miercuri, 26 mai 2010

Cum deosebim mierea naturală de cea falsificată?

Chiar dacă am mai scris acest articol şi pe blogul anterior, ţin neapărat să am acest articol şi pe acest blog, şi vreau ca cei care vor citi aici să găsească această informaţie, care după mine este destul de importantă şi utilă.
Deci, ca să identifici ce miere de albine foloseşti, trebuie cunoscute câteva criterii de diferenţiere. Desigur, deosebirea dintre cele două tipuri de miere (mierea naturală de albine şi mierea falsificată) este destul de dificilă, dar totuşi, există câteva deosebiri.

Sfaturile mele:
  1. Nu cumpăra miere de la magazin, nu e miere 100% naturală, e adăugat zahăr, glucoză, stabilizanţi, coloranţi, etc. Deci, dacă crezi că atunci când cumperi miere de albine de la magazin, super-market, etc, mănânci sănătos, gândeşti greşit! Mai bine mănânci zahăr, că e mai sănătos.
  2.  Când cumperi miere, din piaţă sau de la un om care vinde miere de albine, te uiţi la culoare. Mierea naturală este limpede, cristalină (străluceşte). Excepţie: mierea de mană, care este mai opacă! Dar, acest indiciu nu este suficient, pentru că cei care falsifică mierea, folosesc nişte aditivi care au proprietăţi de limpezire a mierii. Deci, după acest aspect nu ne putem da seama 100% dacă mierea e naturală sau nu.
  3. Mierea naturală, după câteva zile se cristalizează, deci nu luaţi miere în stare lichidă că e contrafăcută în cele mai multe cazuri. Dar nici acesta nu este un reper care să ne indice în proporţie de 100% că mierea pe care o folosim este naturală, deoarece şi mierea falsificată cristalizează, dacă zahărul care s-a utilizat la falsificare a fost topit peste temperatura la care acesta recristalizează. Dar totuşi ne putem da seama după culoare mierii, şi anume mierea cu zahăr, care se găseşte în stare cristalizată, prezintă o culoare cu tentă înspre brun, uneori un brun uşor, care de cele mai multe ori se observă destul de greu, dar dacă te uiţi atent vei observa.
  4. Gustul! Mai exact senzaţia aceea de “strepezeală” a dinţiilor, a limbii şi iritarea gâtului. Aceste senzaţii, ne pot indica că în miere s-a adăugat zahăr, deci e contrafăcută. Mierea naturală nu dă această senzaţie!
PS: Aceste sfaturi mi le-a spus o persoană care se ocupă de albine şi de fabricarea mierii! 

7 comentarii:

  1. offtopic meriti bataie daca te mai muti

    RăspundețiȘtergere
  2. ontopic...asa deci nu e reala..aha..si e asa practica ca nu se zahariseste...dar na...

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandru Pinta27 mai 2010 la 08:03

    @Adriana - De mutat nu mă mai mut, poate după vreo 2 ani! :)
    Şi referitor la miere... aia care nu se zahariseşte, nu prea e bună. Mai bine foloseşti zahăr decât miere cu zahăr sau amestecuri de zahăr, glucoză şi altele.

    RăspundețiȘtergere
  4. pe mine ma pisca pe gat cand iau o lingurita, o simt ca un acid pana in stomac...atat pe cea care se zahariseste cat si pe cealalta...:-s

    RăspundețiȘtergere
  5. S-ar putea să ai o sensibilitate mai mare, la dulce, ceea ce duce la iritarea gâtului.

    RăspundețiȘtergere
  6. "piscaturile" vin de la ramasitele de ceara sau propolis ramase n miere dupa extragerea din faguri.
    M-as mira sa ai aceleasi senzatii si cand mananci mierea din supermarket.
    Datorita fierberii , pentru o mai usoara imbuteliere ( spun ei ) acele microscopice bucatele de ceara se topesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un aspect important este si prezenta antibioticelor in mierea de albine nefalsificata. Acest aspect poate fi descoperit numai pe baza de analize. De aceea sfatul meu este sa cumparati doar miere din surse cunoscute si testate.

    RăspundețiȘtergere