţie cu Placebo. În studiu au fost luaţi 676 pacienţi cu bronşită acută, fiind împărţiţi aleatoriu în cele 4 grupuri de tratament.

Rezultate: După 14 zile de tratament rezultatele au fost următoarele: 
  • peste 90% dintre pacienţii trataţi cu Myrtol standardizat, Cefuroxim şi Ambroxol au fost vindecaţi.
  • 85% dintre pacienţii trataţi cu Placebo s-au vindecat.
  • nu a existat nici-o diferenţă între pacienţii trataţi cu Myrtol standardizat şi Cefuroxim.
După cele 14 zile de tratament, s-a ajuns la concluzia următoare: Myrtol standardizat are aceeaşi eficacitate cu Cefuroximul, iar ambele medicamente au eficacitate superioară faţă de Ambroxol şi Placebo.
  • 79% dintre medicii ce au evaluat eficacitatea Myrtolului standardizat, au declarat eficacitatea acestuia ca fiind "bună" sau "foarte bună", comparativ cu 74% pentru Cefuroxim, 66% pentru Ambroxol şi 42% pentru Placebo.
Într-o infecţie bronşică, tusea post-infecţioasă poate persista mai multe săptămâni, ceea ce afectează calitatea vieţii în mod semnificativ (ex. tulburări de somn). Pentru a combate acest inconvenient, Societatea Germană de Pneumologie recomandă un tratament de 14 zile cu un antitusiv central, cum ar fi codeina.

Antibioticele sunt recomandate, de exemplu, într-o supra-infecţie bacteriană din bronşita acută.

Într-un sondaj efectuat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Robert Koch, a reieşit faptul că, majoritatea pacienţilor se aşteaptă ca medicul să le prescrie un antibiotic atunci când sunt răciţi, însă, s-a dovedit că majoritatea antibioticelor prescrise sunt inutile.

Aşadar, nu în toate cazurile de bronşită acută este nevoie de antibiotic, mai ales când aceasta este de natură virală. Desigur, medicul va prescrie întotdeauna un antibiotic, indiferent de natura infecţiei, tocmai pentru a evita o supra-infecţie bacteriană, dar după cum se observă din studii, acestea nu au nici-un efect, ba din contră, pot face mai mult rău decât bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu