vineri, 16 iulie 2010

Calculează perioada fertilă cu: Menstral

Pentru fetele sau femeile care utilizează ca metodă de contracepţie, metoda calendarului, sau pentru cele care vor să devină mămici, există o aplicaţie pentru telefonul mobil, numită: Menstral.

Ce este Menstral?
Este o aplicaţie pentru telefonul mobil, cu ajutorul căreia se poate calcula perioada fertilă. Această aplicaţie poate fi folosită atât pentru contracepţie cât şi dacă se doreşte o sarcină. Acest progrămel pentru telefonul mobil este foarte util, deoarece înlocuieşte calendarul de pe hârtie, cu un calendar direct pe telefonul mobil. Astfel se găseşte în orice moment la îndemână, calculând exact perioadele de fertilitate şi infertilitate. 
Menstral poate face o predicţie privind perioadele ciclului menstrual cu multe luni înainte, şi are o precizie cu atât mai mare cu cât sunt înregistrate mai multe luni anterioare şi cu cât ciclul femeii este mai regulat. 
Menstral poate oferi diverse statistici privind ciclul menstrual, se pot introduce datele mai multor femei, fiecare având profilul propriu, se poate expedia prin SMS lista perioadelor la un anumit număr de telefon, sau se pot primi date de la un alt număr de telefon.
Istoricul ciclului menstrual poate fi util când mergeţi la medicul ginecolog.

Cum funcţionează?
Tot ce trebuie să faceţi este să bifaţi în fiecare lună data primei zile de menstruaţie. Cu cât se introduc mai multe date, cu atât precizia calculului este mai mare, putând determina lungimea minimă şi maximă a ciclului menstrual, cu variaţiile acestuia. De asemenea programul poate estima data următoarei menstruaţii. 
Pentru o precizie cât mai bună din prima zi de utilizare a acestui soft, introduceţi datele din ciclurile menstruale din lunile anterioare!

Setări
Se pot face mai multe setări, şi anume:
  1. Perioada luteală - este numărul de zile dintre ovulaţie şi prima zi a ciclului. Această perioadă este de obicei fixă şi ţine în majoritatea cazurilor 14 zile. Bineînţeles că pot exista şi variaţii!
  2. Începutul săptămânii - la noi, în zona noastră este lunea, dar în alte culturi este duminica.
  3. Durata perioadei - cât timp durează menstruaţia, sângerarea (3-7 zile).
  4. Scop - de aici se selectează scopul aplicaţiei, şi anume: pentru a şti perioada fertilă sau infertilă.
Legendă
  1. Roşu - sunt zilele de menstruaţie. Roşu intens la începutul menstruaţiei şi se deschide spre roz spre ultima zi de menstruaţie.
  2. Verde - zilele perioadei fertile. Atenţie! Şansele de a rămâne însărcinată în aceste zile, în urma unui contact sexual neprotejat, este foarte mare! Cu cât verdele este mai intens, cu atât ziua este mai fertilă.
  3. Albastru - sunt zilele infertile. În aceste zile şansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mici! Atenţie! Nu inexistente! Cu cât culoarea albastră din acea zi este mai intensă, cu atât acea zi este mai sigură.
Cum se instalează pe mobil?
  1. Descărcaţi aplicaţia de AICI! Aplicaţia este disponibilă în 27 de limbi, inclusiv româna.
  2. Folosiţi un cablu de date, o conexiune bluetooth ("dinte albastru") sau infraroşu pentru a putea instala aplicaţia pe telefonul mobil.
  3.  După aceşti paşi puteţi să treceţi la folosirea acestuia!
Părerea personală: Un soft interesant, care poate fi de ajutor în diferite situaţii. Mai multe nu pot să spun, doar că prin acest articol am vrut să prezint un program care uşurează cu mult calculul acestei metode. Cât despre siguranţa metodei... nici o metodă nu e 100% sigură :)! Siguranţa ar fi între 70 - 75%, adică din 100 de femei 25-30 rămân însărcinate! 

PS: Articol preluat în mare măsură de aici!

miercuri, 14 iulie 2010

O nouă generaţie de viitori medici

Luni, 12 iulie, s-a dat startul înscrierii la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara. Viitorii  medici, medici stomatologi, dar şi farmacişti s-au înghesuit să se înscrie la facultate, astfel că în primele 2 zile s-au înscris 231 de candidaţi doar la medicină generală. 

Nu pot să spun dacă e mult sau puţin acest număr de 231, dar, am speranţa că anul acesta, datorită "masacrulului" de la bacalaureat, nu vor mai intra toate ciurucurile la medicină, la stomatologie sau la farmacie, astfel crescând calitatea studenţilor, care în ultimii 4 ani s-a aflat în plin picaj.

Dacă va fi aşa, şi anume, vor intra absolvenţi de liceu cât de cât pregătiţi, putem spera ca peste 6 ani, atunci când vor termina, vom avea o generaţie de medici care vor da dovadă de profesionalism şi competenţă, ceea ce acum lipseşte cu desăvârşire. Şi nu vor mai pune întrebarea "genială": la ce dracu' îmi trebe' mie anatomie? Aţi prins ideea?!

Aşa îmi doresc eu să fie şi cred că aşa va fi, dar... rămâne de văzut ce se va întâmpla! 

Prima săptămână de după...

SESIUNE!

Defapt articolul ăsta trebuia să-l scriu acum vreo două zile, pentru că luni se împlinea exact o săptămână de la încheierea sesiunii de vară, dar din motive bine întemeiate, şi anume o relaxare totală şi totodată o lene acută, ca urmare a închierii anului 4 de facultate, am decis să amân revenirea pe blog. Da, s-a terminat şi anu' 4! Ultima "vacanţă mare"! Pfff... ce trece vremea! 

Din cauza "afecţiunilor" menţionate mai sus, am vrut să mai trag de timp, şi astfel să amân "reintrarea" în blogosferă, dar se pare că am învins lenea, şi ca urmare, sunt prezent, trăiesc, şi voi începe să scriu din nou pe blog. 

După o săptămână şi un pic... în care am văzut şi eu ultimele meciuri de la mondiale, spre satisfacţia mea :), în care în sfârşit am dormit fără griji, în care am urmărit documentare, în care am criticat studenţii la medicină şi medicii (deci clar, mi sa pus pata pe ei) în discuţiile la care am luat parte, în care m-am reorganizat planurile şi am făcut şi altele noi, am decis că e momentu' să apar şi să mai scriu ceva p'aci.

Desigur, în planuri intră şi blogul, pe care în ultima vreme l-am cam abandonat, pentru că au existat alte priorităţi. Astfel, vor mai apărea modificări ale blogului, atât ca aspect, dar şi noi funcţii, şi nu în ultimul rând noi subiecte interesante, dar şi subiecte restante pe care am spus că le voi analiza şi asupra cărora voi reveni. Aşa că staţi pe aproape! 

Ne auzim! 

sâmbătă, 3 iulie 2010

Pentru cei care, mâncatul este pasiune

Prietena mea, a găsit un blog, al unui bucătar, care face neşte reţete de numa' să te-ngraşi. Aşa că dacă aveţi de gând să mâncaţi ceva bun şi să vă delectaţi papilele gustative cu bunătăţi de prin Ardeal, Banat, dar şi alte regiuni, studiaţi reţetele, preparaţi, şi... restu' vine de la sine :).  Cu siguranţă mă voi pune şi eu pe studiat, sau mai degrabă pe băgat la ghiozdan, :) că de făcut... lasă... nu-i de mine, las' pe cei ce se pricep.

Aşa că, din acest moment, în lista de bloguri recomandate şi vizitate de mine, îşi face apariţia domnul bucătar Adi Hădean, şi minunatele sale reţete.

Poftă ghiasă!

PS: Hai că deja mi-e poftă!